LEĆE - ALBEROBELLO - BARI - MATERA AVIONOM - 4 DANA Polazak: 30.03.2018. Cijena aranzmana: 395€ (SIGURAN POLAZAK) -Turisticka Agencija Gallileo – Podgorica

Turisticka Agencija Gallileo – Podgorica Gallileo

LEĆE – ALBEROBELLO – BARI – MATERA AVIONOM – 4 DANA Polazak: 30.03.2018. Cijena aranzmana: 395€ (SIGURAN POLAZAK)

ŠARMANTNI JUG ITALIJE – REGIJA PULJA

BARI – LEĆE – ALBEROBELLO – MATERA – ALTAMURA

4 DANA – AVION, POLAZAK: 30.03.2018.

CIJENA ARANŽMANA: 395€ (sa uračunatim taksama)

 

Ove godine predlažemo vam da upoznate jednu „drugu Italiju”, u originalnoj i prijatnoj oblasti, gdje su vinogradi i maslinjaci opkolili slikovita sela čija su mermerna šetališta nadvisila Jadransko more. Trulli – slavna tradicionalna staništa od suvog kamenja koje vidimo u Alberobelu – svjedoče o postojanosti jednog sasvim osobenog identiteta, starijeg od helenske kolonizacije koja je Veliku Grčku uvela u novi prostor mediteranske civilizacije, rođene na obalama Egeja. Zbirke muzeja u Materi omogućiće Vam da otkrijete izuzetnu prefinjenost keramike koju je proizvodila rimska Apulija. Ova oblast je, zatim, prošla kroz vizantijski, normanski, švapski i anžujski period. Čudan zamak, Castel del Monte najbolje evocira svjetski projekat cara Fridriha II Hoenštaufena, germanskog i mediteranskog princa koji je uzalud sanjao o ujedinjenju Orijenta i Zapada. Apulija je, zatim, bila predstraža hrišćanstva pred turskom opasnošću, a posle pobjede kod Lepanta doživjela je spektakularan razvoj o kome svedoči Leće, „barokni biser Apulje”, rođak sicilijanskog Nota, znak jednog vremena kada Italija još nije postala Jug rođen iz neuravnoteženosti svojstvene ostvarenju nacionalnog jedinstva koje je Sjever zamislio i ostvario u svoju korist. 

1.dan – 30.03.2018. TIVAT- BARI  Sastanak na aerodromu u Tivtu, dva sata pred polijetanje za Bari. Planirani let je oko 12.00.h. (tačne satnice imamo 7 dana pred putovanje). Po dolasku u Bari, nakon pasoške kontrole slijedi panoramski obilazak grada I smještaj u hotel sa 4*, u centru grada. Bari je glavni grad cijele regije Pulja. Nakon kraćeg odmora obilazak centralnog dijela grada šetnjom: Romantična bazilika Sv.Nikole je odredište brojnih hodočasnika I svakako najveća znamenitost grada, obilazimo i ostatke normanske tvrđave  castello Svevo, zatim prolazimo Pjacu Mercantile, crkvu San Gregorio, kolonada Pravde,…. Slobodno vrijeme. Preporučujemo Vam šetnju obalom, kako bi se stekao pravi doživljaj užurbanog lučkog grada a za šoping preporučujemo da to uradite u poznatim ulicama Via Sparano, Via Argiro i Via Manzoni u kojima su se smjestile trgovine mnogih italijanskih dizajnera. Noćenje.

2.dan. – 31.03.2018. BARI – MATERA – ALTAMURA Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili fakultativno izlet za Altamuru i Materu. Tradicija pećinskog staništa u Apuliji potiče iz praistorije. Uticaj istočnog monaštva i strah od arapskih invazija išli su u prilog razvoju vjerskih pećinskih ustanova u srednjem vijeku. Prvo razgledamo stari grad Altamuru prije nego što stignemo u Materu. U srcu uskih i krivudavih ulica razgledaćemo staru palatu jednog bogatog vlasnika latifundije. Podignuta u nastarijoj pećinskoj kapeli, sada je lijep muzej Pomarici koji ilustruje sve faze regionalne istorije. Odlazak do Matere, drevni grad koji je uvršten na listu UNESC-a, grad koji impresionira istorijom, dubokim osjećajem duhovnosti, čistote i autentičnosti. Sassi, drevna pećinska naselja, koja su bila naseljena do sredine XX vijeka, danas su muzej na otvorenom. Vidjećete  jedinstvene primere trogloditskih staništa u svijetu. Gornji grad, sagrađen iznad Sassija, ističe se svojom srednjovjekovnom katedralom i palatama. Povratak u Bari. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.dan – 01.04.2018. BARI – LEĆE – ALBEROBELLO Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili fakultativni izlet za Leće i Alberobelo. Vožnja prema baroknom gradu Leće, koji je zbog svoje veličanstvene i bogate arhiktekture prozvan „Firencom juga ”, što je nadimak koji svjedoči o izuzetnom arhitektonskom procvatu na italijanskom jugu. Grci, Rimljani, Normani, Arapi i Hoenštaufovci ostavili su ovdje traga, ali najtrajnije španski Habsburgovci, čiji su vladari, ohrabreni žarom protivreformacije i finansirani domaćim trgovcima, arhitektonski preobrazili grad tokom 17. vijeka. Posjećujemo, između ostalog, baziliku Santa Croce, koja je apoteoza živog baroknog stila čija klesana dekoracija podsjeća na španski „platereskni” stil, zatim crkvu Srca Isusovog (Gesu), Duomo, biskupsku palatu, kao i seminar i crkvu Nicolo e Cataldo, jedan od najboljih normanskih spomenika oblasti, gdje su vizantijski, arapski i gotski elementi originalne romanske crkve dopunjeni kasnom baroknom fasadom, rimski amfiteatar, tvrđava Karla V…. Slobodno vrijeme. Izlet nastavljamo putovanjem do nevjerovatnog Alberobela, grada koji predstavlja sinonim turizma Apulije. Najveća atrakcija ovog mjestašca su neodoljive kućice sa kupastim krovovima koje lokalno stanovništvo naziva „truli“. Preko 1030 ovakvih neobičnih kućica načičkano je u Alberobelu, pa čak je i crkva Sv. Antonija u formi trulija. Slobodno vrijeme za uživanje u specifičnom ambijentu. Povratak u Bari. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.dan – 02.04.2018. BARI- -PODGORICA  Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili fakultativno izlet Castel del Monte i outlet. Odlazak u Castel del Monte. Usamljen na jednom ogoljenom brežuljku, „kruna Apulije”, oktagonalnog oblika, impresionira svojom impozantnom siluetom koliko i svojom geometrijskom čistotom. Ova tvrđava, koja se katkada smatra „savršenim spojem poezije i matematike”, odražava neobičnu ličnost Fridriha II Hoenštaufena, koji je bio otvoren prema svjetlosti nauke, prožet antičkom filozofijom koliko i mudrošću, arapskom i jevrejskom, pjesnik i matematičar, Fridrih II okružio se dvorom koji bismo okarakterisali kao „republiku naučnika”. Castel del Monte je jedan od mnogih zamaka cara Fridriha II. Razgledamo zdanje koje ilustruje njegovu opsjednutost matematičkom harmonijom i posebno brojem osam: oktagonalnog plana, ima oktagonalni vrt s osam oktagonalnih kula, od kojih je svaka dvospratna, sa osam soba po spratu. Za neke je osam simbol krune ili ujedinjenja Boga i čovječanstva, dok za druge, dimenzije odražavaju neku astrološku konfiguraciju i na tu temu urađeno je na stotinu studija. U svakom slučaju u pitanju je remek djelo srednjovjekovne arhitekture XIII vijeka. Nakon posjete dvorcu odlazak do outleta village Molfetta, veliki outlet sa brojnim brendovima i vrijeme predviđeno za šoping. Slobodno vrijeme do transfera na aerodrom. Polijetanje iz Podgoricu oko 21h ( precizne satnice leta imaćemo 7 dana pred put). Dolazak u Podgoricu oko 22h.

 

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja Agencije Gallileo

U cijenu aranžmana je uračunato:

  1. prevoz avionom na relaciji Tivat-Bari-Podgorica
  2. transfer aerodrom-hotel-aerodrom, panoramski obilazak grada
  3. hotelski smještaj u Bariju, Hotel 4* (noćenje sa doručkom)
  4. troškovi organizovanja putovanja, usluge vodiča
  5. troskovi međunarodnog osiguranja
  6. aerodromske takse

U cijenu aranžmana nije uračunato:

  1. fakultativne izlete

 

Pulja nama, u Crnoj Gori, je najbliža italijanska regija, međutim I dalje je skrivena I nedovoljno istražena. Za naše građane uvjek je bila omiljena šoping destinacija do koje smo stizali tradicionalno trajektom do Barija. Međutim ova oblast zaista ima šta da pokaže, da Vas zavede I očara,.., Jug Italije nudi neuporedivo umjetničko i arheološko bogatstvo. Radoznali posjetilac oduševiće se ostacima grčkih gradova, vizantijskim spomenicima, srednjovekovnim normanskim ili švapskim mjestima, romanskim bazilikama i baroknim zdanjimja. Sva ta ljepota iznenađuje utoliko više što možemo u njoj uživati u povlašćenim uslovima jedne autentične oblasti koja je sačuvana od masovnog turizma. Regija Pulja proizvodi 80 odsto italijanske paste. Meso – živinsko, svinjsko i jaretina – često se peče s aromatičnim travama i te specijalitete preporučujemo da probate. U Pulji se prave čuveni sirevi mozzarella i  ricotta, popularna je domaća pasta u obliku uha – orecchiette – a od voća najviše ima smokava i dunja. Većina riba i rakova ove zemlje ulovi se duž 400 kilometara obale.

PRIJAVA ZA PUTOVANJE

Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Broj telefona

Broj putnika

Vaša Poruka