21 GODINA PUTOVANJA I DRUŽENJA SA VAMA
JESEN 2023 
EKSKLUZIVNO !!!
I R A N 
TEHERAN – ISFAHAN – JAZD – ŠIRAS – PERSEPOLIS…
11 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 30.10.2023.
CIJENA ARANŽMANA: 1950€

 

IRAN se prema UNESCO-u nalazi među deset najzanimljivijih turističkih destinacija na planeti. Ova zemlja ima nevjerovatno istorijsko i kulturno nasleđe koje je usklađeno sa prosvijećenim, srdačnim i ljubaznim stanovništvom, pa je posjeta ovoj destinaciji isprepletena fantastičnom simbiozom dozivljaja istorijskih lokaliteta i ovog izuzetno gostoljubivog naroda. Istorija duga oko sedam hiljada godina izazov je za zaljubljenike u stare civilizacije ali i one putnike koji žele da dožive autentičan Orijent sa svim pustinjskim predjelima, karavanskim putevima i bazarima, sa karakterističnom atmosferom, hranom, začinima i mirisima. Pored glavnog grada Teherana posjetićemo i drevne prijestonice Persije: Pasargad, Persepolis, Širaz, Isfahan, Jazd,.. Bićete u prilici da uživate u remek djelima persijske i arapske arhitekture, ali i u istorijskim pričama uljepšanim brojnim legendama I bajkovitim opisima. Vodič na putovanju Nena Stoiljković.

1.dan – 30.10.2023.g. PODGORICA-ISTANBUL-TEHERAN Sastanak putnika na šalteru Oki Air-a (aerodrom Podgorica) u 12:00h. Polijetanje aviona za Istanbul u 14.30h (TK 1090). Dolazak u Istanbul u 18:15h. Nastavak putovanja za Teheran u 20:05h (TK 874)  i slijetanje u 23:45h. Obroci u avionu. Nakon slijetanja na aerodrom Imam Khomeini internacional, transfer do hotela Enghlab 4*. Smještaj u hotel, noćenje.

2.dan – 31.10. TEHERAN Doručak. Polazak na cjelodnevni obilazak prijestonice Irana koji se prostire na velikoj nadmorskoj visini 1100-1700 metara i jedan je od najvećih gradova na svijetu sa oko 13 miliona stanovnika. Pored brojnih istorijskih, kulturnih i institucionalnih obilježja ovaj grad može da se pohvali brojnim znamenitostima koje se ističu na svjetskom nivou, kao što je najveći bazar, najveći Pravni fakultet, jedan od najvećih sajmova knjiga, jedna od najdužih ulica, jedna od najprometnijih podzemnih željeznica i najvećih stadiona na svijetu. Prvo ćemo posjetiti Melat Palas u kompleksu palate Saad Abad iz 19 vijeka.  U toj palati do 1920 godine živio je Šah Reza  Pahlavi. Nakon toga obilazimo izuzetni Arheološki muzej i muzej Islamske umjetnosti. Slijedi posjeta Golestan kompleksu koji je pod Unesco-vom zaštitom i datira iz 18-vijeka. Na kraju je predviđena posjeta i uživanje u Nacionalnom muzeju dijamanta gdje ćemo se upoznati sa kolekcijom Carskog nakita. Slobodno vrijeme.  Večera i noćenje.

3.dan – 01.11. TEHERAN-KAŠAN-ISFAHAN Doručak. Rani jutarnji polazak autobusom za Isfahan. Na putu za Isfahan posjetićemo Kašan, tokom vjekova poznata i čuvena prijestonica vrhunskog tekstila, somota, svile, tepiha, keramike i grnčarije. Sa velelepnim istorijskim kućama, tradicionalnim kupatilima, bajkovitim baštama sa fontanama i impozantnim palatama i džamijama, srce grada predsavlja ogledalo persijske kulture. Kašan je jedan od najstarijih gradova Irana, Obićemo Fin baštu, medresu I Aga Bozorg džamiju. Kašan je i centar za proizvodnju ružine vode. Nastavak puta za Isfahan. Večera, smještaj u hotel Piroozy 4*. Noćenje

4.dan – 02.11. ISFAHAN Doručak. Obilazak Isfahana, jednog od najlepših gradova u Iranu, koji se nalazi na 1575 m nv. Očaraće Vas svojom ljepotom i značajem. To je “tirkiz” koji blista u zelenoj, plodnoj oazi u neposrednoj blizini velike Centralnoiranske pustinje. Njegove kupole sa prelepim mozaicima, otmeni minareti i drugi primerci u svijetu poznate arhitekture, pravi su vizuelni doživljaj. Današnje razgledanje obuhvatiće obilazak glavnog gradskog trga Nakše Džahan ili popularnije Imamovog trga koji se ubraja u najveće na svijetu. Izgrađen je u XVI vijeku, a zajedno sa Alihgapu palatom, džamijama i velikim bazarom, nosi reputaciju živog muzeja tradicionalne kulture, uvršten je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Saznajte zašto se baš ovaj trg naziva “polovinom zemaljske kugle”.  Posjetićemo Imamovu i džamiju Šeika Lotfolaha i sjeverni dio bazara gdje i danas zanati rade na tradicionalan način. Obilazak završavamo sa mostovima Si-o-Se, koji ima 33 luka,  i Hadžu most koji spaja obale rijeke Zajande-Ruda. Večera. Slobodno vrijeme Noćenje

5.dan – 03.11. ISFAHAN  Doručak. Posjetićemo Jermensku četvrt Jolfa sa crkvom Vank i njenim muzejom. Brojne pravoslavne crkve smještene su u Jermenskom kvartu. Nakon toga posjeta džamiji Petak, Kuli Golubova, prelijepa palata Čehel Suton, jedan od najljepših spomenika u Iranu, Palata sa četrdeset stubova predstavlja spomenik vladavine Safavidskog perioda, fascinira posjetioce orginalnom I nevjerovatnom arhitekturom iz 17 vijeka. Sjajne muralne slike Čehel Sutona, samo su jedna od atrakcija. Slobodno vrijeme za individualno uživanje. Osim kulturnog bogatstva, Isfahan predstavlja centar trgovine tepisima, a kupovina je ovdje prava zabava uz neizostavno cjenkanje. Večera. Noćenje.

6.dan – 04.11. ISFAHAN-JAZD Doručak. Krećemo prema Jazdu, a na putu posjetićemo stare pustinjske gradove Naeinu I Medibodu. U Naeinu posjetićemo radionicu tepiha a u Meibodu bićete u prilici da vidite grnčarijske zanatlije. Nastavak puta ka Jazdu I posjeta Atletskoj kući. Smještaj u Hotel  Dad Top 4* Slobodno vrijeme. Večera i noćenje.

7.dan – 05.11. JAZD Doručak. Fascinantni grad centralnog Irana, Jazd, ubraja se u najstarije na svijetu, i jedini je grad na svijetu koji je zaslužio tri mjesta na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine (staro gradsko jezgro, podzemni akvadukti I persijski vrtovi). Nastao je i razvio se između dvije pustinje pa je Jazd “vjerenica pustinje”. Grad se smatra centrom zoroastrijske kulture I religije koju je osnovao Zaratustra oko 550 g.pne i najstarija monoteistička religija. Posebnost Jazda ogleda se u jedinstvenoj arhitekturi a o tepisima i svili iz Jazda pisao je i čuveni mletački trgovac i istraživač Marko Polo. Obilazimo Trg Amir Čakhmak, Duma džamija, najveća u Iranu i muzej Vode. Bićete u prilici da vidite i “kule tišine” i “hram vatre”, glavni spomenici i obilježja zoroasrijevske religije. Slobodno vrijeme za uživanje u “zemaljskom raju” u vrtovima Jazda. Večera. Noćenje. 

8.dan – 06.11. JAZD-PASARGAD-ŠIRAZ Doručak. Polazak ka Širazu, vožnja kroz planinski pejzaž i posjeta još jednog starog grada koji je zbog istorijskog značaja dobio status zaštićenog grada,I nalazi se na listi UNESCO-ve baštine. Grad Pasargad je bio prva prijestonica Persijskog carstva, Onovao ga je čuveni Kir Veliki osnivač carstva i dinastije Ahemenida. Vidjećete i Kirovu grobnicu, koju Aleksandar Makedonski nije razrušio, već je ukazao poštovanje Kiru iako je zapalio i razrušio Persepolis. Prijesto iz Pasagrada u veličanstveni Persepolis prenosi Darije Veliki. Dolazak u Širaz. Smještaj u hotelu Karim Khan 4*. Večera. Slobodno vrijeme. Noćenje.

9.dan – 07.11. ŠIRAZ-NEKROPOLIS-PERSEPOLIS-ŠIRAZ Doručak. Posjeta Nekropolisu, persijska dolina kraljeva, gdje ćemo vidjeti četiri grobnice Akamenijskih kraljeva, smještene visoko u liticama krečnjaka. Nakše Rostam I Nakše Rajab, izvanredni reljefi na stijenama koji ukrašavaju grobnice kraljeva. Nakon toga obilazimo Persepolis, čuvenu prijestonicu moćnog persijskog carstva (550. God prije Hrista) koji je još jedan UNESCO-v lokalitet. Persepolis je jedan od najatraktivnijih istorijskih gradova-spomenika Persijskog carstva i povod da se ispričaju priče o ratu i bitkama Darija III i Aleksandra Makedonskog, najvećih suparnika u istoriji civilizacije. Obilazak ovog fantastičnog lokaliteta. Povratak u Širaz. Večera. Slobodno vrijeme. Noćenje.

10.dan – 08.11. ŠIRAZ Doručak. Širaz je srce persijske kuture više od dvije hiljade godina i sinonim za obrazovanje, poeziju i vino. U ovom gradu se nalaze mauzoleji proslavljenih pjesnika Hafiza i Saadija. Jedinstvena arhitektura oslikava se u brojnim palatama i džamijama, od kojih se ističe Nasir-Ol-Molk, poznatija kao Roze džamija. Posjetićemo i Rajske vrtove, koji su izgrađeni sredinom 13. vijeka. Obilazak nastavljamo u Naranjestan vrtovima, zatim posjeta Nasir Ol Molk džamiji. Obilazak završavamo posjetom Arg Citadeli, Vakil Bazaru I najimpresivnijoj kolekciji ogledala u svetilištu Aliebnehamze. Slobodno vrijeme. Večera. Transfer do aerodroma u Širazu.

11.dan – 09.11. ŠIRAZ-ISTANBUL-PODGORICA. Polijetanje aviona za Istanbul je u 02:45h (TK 885). Dolazak u Istanbul u 06:30h. Nastavak leta za Podgoricu u 08:20h (TK 1085) sa konačnim slijetanjem u 08:10h (lokalne satnice letova). Kraj programa.

Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO

                              

U cijenu aranžmana je uračunato:

 • prevoz avionom na relaciji Podgorica – Istanbul – Teheran – Širaz – Istanbul – Podgorica,
 • kompletno svi autobuski transferí i vožnje obuhvaćene programom
 • troškovi organizovanja putovanja, troskovi međunarodnog osiguranja.
 • viza za ulazak u Iran, sve aero takse
 • hoteli 4* (9 noćenja na bazi polupansiona: doručak i večera)
 • ulaznice za lokalitete, čekirani kofer do 30 kg + 8 kg ručni prtljag

U cijenu aranžmana nije uračunato:

 • obavezan bakšiš za lokalnog vodiča i vozača autobusa (5€ po danu)

NAPOMENE:

 1. Dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem ne preporučujemo za tri odrasle osobe, jer treći krevet ne odgovara standardnoj veličini i njihova rezervacija se vrši na
 2. U ovo doba godine temperature su vrlo prijatne, dnevne temperature izmedu 20°C i 25°C /jutarnje i večernje nešto niže). Oktobar je period visoke sezone!
 3. Polisa koja je u cijeni aranžnmana ima pokriće na 15000€ i sa uračunatim COVID osiguranjem.
 4. Za žene je obavezna marama na glavama preko cijelog dana, tunike koje prekrivaju bokove, bluze sa rukavima (mínimum 3/4) i dugačke suknje ili pantalone
 5. Za muškarce nisu dozvoljene kratke pantalone
 6. Unošenje i konzumiranje alkohola strogo je zabranjeno

 

VIZE: Državljanima CRNE GORE sa novim biometrijskim pasošima (važnost pasoša najmanje ó meseci od datuma povratka sa putovanja) potrebna je viza za Iran. Dobija se posredstvom naše agencije. Prilikom uplate rezervacije putnici su u obavezi da dostave skeniranu prvu stranicu važećeg pasoša, skeniranu fotografiju óx4cm, nanačićete zanimanje, majčino I očevo ime I prezime I kontakt podatke. Period dobijanja neophodnog odobrenja za dobijanje vize je 30 dana. Putnici koji u pasošu imaju izraelski pečat mogu imati problem pri ulasku u Iran.

 

HOTELKSKI SMJEŠTAJ:

Hotel u Teheranu: Persian Enghelab Hotel 4*            http://engheIabhoteI.pih.ir/ ili sličan

Persian Enghelab Hotel se nalazi u Taleghani Aveniji, u srcu poslovnog dijela Teherana, sa dosta šoping i zabavnih Centara u svakom pravcu. Hotel raspolaže sa 248 soba i 38 apartmana, dva restorana koja služe specijalitete međunarodne i lokalne kuhinje od kojih se jedan rotacioni nalazi na najvišem spratu hotela i dva kafića. Sobe su opremljene sa: satelitskom TV, klima uredjajem, Wi-Fi i frižiderom.

Hotel u Isfahanu: Piroozy Hotel 4*                            www.piroozyhoteI.com  ili sličan

Hotel ima 95 soba koje imaju: kupatilo, sef, satelitsku TV, frižider i klima uredjaj. U Piruzi Hotel bar radi 24h, a u restoranu možete probati nešto od iranskih i internacionalnih specijaliteta. Spa centar opremljen je suvom i mokrom saunom, đakuzijem i bazenom. U velikom i lijepom predvorju hotela možete pristupiti bežičnom internetu.

Hotel u Jazdu: Dad 4*                                               http://en.dadhoteI.com/ ili sličan

Hotel Dad se nalazi u Centru istorijskog grada Jazd. Zgrada je stara oko 100 godina, sada modernizovana, ali sa tradicionalnim prozorima kako bi održala istorijsku originalnost. Sobe imaju TV sa satelitskim kanalima. Hotel obezbedjuje pristup bežičnom internetu i ima zatvoren bazen.

Hotel u Širazu: Karim Khan 4*                                  www.karimkhanhotel.com ili sličan                              

Hotel je smješten u centru Širaza. Hotel je urađen u tradicionalnom stilu a pozicija mu je fantastična, na 13 minuta udaljen je od poznatog bazara Vakil, na 5 minuta od spomenika proslavljenih pjesnika Hafiza I Saadija, a na 12 minuta šetnje od Rajskih vrtova.  Hotel obezbedjuje pristup bežičnom internetu i ima spa centar.

Rezervacija mjesta

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš Email (obavezno)

  Broj telefona

  Detalji o vašem putovanju (broj polaznika, specijalni zahtjevi)

  Predlažemo