* * B A S K I J A * * AVIONOM - 8 DANA Polazak: 21.05.2019. Cijena aranžmana: 795€ (SIGURAN POLAZAK) -Turisticka Agencija Gallileo – Podgorica

Turisticka Agencija Gallileo – Podgorica Gallileo

* * B A S K I J A * * AVIONOM – 8 DANA Polazak: 21.05.2019. Cijena aranžmana: 795€ (SIGURAN POLAZAK)

PUTOVANJE KOJE PREPORUČUJEMO

B A S K I J A

VITORIA – PAMPLONA – SAN SEBASTIJAN – SANTANDER – GERNIKA – BERMEO… 

8 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 21.05.2019.

CIJENA ARANŽMANA: 795€

 

Španija je izuzetno raznolika zemlja i prepuna iznenađenja! Ona nije samo turistička destinacija u koju se odlazi zbog kupanja u moru, ispijanja sangrije, posmatra borba bikova i flamenko. Ona nudi mnogo više. U njoj se kriju brojni kulturno-istorijski spomenici, neprocjenljiva ostavština Rimljana i Mavara, brojni srednjovjekovni gradovi i zamkovi, područja nevjerovatne prirodne ljepote i velika raznolikost. Raznolikost Španije ogleda se u činjenici da se od Baskije do Andaluzije ne razlikuju  samo klima i krajolik, već i ljudi, neki običaji i jezik kojim govore. Jedan od savršenih primjera koji dočarava ovu raznolikost i odstupa od uvreženog mišljenja o Španiji je i autonomna provincija Baskija, koja za turiste koji je prvi put obilaze, predstavlja pravo otkriće.

Baskija, smeštena na krajnjem sjveroistoku kantabrijske obale, svojim veličanstvenim plažama, ravnicama i zelenim brdima, ruralnom arhitekturom, mjesto je jedne od najstarijih evropskih nacija. Ovo je regija koja, kako u proljeće, tako i tokom ljeta, zbog izuzeno vlažne i promenljive atlantske klime obiluje nepreglednim zelenim brežuljcima koji prije liče na Novi Zeland, nego na prosječnu predstavu Španije. Zahvaljujući industrijskom razvoju spada u jedno od najrazvijenijih regiona Evrope, što čini da životni standard u Baskiji bude nešto viši u odnosu na ostatak zemlje. Baskija ili Euskal Herria na baskijskom jeziku, koji Baskijci nazivaju ,,euskara”, oblast je koja se prostire u jednom dijelu krajnjeg jugozapada Francuske (manjim dijelom) i sjeverozapadnog dela Španije (većim dijelom). Osim manjeg, francuskog dijela Baskije, najveći dio oblasti u kojoj žive Baskijci, nalazi se u sjevernoj Španiji i obuhvata sledeće oblastii: Hipuskou sa glavnim gradom San Sebastijanom; Viskaju sa glavnim gradom Bilbaom; Navaru sa prestonicom Pamplonom i oblast La Riohu smještenu oko gradića po imenu Haro. Baskijci se smatraju najstarijim narodom Evrope, znatno drugačijim od susjeda. Poput ugrofinskih naroda, na prostoru Mađarske i Baltičkog mora, ni Baskijci ne pripadaju indoevropskoj jezičkoj skupini. Njihovo porijeklo nije tačno utvrđeno, ali je najzanimljivija teorija pojedinih naučnika koji ih smatraju direktnim potomcima prastanovnika ledenog doba.

1.dan utorak 21.05. 2017. PODGORICA – MADRID – VITORIA Sastanak putnika ispred Hrama u dogovoreno vrijeme. Polazak ka aerodromu Ćilipi. Polijetanje aviona za Madrid u 10.35h. Dolazak u Madrid u 13:30h. Po sletanju, odlazak autobusom za Vitoriju. Smeštaj u HOTEL SILKEN CIUDAD DE VITORIA 4* slobodno vrijeme i noćenje.

2.dan VITORIA – PAMPLONA (oko 150 km) Doručak. Obilazak grada Vitoria Gasteiz, administrativno sjedište Baskije i provincije Alava, koji je na razmeđi puteva, vjekovima, imao izuzetan istorijski i geostrategijski značaj. Vitoria je grad u kojem se nalazi najviše zelenila po stanovniku u državi, zbog čega je proglašena Evropskom prestonicom zelenila 2012, ali i grad sa najbolje sačuvanom srednjovekovnom arhitekturom u Baskiji. Stari grad je sagrađen u obliku badema i djelimično je okružen zidom sagrađenim u XI vijeku. Šetnja starim jezgrom grada; srednjovekovne zidine, Trg Španije, Kasa del Kordon- nekada vlastelinska kuća sagrađena u gotskom stilu, sa tornjem iz XIII vijeka, Trg Virhen Blanka u koji se ulivaju neke tipične ulice starog dijela grada, okružene kućama sa zastakljenim terasama. Ovaj dio grada čine i biseri baskijske renesansne arhitekture kao što su: Palata Bendanja, Palata Ajuria, Enea-sjedište baskijske autonomne vlade, Eskoriasa i gotska Katedrala Sv Marija iz XIV vijeka koja čuva vrijedna djela Rubensa i Van Dajka. U nastavku odlazak do gradića Laguardije, koji se nalazi u dolini Rioha Alavesa, poznatom vinskom području, odakle dolaze jedna od najboljih španskih vina. Ovaj živopisni gradić sagrađen na uzvišenju usred doline opasan je dobro očuvanim srednjovekovnim zidinama. Obilazak grada sa uskim, kamenim ulicama, obilazak vinskog podruma i degustacija vina. Put dalje vodi jednim dijelom toka rijeke Ebro i nastavlja prema glavnom gradu španske pokrajine Navare, Pamploni, koja je bila i ostala jedan od važnih gradova na putu hodočašća za grad Santijago u Galiciji. Pamplona je poznata po slavnoj trci sa bikovima, festivalu San Fermin, koji se održava svake godine 6. jula i koji je poslužio kao inspiracija slavnom Hemingveju za roman ,,Sunce se ponovo rađa“. Smeštaj u hotelu HOTEL MAISONNAVE 4*.  Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.dan PAMPLONA- SAN SEBASTIJAN (oko 110 km) Doručak. Obilazak Pamplone, šetnja starim dijelom grada: Gradska tvrđava iz XVI vijeka, koja je prvobitno imala pentagonalni oblik i čiji ostaci se nalaze u blizini trga Kastiljo, Vrtovi Takonera, Korida, Palata Navara- sjedište vlade, Katedrala Sv Marija kraljevska iz XIII vijeka u kojoj su krunisani kraljevi Navare i u kojoj se nalazi mauzolej kralja Karla III, nadbiskupska palata iz XVIII vijeka, barokna zgrada gradske skupštine, gotska crkva Sv Saturnina sa dva karakteristična tornja,… Polazak autobusom za San Sebastijan. Vožnja zelenim, brdovitim predjelima do obale Kantabrijskog mora. San Sebastijan, evropska prestonice kulture 2016. g, poznato je mondensko ljetovalište evropske aristokratije s kraja XIX vijeka, sjedište filmskog festivala „Zlatna školjka“ i svjetska destinacija za gurmane. Ljepota prirodnog položaja San Sebastijana (smešten između rijeke I zaliva), grada koji se svojim zlatnim, pješčanim plažama spušta ka zalivu La Konča, omeđenog brdima – MonteIheldo I Monte Urgulj sa statuom Hrista, može se uporediti samo sa jednim gradom na svetu – sa Rio de Žaneirom. Panoramska vožnja gradom s pogledom na brdo Igeldo, zaliv Školjka, ostrvce Santa Klara,  Palata Miramar, Pozorište Viktorija Eugenija, most Santa Katalina, četvrt Koros, novi kulturni  I kongresni centar Kursal, moderna zgrada od stakla i aluminijuma na plaži Suriola. Nastavak obilaska pješice starog dijela grada; Gradska vijećnica smještena u blizini obale, originalno je izgrađena kao kazino u XIX vijeku, stara luka, Akvarijum, modernistička zgrada Kraljevskog nautičkog kluba u obliku broda, Bazilika Sv Marije– barokna građevina iz XVIII vijeka, zgrada dominikanskog manastira u stilu pozne gotike u kojoj se danas nalazi muzej San Telmo, Trg Ustava, … Smeštaj u hotelu HOTEL SAN SEBASTIAN 4* . Slobodno vrijeme. Preporučujemo šetnju do plaže Ondareta, 200 metara udaljena od hotela, gde se može videti jedan od najprepoznatljivijih, modernih simbola grada, serija gigantskih skulptura Eduarda Čiljide Češljevi vjetra, postavljeni u stijenama. Noćenje.

4.dan SAN SEBASTIJAN – SEN ŽAN DE LUS- BIJARIC (oko 180 km) Doručak. Fakultativni izlet za Bijaric. Vožnja autobusom uz obalu Baskijskog zaliva do Bijarica u francuskoj Baskiji. Ulazak u francusku Baskiju i kraće zaustavljanje u poznatom ljetovalištu Sen Žan de Lus, smještenom na Atlantskoj obali. U ovom, nekada ribarskom mjestu, sa šarmantnim starim gradskim jezgrom i najlepšom baskijskom crkvom posvećenom Sv. Ivanu Krstitelju, održano je vjenčanje Kralja Sunca, Luja XIV. sa španskom infantkinjom Marijom-Terezom. U spretnom stapanju stilova koji odaju radost življenja, toliko svojstven južnoj Franuskoj, sagrađeni su brojni ljetnikovci i vile. Mjesto je poznato i po staroj čokolateriji porodice Adam, još iz 1660 god., u kojoj su počeli da se proizvode makaroni (kolačići od badema). Ova radnja postoji i danas na glavnom trgu i čuva originalni recept kolača. Nakon kraće pauze nastavak vožnje do Bijarica, ekskluzivnog i najljepšeg ljetovališta francuske atlantske obale, simbola bogatstva s početka XX vijeka. U prošlosti je privlačilo mnogobrojne slavne ličnosti i plemstvo; od Napoleona III do Gari Kupera i Frenka Sinatre. Po dolasku obilazak mjesta, slobodno vrijeme za šetnju i odmor. Povratak u San Sebastijan. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5.dan SAN SEBASTIJAN – BERMEO – GERNIKA – BILBAO (oko 130 km) Doručak. Vožnja divljom kantabrijskom obalom Španije koju krase brojne uvale, zalivi i ostrvca. Putovanja prema mestu Gernika, svetski slavnom nakon što je Pablo Pikaso ovjekovječio na svom platnu nacističko bombardovanje mjesta u suton drugog svjetskog rata. Po dolasku šetnja gradićem, upoznavanje sa istorijatom grada, obilazak slavnog hrasta ispod koga se nalaze drevni zapisi baskijske regije. Nastavak vožnje I zaustavljanje u ribarskom selu Bermeo, mjestu koje se nalazi u okviru zaštićenog rezervata prirode Urdaibai, poznatom po nekim od najlepših predjela Španije. Bermeo je od davnina najznačajnije ribarsko mjesto u Baskiji a njegovi stanovnici poznati kitolovci što oslikava i grb mjesta na kome je brod koji slijedi kita. I danas je u Bermeu najživopisnija njegova ribarska luka okružena šarenim fasadam, kućama sagrađenim u tradicionalnom stilu baskijske arhitekture. Šetnja starim dijelom grada i lukom. Vožnja do restorana-vidikovca odakle se pruža pogled na obližnje ostrvce Gaztelugaće koje se nalazi tik uz baskijsku obalu i jedan je od najslikovitijih i najviše fotografisanih tačaka sjevera Španije. Na njemu se nalazi manastir Sv Jovana do kojeg vode kamene, neki govore i najlepše, stepenice na svijetu. Riječ je svakako o spektakularnom prizoru a uspon stepenicama stvara osećaj da se hoda iznad mora… Foto pauza. Odlazak u Bilbao. Po dolasku razgledanje grada, simbola uspješnosti Baskije, jedne od najrazvijenijih pokrajina Španije. Bilbao je uspješan spoj bogatog industrijskog i kulturnog nasleđa, jedan od najživljih gradova sjeverne Španije.  Vožnja  do starog grada i nastavak razgledanja pješice; Park El Arenal koji gleda na tornjeve crkve Sv. Nikole, „Casco Viejo“ – stara četvrt smeštena na obali rijeke Nervion koju čine slikovitih „7 ulica“, neobarokna zgrada pozorišta Ariaga sagrađenog po uzoru na parisku Operu, Novi trg, Palata Arana iz XVI vijeka- najstarija palata u Bilbau, Arheološki muzej, Kasa Konsistorial de Bilbao – Gradska skupština, Trg Santijago i gotska Katedrala Sv Jakova iz XV vijeka, “Mercado de la Ribera“ – impresivna zgrada pijace sagrađena 1900.godine na rijeci Nervion, najveća pokrivena pijaca u Evropi koja osim veličinom zadivljuje prelijepim vitražima u art deko stilu. Nastavak razgledanja autobusom: Bazilika Naše gospe od Begonje, vidikovac Artčanda na istoimenom brdu, odakle se pruža predivan pogled na Bilbao. Vožnja kroz novu urbanu zonu Abandoibara, most čuvenog valensijanskog arhitekte Kalatrave, do veličanstvenog zdanja Muzeja Gugenhajm. Smještaj u HOTEL SIRIMIRI 3*. Slobodno vrijeme. Noćenje.

6.dan BILBAO – SANTANDER (oko 200 km)  Doručak. Fakultativni izlet do pokrajine Kantabrije i njenog glavnog grada Santandera. Vožnja obalom Kantabrijskog mora. Smještena između mora i kantabrijskih planina u zaleđu, poznata po bujnoj vegetacijii, Kantabrija je u potpunosti zaslužila epitet ,, zelena Španija”. Grad Santander, smješten na obali mora, u širokom zalivu okrenutom prema jugu, između dvije pokrajine Baskije i Asturije, u XIX vijeku bilo je poznato mondensko mjesto, stecište španske aristokratije. Danas je Santander lijep i miran grad okružen sa 11 prelijepih plaža i puno parkova. Obilazak centra grada: ulica i park Pereda sa mnoštvom vila i plemićkih zgrada iz XVIII veka sa doksatima, tako karakterističnim za arhitekturu sjeverne Španije, Spomenik Peredi, poznatom kantabrijskom piscu, Zgrada stare pošte s početka XX veka sa prelijepom fasadom i četiri kule na svakom kraju zgrade, gotska katedrala građena između XII i XVIII vijeka, Spomen kuća–Biblioteka Menendes Pelajo, Gradska vijećnica, Banka Santander-sjedište banke od 1923 godine, jedna od najlepših građevina sa karakterističnim visokim lukom, stari dokovi, poluostrvo Magdalena sa istoimenom palatom. Palata Magdalena je biser sentanderske arhitekture, smeštena na uzvišenju, okružena parkom i plažom Sardinero. Zgrada je sagrađena početkom XX veka, za potrebe kraljevske porodice. Karakteristična arhitektura zgrade je eklektički stil i mješavima engleskog, francuskog i planinskog stila gradnje. Sa vidikovca palate pruža se prelijep pogled na zaliv i plaže Santandera. Slobodno vreme za individualni obilazak. Povratak u Bilbao.  Noćenje.

7.dan BILBAO Doručak. Odlazak šetnjom do Muzeja Gugenhajma. Ovo remek djelo savremene arhitekture, sagrađeno je 1997.g. po ideji arhitekte Franka Gerija, u industrijskom dijelu grada, usred čeličana i doka za brodove. Smješten na obali rijeke Nervion i podignut šesnaest metara iznad ostatka grada, jedna je od najlepših građevina savremene arhitekture. Ortogonalni oblici, titanijum, staklo stvaraju osećaj razigranosti. Obilazak muzeja Gugenhajm. Stalna postavka muzeja sadrži umetničku zbirku značajnih umetnika XX vijeka. Uglavnom je čine instalacije I razne elektronske forme, a tradicionalni stilovi umetničkog stvaranja, kao što su slike i skulpture su izloženi u znatno manjem broju. Fondacija Solomona R. Gugenhajma jedna je od najboljih privatnih kolekcija na svijetu koja sadrži radove najznačajnijih umjetnika XX i XXI veka. Slobodan dan za individualne obilaske I šoping.. Večernji polazak za Madrid.

8.dan MADRID-BUDVA. Polijetanje iz Madrida za  Dubrovnik u 07:00h. Po slijetanju u 09:55h, nastavak putovanja do Budve. Dolazak u Budvu oko 12h.

 

Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO 

  Minimum za realizaciju programa 40 prijavljenih putnika  

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

  1. prevoz avionom na relaciji Dubrovnik-Madrid-Dubrovnik
  2. transferi autobusom Budva-Aerodrom Ćilipi-Budva, aero takse
  3. transferi Madrid-Baskija-Madrid
  4. hotelski smještaj u hotelima sa 3 i 4* (noćenje sa doručkom) u Vitoriji, u Pamploni, u San Sebastijanu i Bilbau.
  5. obilasci prema programu, usluge vodiča
  6. troškovi međunarodnog osiguranja

U cijenu aranžmana nije uračunato: ulaznice za lokalitete, hotelske takse.