21 GODINA PUTOVANJA I DRUŽENJA SA VAMA
PRVOMAJSKI PRAZNICI & VASKRS 2024
I S T A N B U L
4 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 02.05.2024.
CIJENA ARANŽMANA: 475€
HOTEL PALAZZO DONIZETTI 4* – CENTAR GRADA

 

Proslavite Vaskrs u gradu cara Konstantina, u prvom hrišćanskom gradu, u centru istočnog rimskog carstva i centru pravoslavnog svijeta.  Car Konstantin je 313. godine objavio Milanski edikt, učinio da Hrišćanstvo bude slobodna i priznata vjera i na taj način spasao progona sledbenike Hrista. Zatim je 325 godine sazvao prvi Nikejski sabor i pod njegovim patronatom su se izgladile nesuglasice i stvorila se jedinstvena Hrišćanska  crkva. Iste godine 325, majka cara Konstantina, Jelena, je otkrila u Jeruslimu stijenu na brdu Golgota, pećinu u kojoj je Hrist sahranjen, ali i krst na kome je Hrist razapet. Dio Časnog krsta nalazi se danas u Crkvi Svetog Đorđa u Istanbulu Nakon ovog otkrića Car Konstantin je naredio je da iznad najvažnijih hrišćanskih svetinja podigne najveći i najljepši hram na svijetu, Hram Hristovog Vasksenja. Pred smrt Car Konstantin se krstio i postao prvi hrišćanski car.

 

ISTANBULGrad cara Konstantina, prijestonica careva Istočnog Rimskog carstva i centar velike Osmanske imperije, danas broji preko 15 miliona stanovnika i svrstava se u najveće gradove svijeta. Jedinstven grad jer se prostire na dva kontinenta. Svjedok je svih važnih istorijskih epoha i imperija koje su gradu ostavile svoje pečate. Sve vojske (persijske, grčke, rimske, otomanske, krstaške…) prošle su ovim gradom. Na čuvenom Bosforu, Istanbul danas predstavlja spoj Orijenta i Evrope, savremenog i tradicionalnog, poznatog i misterioznog…

1.dan 02.05.2024.g. PODGORICA – ISTANBUL Sastanak putnika na aerodromu u Podgorici na šalteru Oki Air-a u 08:20h. Polijetanje za Istanbul u 10:20h. Po slijetanju u 13:10h (po lokalnom vremenu) na novi istanbulski aerodrome. Slijedi panoramsko upoznavanje sa gradom u pratnji vodiča od koga ćete čuti korisne i zanimljive informacije. Poseban kvalitet aranžmana biće pozicija hotela gdje ćete boraviti. Smještaj u hotel Palazzo Donizetti 4* adresa: Asmali Mescit Mah. Mesrutiyet Cad. No: 85 A Beyoglu, Beyoglu, 34430 Istanbul, Turkey. Odličan hotel sa fantastičnom lokacijom. Na booking-com-u ocijenjen je od strane gostiju kao vrlo dobar hotel sa ocjenom 8, a za lokaciju ima visoku ocjenu 9.2. Hotel je udaljen 200 metara od centralnog Istanbulskog šetališta Ištiklal, koji je centar provoda i šopinga, sa fantastičnim restoranima, barovima. Slobodno vrijeme za individualne obilaske i šetanju po Ištiklalu ili fakultativni izlet i odlazak na čuveni antički hipodrom koji sa Plavom džamijom, Topkapi palatom i Aja Sofijom predstavlja istorijski centar grada. Jedinstven prostor koji je i pod posebnom zaštitom UNESCO-a je svakako prva razglednica ovog posebnog grada koji treba doživjeti u prvom danu boravka. Čućete priču o svim navedenim objektima. Topkapi palata je dvor Turskih sultana od XV do XIX vijeka odakle su upravljali carstvom. Topkapi je srce Otomanskog cartstva, koje je nastalo odmah nakon osvajanja Istanbula 1453 godine na zahtjev Sultana Mehmeda II Osvajača. Palata je nevjerovatno bogata različitim istorijskim eksponatima ali i najznačajnijim religijskim svetim predmetima jer Osmanski sultani su, od vladavine Selima prvog, pored svetovne vlasti bili i kalifi, duhovni vladari islamske vjere. U tom odjeljku palate, potred ličnih Muhamedovih stvari, nalazi se i Davidov mač, Mojsijev štap, ruka Svetog Jovana Krstitelja (i za ruku na Cetinju tvrdi se isto). Aja Sofija, hram božije mudrosti, remek-djelo Vizantijske arhitekture i umjetnosti, građena je 6 godina od 532 do 537 kao hrišćanska crkva. Ovo velelepno zdanje skoro hiljadu godina bila je najveća crkva i saborni hram na svijetu. (dimenzije Aja Sofije nadmašuje Seviljska katedrala 1506 godine, a koja je građena devedeset godina) Nakon osvajanja Istanbula 1453.g. od strane Turaka, Aja Sofija postaje, glavna, Velika dzamija. Otac Turske nacije Mustafa Kemal Ataturk 1935.g. pretvara Aja Sofiju u muzej i mjesto koje spaja hrišnjane i muslimane a 2020. g. 24. jula Aja Sofija opet postaje džamija a prvoj molitvi prisustvuje i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Na hipodromu ćemo čuti o čuvenim trkama I još čuvenijem caru Justinijanu, ali I o obelisku Tutmesa trećeg, zmijskom stubu sa Delfa. Bićete u prilici da uživate u pogledu na Plavu džamiju, džamija Sultana Ahmeda sa šest minareta, jedna je od najljepših i najpoznatijih na svijetu koja se  trenutno renovira. Slobodno vrijeme. Noćenje.

2.dan 03.05. ISTANBUL Doručak. Slobodan dan, ili fakultativni odlazak odlazak do Vaseljenske patrijaršije gdje boravi i Vaseljenski Patrijah od 1600.godine. Obilazimo crkvu Sv.Đordja, na Veliku Subotu, gdje vrlo često službu drži i sam patrijah Vartolomej. Crkva ima izuzetne relikvije hrišćanstva, dio stuba na koji je razapet Isus Hrist, mošti Svetog Vasilija Velikog, Svetog Jovana Zlatoustog, Svetog Jovana Bogoslova,… Izlet nastavljamo: krstarenje Bosforom bajkovito i romantično krstarenje po Bosforu. Fantastično krstarenje od 90 minuta najopjevanijem moreuzom, sa detaljnim opisima dvoraca, palata, tvrđava  vila uticajnih stanovnika ovog grada kroz vjekove.  Nakon krstarenja imate mogućnost da individualno obiđete Topkapi palatu, Aja Sofiju ili impresivne Cistijerne. Ko želi još da istražuje i uživa preporučujemo da posjetite nadaleko poznatu pijacu začina, Egipatski bazar, kupite najpoznatiju tursku kafu Mustafa Efendi ili predlažemo da pođete do restorana koji se nalaze ispod mosta Galata na kafu ili ručak i uzivate u pogledu na Istanbul sa Zlatnog roga. Kad pređete most, dolazite do metro stanice imaćete priliku da se vozite najstarijom linijom metroa, dugačkom 573 metra, koja je otvorena u davne 1875g. i tada je bila druga najstarija metro linija na svijetu. Metro vas dovodi do dijela grada, kod kule Galata, koji ima najljepšu boemsku atmosferu, sa puno lokala, butika, u neposrednoj blizini vašeg hotele. Noćenje.

3.dan 04.05. ISTANBUL Doručak. Slobodan dan ili fakultativno obilazak palate DOLMABAHČE. Dvorac Dolmabahče sa haremom podignut je u XIX vijeku i mjesto odakle su sultani nastavili da vladaju sa već oslabljenim carstvom. Dolmabahče predstavlja raskošan dvorac u evropskom stilu, a posebnost obilaska predstavlja posjeta haremu zbog činjenice da je baš u prostorijama harema poslednje dane zivota i sam trenutak smrti dočekao Kemal Mustafa Ataturk, otac moderne turske  koji je reformisao tursku državu, ukinuo šerijat a brak je postao građanska institucija. U ovom danu biće Vam ponuđen I fakultativni izlet azijska strana Istanbula. Istanbul je jedini grad na svijetu koji se prostire na dva kontinenta. Kada pređemo prvi napravljeni most preko Bosfora stižemo u  Aziju. Odlayimo na brdo vidikovac Čamlidžu gdje ćemo posjetiti potpuno novu, sada najveću džamiju u Turskoj. Kako je svaki sultan napravio džamiju u Istanbulu, tako je je i aktuelni predsjednik želio da na sličan način obilježi period svoje vladavine. Za kraj izleta osjetićete atmosferu otmenih kvartova Kadikoja i Uskudara i bićete u prilici da slikate i Djevojačku kulu. Jedna od poznatijih razglednica ovoga grada i čestia lokacija za snimanje serija I filmova. Na ovom lokalitetu snimane su i scene iz filma o najčuvenijem agentu 007. Slobodno vrijeme. Noćenje

 

4.dan 05.05.2024. ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme za šetnju i šoping do polaska na aerodrome. Organizovani transfer. Let iz Istanbula u 13:40h. Dolazak u Podgoricu u 14:30h.

 

Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

 1. Avio karte relaciji Podgorica-Istanbul-Podgorica, transfer aerodrom-hotel-aerodrom
 2. hotelski smještaj u HOTEL PALAZZO DONIZETTI 4* (3 noćenja sa doručkom)
 3. troškovi organizovanja putovanja, usluge vodiča, troskovi međunarodnog osiguranja
 4. avio takse, kofer do 23 kg i ručni prtljag do 8 kg.

 

U cijenu aranžmana nije uračunato: fakultativni izleti

 

Vječni grad – Novi Rim, Konstantinopolj i Carigrad na kulturnoj baštini staroj preko 2600 godina pruža vam nevjerovatnu priliku da upoznate najveća dostignuća najvećih civilizacija: helenske, rimske, vizantijsko-hrišćanske i otomanske.

“Grad gradova” – na dva kontinenta, spoj Evrope i Azije na Bosforskom moreuzu sa navažnijim i najljepšim građevinama: Đenovljanska kula Galata Unkapani mostom povezana sa desnom obalom Zlatnog roga. Rimski Aquadukt i Justinijanova Cisterna, sa Aja Sofijom i hipodromom pričaju nam o najdugovečnijoj Imperiji, grčkog jezika, rimskog prava i hrišćanske religije… Pripovijedanje se nastavlja i posle 29. maja 1453.godine. Sultanat prerasta u Imperiju, savršeno državno uređenje koje izgrađuje Kanuni sultan Sulejman, dostižući možda ideal Platonove države, stvoriće Veliku silu, koja je trajala do 1918.g.

Rezervacija mjesta

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš Email (obavezno)

  Broj telefona

  Detalji o vašem putovanju (broj polaznika, specijalni zahtjevi)

  Predlažemo