JESEN 2019
🇮🇱 IZRAEL I PALESTINA 🇵🇸
JERUSALIM – NAZARET – VITLEJEM – KUMRAN – MASADA – MRTVO MORE….
8 DANA – ✈️, POLAZAK: 14.11.2019.
CIJENA ARANŽMANA: 1100€ (sa uračunatim taksama)

 

Ovo putovanje obuhvata mjesta klasičnog hodočašća – baziliku Blagovijesti u Nazaretu, baziliku nad pećinom Rođenja u Vitlejemu, baziliku Vaskrsenja sa Golgotom i Svetim grobom u Jerusalimu, zatim svetilišta na Maslinskoj i Sionskoj gori, Via Dolorosu i Zid plača. Na Galilejskom jezeru posjetićemo mjesta vezana za Hristovo djelovanje – Goru Blaženstava, baziliku Umnožavanja hljebova i ribe, Kapernaum… Kupola na stijeni i džamija Aksa na Hramovnom brijegu podsjećaju nas da je Jerusalim takođe treće sveto mjesto islama. Posjetićemo Ain Karem i crkvu sv. Jovana Krstitelja na mestu kuće u kojoj je rođen, u Vitaniji grob sv. Lazara kojega je Isus vaskrsnuo iz mrtvih, zatim Jad Vašem, memorijalni centar za šest miliona Jevreja stradalih u vreme nacizma. Osim toga, vidjećete pustinju Negev, arheološko nalazište čuvenih kumranskih rukopisa, impresivnu Masadu i doživjećete jedinstveno iskustvo na planeti – plutanje u Mrtvom moru! Takođe ćete vidjeti Goru kušanja, Moavske planine sa kojih je Mojsije prvi put ugledao Obećanu zemlju, Kanu Galilejsku, gde je Isus izveo svoje prvo čudo pretvorivši vodu u vino.Takođe posećujemo Haifu sa gorom Karmel, mestom Ilijinog dvoboja sa Valovim sveštenicima, i Kesariju Primorsku (Cezareja), koja se pominje u Djelima apostola. Za kraj, posjeta istorijskoj četvrti stare Jafe i panoramsko razledanje Tel Aviva i slobodno vrijeme u najvećem gradu Izraela. Poseban kvalitet biće turističko vođenje od strane vodiča Dimitrija Nastića, autora dvije knjige o Izraelu.

1.dan četvrtak – 14.11.2019. PODGORICA- BEOGRAD Sastanak putnika kod šaltera  Oki-air na aerodromu u Podgorici u 19.00h. Polijetanje aviona za Beograd 20.50h i slijetanje u 21.50h.

2. dan petak 15.11. BEOGRAD-TEL AVIV – NAZARET – GALILEJSKO JEZERO- GORA BLAŽENSTAVA-TABHA-KAFARNAUM-KANA GALILEJSKA- NAZARET Nastavak leta za Tel Aviv u 00.25h i dolazak u 04.15h. Odlazak do Nazareta, odlaganje prtljaga na recepciiji hotela. Pauza za kafu (ili doručak). Odlazak do Galilejskog jezera, gdje posjećujemo Goru Blaženstava iz čuvene Isusove propovjedi na gori, u Tabhi crkvu Umnožavanja hlebova i ribe, te crkvu Petrovog prvenstva koja čuva uspomenu na čudotvorno ribarenje. Na arheološkom nalazištu Kafarnauma, Isusovog grada, vidjećemo ostatke Petrove kuće i stare sinagoge u kojoj je Isus propovijedao. Pauza za ručak u restoranu na obali Galilejskog jezera (specijalitet je tilapia ili riba sv. Petra). Put za Nazaret vodi nas preko Kane Galilejske, gde je Isus učinio prvo čudo pretvorivši vodu u vino. U Nazaretu, Večera u hotelu Legacy hotel Nazareth 4*, 4066 St 1-5, Nazareth, Israel i noćenje.

3. dan subota 16.11.2019. NAZARET-HAIFA-KESARIJA PRIMORSKA-TEL AVIV/ JAFA- NAZARET Doručak. U Nazaretu posjećujemo baziliku Blagovijesti i crkvu arhanđela Gavrila s Marijinim izvorom. Odlazak za Haifu. Sa gore Karmel pogled na grad i čuvene Bahajske vrtove, posjeta karmelitskom manastiru Stela Maris i Ilijinoj pećini. Odazak za Kesariju Primorsku, prestonicu rimske Palestine i prvu hrišćansku luku (tu je Petar preobratio u hrišćanstvo kapetana Kornelija i odatle je posle dvije godina sužanjstva Pavle odveden na suđenje u Rim). Razgledanje rimskog teatra, palate rimskog namjesnika, hipodroma i akvedukta. Odlazak za Tel Aviv i panoramsko razgledanje najvećeg izraelskog grada, šetnja kroz staru četvrt Jafe i pauza za kafu s panoramskim pogledom na Tel Aviv. Povratak u Nazaret, večera i noćenje.

4. dan nedjelja 17.11.2019. NAZARET-JERIHON-JERUSALIM- SIONSKA GORA-CRKVA HRISTOVOG ROĐENJA U VITLEJEMU Doručak. Dolinom rijeke Jordan odlazimo do Jerihona, najstarijeg grada na svijetu, odakle imamo pogled na grčki manastir Četrdesetnicu na Gori kušanja, na Moavske planine i goru Navo sa koje je Mojsije prvi put gledao Obećanu zemlju. Nastavak puta za Jerusalim i odlazak na Sionsku goru, gdje posjećujemo crkvu Petrovog kajanja, Sobu Tajne večere i Davidov grob. Posle pauze za ručak posjećujemo baziliku i pećinu Hristovog rođenja u Vitlejemu. Smeštaj u hotel Ambassador City hotel 4*, Star Street, Bethlehem. Večera i noćenje.

5. dan ponedjeljak 18.11.2019. VITLEJEM/JERUSALIM- MASLINSKA GORA-AIN KAREM-JAD VAŠEM Doručak. Posjeta crkvi i pećini Pater Noster (Oče naš), gde je Isus poučio apostole načinu na koji se on moli. S Maslinske gore panoramski pogled na Jerusalim i najvažnija zdanja. Zatim odlazimo da crkvice Dominus flevit (Gospod je plakao) koja se nalazi na mestu gde je Isus zaplakao vidjevši u duhu sudbinu Jerusalima. U Getsimanskom vrtu evociraćemo događaje u noći Judinog izdajstva i Hristovog hapšenja, posjetićemo crkvu Agonije, a u Josafatovoj dolini Marijin grob. Odlazak u Ain Karem, živopisno seoce nadomak Jerusalimu i posjeta crkvi Svetog Jovana, na mestu gde je rođen sv. Jovan Krstitelj, istorijska ličnost, i crkvi Susreta Presvete Bogorodice i pravedne Jelisavete. Posjeta Jad Vašemu, memorijalnom centru šest miliona žrtava nacizma.


6. dan utorak 19.11.2019. VITLEJEM-KUMRAN-MASADA-MRTVO MORE-VITLEJEM
Doručak. Put kroz Judejsku pustinju do Kumrana i razgledanje arheološkog nalazišta čuvenih svitaka sa Mrtvog mora, čije je otkriće svijetu ponudilo dublje razumijevanje duhovne klime i događaja koji su obilježili početak hrišćanstva. Nastavljamo uz obalu Mrtvog mora do Masade, rijetko dramatičnog pejzaža poslednjeg uporišta jevrejskih ustanika protiv Rima (66–73). Posjeta Masadi jedna je od najdubljih impresija koju čovjek može ponijeti iz Izraela. Pauza za ručak i kupanje u Mrtvom moru. Povratak u hotel, večera i noćenje.

7. dan srijeda 20.11.2019. VITLEJEM/JERUSALIM- HRAMOVNI BRIJEG- CRKVA SVETE ANE-VIA DOLOROSA-CRKVA HRISTOVOG VASKRSENJA-ZID PLAČA-VITLEJEMDoručak. Posjeta Moriji ili Hramovnom brijegu, gdje se uzdizao jevrejski hram, jedno od najvelelepnijih zdanja antičkog sveta. Danas je to treće sveto mesto islama, gde ćemo videti Kupolu na stijeni (spolja) i džamiju Aksu (spolja). U nastavku, posjećujemo crkvu sv. Ane na mjestu kuće Marijinih roditelja Joakima i Ane, kao i banju Vitezdu gde je Isus iscelio uzetoga. Posle kraće pauze nastavljamo stanicama Hristovog stradalnog puta (Via Dolorosa) i stižemo do Crkve Vaskrsenja (Golgota i Sveti grob). Potom odlazimo do Zida plača, najsvetijeg mjesta jevrejske molitve. Povratak u hotel, večera i noćenje.

8. dan četvrtak 21.11.2019.  VITLEJEM – TEL AVIV/JAFA-AERODROM Doručak. Odlazak na aerodrom Ben Gurion. Polijetanje za Beograd u 13.50h i dolazak u 15.55h, nastavak leta za Podgoricu u 19.05h i dolazak u 20.05h.

 

Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO 

  Minimum za realizaciju programa 15 prijavljenih putnika

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

  1. prevoz avionom na relaciji Podgorica- Beograd- Tel Aviv- Beograd- Podgorica
  2. svi navedeni transferi autobusom u Izraelu
  3. hotelski smještaj u Nazaretu, Hotel Legacy Nazareth  4*(2 noćenja sa doručkom i večerom)
  4. hotelski smještaj u Vitlejemu, Ambassador City Hotel 4* (4 noćenja sa doručkom i večerom)
  5. posjete prema programu uz moguću promjenu redosleda
  6. usluge vodiča Dimitrija Nastića
  7. aerodromske takse

U cijenu aranžmana nije uračunato:

  1. troškovi međunarodnog zdravstvenog osiguranja 15€
  2. ulaznice za lokalitete
  3. bakšiš

Rezervacija mjesta

Vaše ime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Broj telefona

Detalji o vašem putovanju (broj polaznika, specijalni zahtjevi)

Predlažemo