20 GODINA PUTOVANJA I DRUŽENJA SA VAMA
PRVOMAJSKI PRAZNICI 2023
I S T A N B U L
6 DANA – AUTOBUS, POLAZAK: 27.04.2023.
CIJENA ARANŽMANA: 230€

ISTANBULGrad cara Konstantina, prijestonica careva Istočnog Rimskog carstva i centar velike Turske imperije danas broji preko 15 miliona stanovnika i svrstava se u najveće gradove svijeta. Jedinstven grad jer se prostire na dva kontinenta. Svjedok je svih važnih istorijskih epoha i imperija koje su gradu ostavile svoje pečate. Sve vojske (persijske, grčke, rimske, krstaške, otomanske,…) prošle su ovim gradom. Na čuvenom Bosforu, Istanbul danas predstavlja spoj Orijenta i Evrope, savremenog i tradicionalnog, poznatog i misterioznog…

1.dan – 27.04.2023. PODGORICA Sastanak putnika ispred Hrama u 09:00h.  Putovanje sa kraćim pauzama, udobnim autobusom visoke turističke klase… Noćna vožnja.

2.dan – 28.04. ISTANBUL Dolazak u Tursku i njen najpoznatiji grad Istanbul, koji je 16 vjekova bio prijestonica različitih carevina. Po dolasku slijedi panoramsko razgledanje grada, jedinog koji se prostire na dva kontinenta. Smještaj u Hotel Grand Washington 4*. Slobodno vrijeme za odmor. Nakon toga slijedi lagana pješačka tura i upoznavanje sa istorijskim centrom grada, u pratnji vodiča. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

3.dan – 29.04. ISTANBUL   Slobodan dan ili fakultativni izlet AJA SOFIJA, HIPODROM, PLAVA DŽAMIJA. Obilazak najznačajnijih lokaliteta Istanbula. Izlet započinjemo obilaskom nenadmašne Aja Sofije. Aja Sofija, hram božije mudrosti, remek-djelo Vizantijske arhitekture i umjetnosti, građena je 5 godina  od 532 do 537 kao hrišćanska crkva. Ovo velelepno zdanje skoro hiljadu godina bila je najveća crkva i saborni hram  na svijetu. (dimenzije Aja Sofije nadmašuje Seviljska katedrala tek 1506 godine, ova katedrala građena je devedeset godina) Nakon osvajanja Istanbula 1453 od strane Turaka, Aja Sofija postaje, glavna, Velika dzamija. Otac Turske nacije Mustafa Kemal Ataturk 1935.g. pretvara Aja Sofiju u muzej i mjesto koje spaja hrišnjane i muslimane. Od 2020.godine 24. jula Aja Sofija opet postaje džamija a prvoj molitvi prisustvuje i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Nakon obilaska Aja Sofije odlazimo do hipodroma gdje ćemo čuti priču o obelisku Tutmesa trećeg, zmijskom stubu sa Delfa  a bićete u prilici da uživate u pogledu na Plavu džamiju, džamija Sultana Ahmeda sa šest minareta, jedna je od najljepših i najpoznatijih na svijetu  trenutno se renovira. Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet – TOPKAPI PALATA. Topkapi palata je dvor Turskih sultana od XV do XIX vijeka odakle su upravljali carstvom. Topkapi je srce Otomanskog cartstva, koje je nastalo odmah nakon osvajanja Istanbula 1453 godine na zahtjev Sultana Mehmeda II Osvajača. Palata je nevjerovatno bogata različitim istorijskim eksponatima ali i najznačajnijim religijskim svetim predmetima jer Osmanski sultani su, od vladavine Selima prvog, pored svetovne vlasti bili i kalifi, duhovni vladari islamske vjere. U tom odjeljku palate, potred ličnih Muhamedovih stvari, nalazi se i Davidov mač, Mojsijev štap, ruka Svetog Jovana Krstitelja (i za ruku na Cetinju tvrdi se isto). Nakon obilaska palate, slijedi slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

4.dan- 30.04.2023. ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili fakultativni odlazak do VASELJENSKE PATRIJARŠIJE (sjedište Vaseljenske patrijarsije i Vaseljenskog patrijaha od 1600.godine, nalazi se u crkvi Svetog Đordja). Obilazimo crkvu Sv.Đordja, gdje svake nedelje službu drži i sam patrijah Vartolomej. Crkva ima izuzetne relikvije, dio stuba na koji je razapet Isus Hrist, mošti Svetog Vasilija Velikog, Svetog Jovana Zlatoustog, svetog Jovana Bogoslova,…  Nakon posjete kratka pauza za kafu u sada najatraktivnijem, boomskom, dijelu grada  Izlet nastavljamo  KRSTARENJEM BOSFOROM, Fantastično krstarenje od 90 minuta najopjevanijem moreuzom, sa detaljnim opisima dvoraca, palata, tvrđava i vila uticajnih stanovnika ovog grada kroz vjekove. Povratak u hotel, a ko to bude želio  nakon krstarenja preporučujemo da posjetite nadaleko poznatu pijacu začina, Egipatski bazar, kupite najpoznatiju tursku kafu Mustafa Efendi. Nakon toga predlažemo da pođete do restorana koji se nalaze ispod mosta Galata na kafu ili ručak I uzivate u pogledu na Istanbul sa Zlatnog roga. Kad pređete most, dolazite do metro stanice i imaćete priliku da se vozite najstarijom linijom metroa, dugačkom 573 metra, koja je otvorena u Istanbulu davne 1875 godine. I tada je bila druga najstarija metro linija na svijetu. Metro Vas dovodi do dijela grada kod kule Galata koji ima najljepšu boemsku atmosferu sa  puno lokala I butika. Slobodno vrijeme.Noćenje.

5.dan- 01.05.2023. ISTANBUL Doručak. Slobodan dan za individualne aktinosti, posjete muzejima i šoping, ili fakultativni izlet obilazak palate DOLMBAHŠE (raskošan dvorac u evropskom stilu sa haremom), gdje je poslednje dane života proveo i otac turske nacije Kemal Ataturk. Slobodno vrijeme za setnju I šoping (preporucujemo Kapali čaršiju gdje imate preko 4000 radnji ili neki od tržnih centara kao što su  Akmerkez, Kanyon, Istanbul Forum Marmara, Dževahir koji su trenutno najatraktivniji šoping centri u Evrop. Sastanak putnika u 17:00h i polazak ka Crnoj Gori. Noćna voznja sa pauzama…

6.dan – 02.05.2023. PODGORICA Dolazak u Podgoricu, na parking ispred Hrama, kraj putovanja.

 

Uz ovaj program vaze Opšti uslovi putovanja Agencije Gallileo travel.

 

Cijena aranžmana obuhvata :

 1. prevoz autobusima više turističke klase na navedenim relacijama
 2. hotelski smještaj u Istanbulu u Hotelu 3* (3 noćenja sa doručkom)
 3. obilasci prema programu – turističko vođstvo puta – organizacione i druge troškove

 Cijena aranžmana NE obuhvata : 

 1. individualne troškove i fakultativne izlete,
 2. međunarodno zdravstveno osiguranje 10 € po osobi.

 

Vječni grad – Novi Rim, Konstantinopolj i Carigrad na kulturnoj baštini staroj preko 2000 godina pruža vam nevjerovatnu priliku da upoznate najveća dostignuća najvećih civilizacija: helenske, rimske, vizantijsko-hrišćanske i otomanske.

“Grad gradova” – na dva kontinenta, spoj Evrope i Azije na Bosforskom moreuzu sa navažnijim i najljepšim građevinama: Đenovljanska kula Galata Unkapani mostom povezana sa desnom obalom Zlatnog roga. Rimski Aquadukt i Justinijanova Cisterna, sa Aja Sofijom i hipodromom pričaju nam o najdugovečnijoj Imperiji, grčkog jezika, rimskog prava i hrišćanske religije… Pripovijedanje se nastavlja i posle 29. maja 1453.godine. Sultanat prerasta u Imperiju, savršeno državno uređenje koje izgrađuje Kanuni sultan Sulejman, dostižući možda ideal Platonove države, stvoriće Veliku silu, koja je trajala do 1918.g.

Rezervacija mjesta

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš Email (obavezno)

  Broj telefona

  Detalji o vašem putovanju (broj polaznika, specijalni zahtjevi)

  Predlažemo