21 GODINA PUTOVANJA I DRUŽENJA SA VAMA
JESEN 2023
SUPER PROMOTIVNO
IZMIR & EGEJSKA TURSKA
EFES – BOGORODIČINA KUĆA- PERGAMON- ASKLEPION
4 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 26.10.2023.
CIJENA ARANŽMANA: 380€
HOTEL KAYA PRESTIGE 4*

 

Turska je danas jedna od najvažnijih turističkih destinacija na svijetu sa najznačajnijim  kulturno istorijskim spomenicima. Na prostoru današnje Turske nalazi se i dio Mesopotamije, kolijevke naše civilizacije, ali i brojna biblijska mjesta poput Urfe i Harana. Teritorija Turske je i danas, a bila je to i kroz predhodne milenijume, najznačajniji strateški geografski prostor i zbog toga je oduvijek bila cilj osvajanja svih velikih naroda: persijanaca, grka, rimljana, arapa, .. koji su na ovim prostorom ostavili značajne spomenike. Preporučujemo Vam ovaj aranžman na kome ćete vidjeti dva izuzetna UNESCO-va lokaliteta Efes i Pergamon, sveta hrišćanska mjesta Bogorodičina kuća i bazilika Sv. Jovana, ali i fantastični grad Izmir koji je kao antički grad imao ime Smirna i koji je svjedok brojnih istorijskih događaja i ličnosti poput Aleksandra Makedonskog, Antigona, lisimaha.. Danas Izmir mnogi smatraju najljepšim gradom u Turskoj, a bićete u prilici da budete u Republici Turskoj koja 29.10. slavi 100 godina postojanja!

1.dan 26.10.2023.g. PODGORICA – IZMIR Sastanak putnika aerodromu u Podgorici, na šalteru Oki air-a, dva sata prije polijetanja. Predviđeno je da let bude u 11h, a predviđeni dolazak u Izmir  u 13.30h. Nakon pasoške kontrole transfer autobusom i smještaj u hotelu Kaya Prestige 4* (odličan hotel na fantastičnoj lokaciji). Na putu od aerodroma do hotela dobićete sve potrebne informacije da biste uživali u slobodnom vremenu. u šetnji pored mora, šopingu i gastronomiji. Turska kuhinja smatra najraznovrsnijom kuhinjom na svijetu, na Vama je da provjerite. Ovaj mediteranski grad očaraće Vas tradicionalnim bazarima, ali i modernim kvartovima, restoranima, trgovima i bulevarima. Noćenje.

2.dan 27.10. IZMIR-PERGAM-ASKLEPION Doručak. Drevna Smirna smatra se jednim od najstarijih antičkih  gradova na mediteranu sa više od 3000 godina urbane istorije. Smirna je bila  poznata po velikoj luci što je karakteristika i današnjeg vremena. Izmir je treći grad po veličini u Turskoj, poslije Istanbula i Ankare, i vazan je industrijski, trgovački, kulturni i naučni centar Turske. Smatra se naliberalnijim gradom u državi, sa odličnim noćnim provodom, a šetalista uz more oivičena palmama daju ovom gradu poseban mediteranski šarm. Obilazak starog dijela grada uradićemo šetnjom, obići ćemo autentičnu čaršiju sa čuvenim bazarom Kemeralti. Ovaj užurbani bazar satkan je od brojnih štandova različite robe, ali i izuzetnih restorana, kafeterija i džamija i sinagoga. Na prostoru bazara nalazi se i najveća džamija u Izmiru Hisar. Šetnju završavamo na trgu Konak, koji je projektovao  Gustav Ajfel. Trg je okružen važnim državnim zgradama: Gradska vijjećnica, zgrada Guvernorat provincije Izmir, ali najznačajnija atrakcija je Sahatkula Konak iz 1901 godine, dar njemačkog cara,… Slobodno vrijeme ili fakultativni odlazak za Pergam. Fantastični lokalitet pod zaštitoma UNESKO-a. Jedinstven lokalitet na svijetu jer cijeli antički grad sa hramovima, pozorištima, vilama, urađen je na nepristupačnom terenu, na vrhu brda. Od tvrđave i palate na akropolju, helenistički Pergam spuštao se u terasama, a konfiguracija tla i veliko arhitektonsko umijeće u skladnom stapanju zdanja učinili su ga jedinstvenom monumentalnom građevinom, jednim od najljepših gradova svijeta. Na samom vrhu tog orlovskog gnijezda, Rim je dodao svoj carski hram, krunu od bijelog mermera koja je nedavno bljesnula zahvaljujući strpljivom radu arheologa (pozorište, Dionisov hram, Atinin hram, Zevsov žrtvenik, Trajanov hram i dr.) U podnožju akropolja razgledamo zagonetni Serapisov hram i čuveni pergamski Asklepion, antički lječilišni centar, gdje su bolesni liječeni između kupatila, masaža i pozorišnih predstava. Po povratku u Izmir, slobodno vrijeme. Noćenje.

3.dan 28.10. IZMIR-EFES Doručak. Slobodan dan ili fakultativnin izlet za Efes. Tokom ovog izuzetnog izleta vidjećete jedan od najkomplesnijih UNESCO-vih lokaliteta, drevni grad Efes,  zatim vidjećete lokalitet jednog od sedam svjetskih čuda, Artemidin hram i posjetićemo dva sveta mjesta hrišćanstva, Bogorodičunu kuću i baziliku Svetog Jovana. Po dolasku prvo ćemo posjetiti sveto mjesto Merjemani, Bogorodičina kapela koja je napravljena na temeljima kuće gdje je ona, prema vizijama Katerine Emerih, provela poslednje dane života i umrla. Čućete nevjerovatne priče kako se ovaj lokalitet pronašao ali ćete i osjetiti posebnost ovog svetog mjesta. Zatim slijedi oilazak arheološkog nalazišta Efesa, jednog od najznačajniji i najvećih antičkih gradova u ovom dijelu svijeta. Razgledanje ostataka prijestonice senatorske provincije Azije i najznačajnijeg trgovačkog centra antičkog doba (državna agora, bazilika, ulica Kureta, Domicijanov hram, nimfeum, Sholastikijina kupatila, Celzova biblioteka, trgovačka agora, Mermerna ulica, Veliko pozorište, Arkadijev put, Lučka gimnazija, crkva vaseljenskih sabora).. Nakon toga posjetićemo još jedno sveto mjesto hrišćanstva lokalitet bazilike i groba Svetog Jovana. Sveti Jovan je od samog Hrista dobio u zadatak da čuva njegovu majku pa se i njegova grobnica nalazi nedaleko od mjesta smrti Bogorodice. Ovu baziliku sagradio je car Justinijan, rimski car koji je ktitor i velikog hrama Svete Sofije u Kostantinopolju. Sa platoa bazilike vidi se lokalitet i ostaci Artemision-a (Artemidinog hrama), jednog od sedam čuda starog svijeta…..  Povratak u Izmir. Noćenje.

4.dan 29.10. IZMIR – ISTANBUL – PODGORICA Dorucak. Slobodno vrijeme za individiualni obilazak Izmira i šoping. Oko 13.00h transfer na aerodrom. Let za Podgoricu oko 16h i dolazak na aerodrom u Podgorici oko 18h.

            

Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO

  

U cijenu aranžmana je uračunato:

 • prevoz avionom na relaciji Podgorica-Izmir-Podgorica,
 • aerodromske takse
 • aerodromski transferi autobusom,
 • smještaj u Izmiru u Hotelu  KAYA PRESTIGE  4* na bazi 3 noćenja sa doručkom,
 • usluge vodiča
 • međunarodno zdravstveno osiguranje,

 

U cijenu aranžmana nije uračunato:

 • fakultativni izleti I obavezan bakšiš  

 

Doplata za jednokrevetnu sobu sobu : 120 eur   

Napomena: Sedam dana prije polaska na put biće precizirane satnice letova, ali očekujemo da letovi budu u navedenim satnicama

Rezervacija mjesta

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš Email (obavezno)

  Broj telefona

  Detalji o vašem putovanju (broj polaznika, specijalni zahtjevi)

  Predlažemo