I S T A N B U L
4 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 04.11.2021.
CIJENA ARANŽMANA: 390€ (sa uračunatim taksama)

Hotel Yiğitalp   4*

ISTANBULGrad cara Konstantina, prijestonica careva Istočnog Rimskog carstva i centar velike Turske imperije, danas broji preko 15 miliona stanovnika i svrstava se u najveće gradove svijeta. Jedinstven grad jer se prostire na dva kontinenta. Svjedok je svih važnih istorijskih epoha i imperija koje su gradu ostavile svoje pečate. Sve vojske (persijske, grčke, rimske, otomanske, krstaške…) prošle su ovim gradom. Na čuvenom Bosforu, Istanbul danas predstavlja spoj Orijenta i Evrope, savremenog i tradicionalnog, poznatog i misterioznog… 

1.dan 04.11.2021.g. PODGORICA – ISTANBUL Sastanak putnika na aerodromu u Podgorici na šalteru Oki Air-a u 07:00h. Polijetanje za Istanbul u 09:05h (prevoznik je Turkiš Airlines). Po slijetanju u 12:50h (po lokalnom vremenu) na novi istanbulski aerodrom, slijedi transfer sa aerodoma i panoramsko razgledanje grada autobusom: Antički hipodrom, Teodosijev stub, Plava džamija, Aja Sofija, Kapali čaršija, Valensov viadukt, Zlatni rog, most Galata, moderni kvartovi Bejoglu i Taksim, silazak na Bosfor, palata Dolma Bahče – poslednja rezidencija otomanskih sultana. Slijedi smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2.dan 05.11. ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili polazak na fakultativni izlet koji obuhvata najznačajnije istorijske lokalitete Istanbula Topkapi palata, Aja Sofija, Hipodrom, i Plava Džamija. Topkapi palata je dvor Turskih sultana od XV do XIX vijeka odakle su upravljali carstvom. Topkapi je srce Otomanskog cartstva, koje je nastalo odmah nakon osvajanja Istanbula 1453 godine na zahtjev Sultana Mehmeda II Osvajača. Palata je nevjerovatno bogata različitim istorijskim eksponatima ali i najznačajnijim religijskim svetim predmetima jer Osmanski sultani su, od vladavine Selima prvog, pored svetovne vlasti bili i kalifi, duhovni vladari islamske vjere. U tom odjeljku palate, potred ličnih Muhamedovih stvari, nalazi se i Davidov mač, Mojsijev štap, ruka Svetog Jovana Krstitelja (i za ruku na Cetinju tvrdi se isto). Nakon obilaska Palate slijedi obilazak nenadmašne Aja Sofije. Aja Sofija, hram božije mudrosti, remek-djelo Vizantijske arhitekture i umjetnosti, građena je 6 godina  od 532 do 537 kao hrišćanska crkva. Ovo velelepno zdanje skoro hiljadu godina bila je najveća crkva i saborni hram  na svijetu. (dimenzije Aja Sofije nadmašuje Seviljska katedrala 1506 godine, a koja je građena devedeset godina) Nakon osvajanja Istanbula 1453 od strane Turaka, Aja Sofija postaje, glavna, Velika dzamija. Otac Turske nacije Mustafa Kemal Ataturk 1935.g. pretvara Aja Sofiju u muzej i mjesto koje spaja hrišnjane i muslimane. Ove 2020 godine 24. jula Aja Sofija opet postaje džamija a prvoj molitvi prisustvuje I turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Nakon obilaska Aja Sofije odlazimo do hipodroma gdje ćemo čuti priču o obelisku Tutmesa trećeg, zmijskom stubu sa Delfa  a bićete u prilici da uživate u pogledu na Plavu džamiju, džamija Sultana Ahmeda sa šest minareta, jedna je od najljepših i najpoznatijih na svijetu  trenutno se renovira. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.dan 06.11.2021. ISTANBUL Doručak. Slobodan dan, fakultativni odlazak na trku formule 1 za Veliku nagradu Turske ili polazak na fakultativni odlazak do Vaseljenske patrijaršije gdje boravi i Vaseljenski Patrijah od 1600.godine. Obilazimo crkvu Sv.Đordja, gdje vrlo često službu drži i sam patrijah Vartolomej. Crkva ima izuzetne relikvije hrišćanstva možda I najznačajnije, dio stuba na koji je razapet Isus Hrist, mošti Svetog Vasilija Velikog, Svetog Jovana Zlatoustog, svetog Jovana Bogoslova,… Izlet nastavljamo: krstarenje Bosforom bajkovito i romantično krstarenje po Bosforu. Fantastično krstarenje od 90 minuta najopjevanijem moreuzom, sa detaljnim opisima dvoraca, palata, tvrđava I vila uticajnih stanovnika ovog grada kroz vjekove. Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak palate Dolmabahče. Dvorac Dolmabahče sa haremom  podignut je u XIX vijeku I mjesto odakle su sultani nastavili da vladaju sa već oslabljenim carstvom. Dolmabahče predstavlja raskošan dvorac u evropskom stilu, a posebna draž obilaska predstavlja posjeta harema jer u Topkapi palati obilazak harema nije dozvoljen. Ono što je turcima posebnio važno je činjenica da je baš u prostorijama harema poslednje dane zivota I sam trenutak smrti doživio Kemal Mustafa Ataturk, otac moderne turske  koji je reformisao tursku državu, ukinuo šerijat a brak je postao građanska institucija. Povratak u hotel. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.dan 07.11. ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme za šetnju i šoping. (za šoping preporučujemo Kapali čaršiju gdje imate preko 4000 radnji ili neki od tržnih centara kao što su Forum, Istinia, Akmerkez, Kanyon i Dževahir, koji su trenutno najatraktivniji šoping centri u Evropi). Ko želi još da istražuje I uživa preporučujemo da posjetite nadaleko poznatu pijacu začina, Egipatski bazaar, kupite najpoznatiju tursku kafu Mustafa Efendi ili predlažemo da pođete do restorana koji se nalaze ispod mosta Galata na kafu ili ručak I uzivate u pogledu na Istanbul sa Zlatnog roga. Kad pređete most, dolazite do metro stanice i imaćete priliku da se vozite najstarijom linijom metroa, dugačkom 573 metra, koja je otvorena u Istanbulu davne 1875 godine. I tada je bila druga najstarija metro linija na svijetu. Metro Vas dovodi do dijela grada, kod kule Galata, koji ima najljepšu boemsku atmosferu, sa  puno lokala, butika. Organizovani transfer do aerodroma. Let iz Istanbula u 19:40h. Dolazak u Podgoricu u 19:25h, kraj programa.

 • Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

 1. prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul-Podgorica
 2. transfer aerodrom-hotel-aerodrom
 3. panoramski obilazak grada
 4. hotelski smještaj u Istanbulu,  Hotel Yiğitalp  4* ( 3 noćenja sa doručkom)
 5. troškovi organizovanja putovanja, usluge vodiča
 6. troskovi međunarodnog osiguranja
 7. aerodromske takse

U cijenu aranžmana nije uračunato:

 1. fakultativne izlete

 

KORISNE INFORMACIJE

 • Lokalno vrijeme nije isto kao u Crnoj Gori, Istanbul je +2h.
 • Turska lira. Najrasprostranjenije kreditne kartice su Visa i Master Card.
 • Struja je 220 volti. Utičnice su iste kao u CG.
 • Mreže 069, 067 i 068 imaju roming. Pozivni broj za Tursku je +90
 • Doplata za jednokrevetnu sobu 80€

 

Vječni grad – Novi Rim, Konstantinopolj i Carigrad na kulturnoj baštini staroj preko 2000 godina pruža vam nevjerovatnu priliku da upoznate najveća dostignuća najvećih civilizacija: helenske, rimske, vizantijsko-hrišćanske i otomanske.

“Grad gradova” – na dva kontinenta, spoj Evrope i Azije na Bosforskom moreuzu sa navažnijim i najljepšim građevinama: Đenovljanska kula Galata Unkapani mostom povezana sa desnom obalom Zlatnog roga. Rimski Aquadukt i Justinijanova Cisterna, sa Aja Sofijom i hipodromom pričaju nam o najdugovečnijoj Imperiji, grčkog jezika, rimskog prava i hrišćanske religije… Pripovijedanje se nastavlja i posle 29. maja 1453.godine. Sultanat prerasta u Imperiju, savršeno državno uređenje koje izgrađuje Kanuni sultan Sulejman, dostižući možda ideal Platonove države, stvoriće Veliku silu, koja je trajala do 1918.g.

Rezervacija mjesta

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš Email (obavezno)

  Broj telefona

  Detalji o vašem putovanju (broj polaznika, specijalni zahtjevi)

  Predlažemo