20 GODINA PUTOVANJA I DRUŽENJA SA VAMA
DRŽAVNI PRAZNICI 2023
KAPADOKIJA – EGEJSKA TURSKA
EFES – PAMUKALE – AFRODIZIJAS – KONYA – IZMIR – PERGAMON …
8 DANA (7 NOĆI) – AVION, POLAZAK: 16.05.2023.
CIJENA ARANŽMANA: 890€

Turska je danas jedna od najznačajnijih turističkih destinacija na svijetu sa najznačajnijim  kulturno istorijskim spomenicima. Na prostoru današnje Turske nalazi se i dio Mesopotamije, kolijevke naše civilizacije, ali i brojna biblijska mjesta poput Urfe i Harana. Teritorija Turska je i danas a bila je to i kroz predhodne milenijume najznačajniji strateški geografski prostor i zbog toga uvjek je bila cilj osvajanja svih velikih naroda: persijanaca, grka, rimljana, arapa, .. koji su ovim prostorom ostavili značajne spomenike. Preporučujemo Vam ovaj aranžman na kome ćete vidjeti četiri izuzetna UNESCO-va lokaliteta kao i jedan zaštićeni UNESCO-v prostor, sveta hrišćanska i muslimanska mjesta, ali i fantastični grad Izmir,… Vodič na ovom prelijepom putovanju biće, po našem mišljenju, najbolji vodič u Turskoj, Damir Skopljak!

1.dan 16.05.2023.g. PODGORICA – ISTANBUL – KAJSERI – KAPADOKIJA Sastanak putnika na aerodromu u Podgorici, kod šaltera Oki-air u 07:20h. Let za Istanbul u 09:20h. Slijetanje na aerodrom „Istanbul” u Istanbulu u 12:05h. Let za Kajseri u 16:10h. Slijetanje u 17:30h. Transfer do Urgup-a, stara oblast kroz koji protiče najduža rijeka u Turskoj, Kizilirmak (Crvena rijeka), poznata po proizvodnji keramike. Smještaj u hotelu sa 4*, večera, noćenje.

2.dan 17.05. KAPADOKIJA Doručak. Smještena na hiljadu metara nadmorske visine, u srcu Anadolije, Kapadokija je vulkanska visoravan na kojoj su vode i vjetrovi tokom hiljada godina, uobličili u mekanom vulkanskom tufu raznolike forme, čitave šume kupastih brežuljaka, često sa tvrđim kamenom na vrhu, koji se bolje odupro eroziji. Nazivaju ih krunisanim piramidama ili vilinim dimnjacima. Taj gotovo mjesečev pejzaž smiruju boje stijena – blijedo siva, žuta, plava, ružičasta. Oblast je slavna po pećinskim crkvama sa početka hrišćanstva i vizantijskom zidnom slikarstvu zbog čega je prostor stavljen pod zaštitu UNESKO-a. Posjetićemo Urgup, važan centar u Kapadokiji, Goreme, ansambl oslikanih pećinskih ranohrišćanskih crkava u kojima je službe držao i Sveti Vasilije Veliki i dolinu Zelve, sa superponiranim pećinskim staništima, kapelama i golubarnicima koji su krunisani ogromnim konusima,… Mogućnost fakultativnog odlaska na predstava sa čuvenim plešućim dervišima čija je igra ritual koji izaziva vjersku ekstazu, a u smiraj dana degustacija divnih kapadokijskih vina. Vecera. Nocenje.

3.dan 18.05. KAPADOKIJA – KONJA  Doručak. Nakon doručka na putu za Kajseri obilazimo podzemni grad Kajmakli (ili Derinkuju), koji su rani hrišćani koristili kao skrovište od neprijatelja (osam spratova, od kojih su danas za posjetioce otvorena četiri). Odlazak za Konju, staru seldžučku prijestonicu i trgovački grad na obodu stepske visoravni Anadolije. U tolerantnoj i sinkretističkoj sredini seldžučke prijestonice Dželaludin Rumi, persijski pjesnik i mistik iz 13. vijeka, osnovao je red Mevlevija, plešućih derviša. Njegovo djelo, spremno na pomirenje svih religija na filozofskoj osnovi, koje je steklo ogroman broj sledbenika, nadilazi uobičajene granice mjesta, nacije, vremena, jezika i duhovnosti. Mevlana ili „Naš učitelj” – ime pod kojim je Rumi poznat Turcima – svjedoči o njegovoj ulozi duhovnog vodiča.  Za svoje sledbenike, derviše kojima se okružio, koristio je ples okretanja u skladu s muzikom, već poznat nekim mističnim bratstvima kao sredstvo dostizanja višeg nivoa svijesti. Posjeta mauzoleju Mevlane i Muzeju islamske umjetnosti. Na grobu velikog mistika, vide se u vitrinama raširene bijele suknje, u kojima su se zaneseni derviši vrtjeli sjedinjavajući se sa Bogom. Smještaj u hotelu sa 4*. Večera.. Nocenje.

4.dan 19.05. KONJA – PAMUKKALE  Doručak. Putovanje sa usputnom posjetom karavan-saraju iz seldžučkog doba (13. vijek). Fantastičan doživljaj starih karavana. Dolazak u Pamukkale (UNESKO), jedno od najvećih prirodnih čuda Turske. Na dugačkoj i uskoj zaravni, na kojoj je osnovan antički grad Lerapolj – Hierapolis, (nekropola, Domicijanov slavoluk, Vizantijska vrata, ulica s kolonadama, Apolonov hram, rimsko pozorište, martirijum sv. Filipa), tokom mnogih milenijuma isticali su potoci tople vode, zasićene kalcijumovim solima. Slivajući se niz padinu brda, visoku stijenu pokrili su okamenjeni vodopadi blještavo bijelih krečnjačkih naslaga, i stvorili kružne plitke bazene. Nevjerovatan i jedinstven doživljaj. Smještaj u hotelu sa 4*. Večera i noćenje.

5.dan 20.05. PAMUKKALE – AFRODIZIJAS – EFES – IZMIR   Doručak. Predstoji dan u kome ćete vidjeti dva UNESCO-va lokaliteta, lokalitet jednog od sedam svjetskih čuda i dva sveta mjesta, Bogorodičunu kuću i baziliku Svetog Jovana. Na granicama antičke Karije, Lidije i Frigije, kod današnjeg mjesta Gejre, u podnožju planinskog lanca Babadag, posjećujemo ostatke veličanstvenog grada Afrodizijasa (UNESKO), značajnog vjerskog, umjetničkog, književnog i intelektualnog centra (pozorište, odeon, hramovi, kupatila, ulice i javni trgovi, episkopska palata i Sebastejon s propilejima i porticima, te impozantan očuvani stadion koji je primao 30.000 gledaaca). U Afrodizijasu je djelovala nadaleko poznata skulptorska škola, čija su djela izložena u ovdašnjem muzeju. Odlazak za Efes. Po dolasku prvo ćemo posjetiti sveto mjesto  Merjemani, Bogorodičina kapela koja je na temeljima kuće gdje je ona, prema vizijama Katerine Emerih, provela poslednje dane života i umrla. Nakon toga obilazak arheološkog nalazišta Efesa (UNESKO) i razgledanje ostataka prijestonice senatorske provincije Azije i najznačajnijeg trgovačkog centra antičkog doba (državna agora, bazilika, buleuterion, pritanej, ulica Kureta, Domicijanov hram, nimfeum, Sholastikijina kupatila, Celzova biblioteka, trgovačka agora, Mermerna ulica, Veliko pozorište, Arkadijev put, Lučka gimnazija, crkva vaseljenskih sabora)..  Posjeta  bazilici i grobu Svetog Jovana. Odakle se vidi  Artemision (Artemidin hram), jedan od sedam čuda starog svijeta  Odlazak u Izmir (antička Smirna), koji leži na brežuljcima koji okružuju Izmirski zaliv. Njegovi široki bulevari uokvireni palmama, otmene radnje i vreva prometne luke, kombinuju se s jednostavnošću i egzotikom starih četvrti u privlačnoj i elegantnoj mješavini. Smještaj u hotel sa 4*. Večera. Noćenje.

6.dan 21.05. IZMIR – PERGAM- ASKLEPION  – IZMIR  Doručak. Slobodan dan ili fakultativni odlazak za Pergam (UNESKO). Od tvrđave i palate na akropolju, helenistički Pergam spuštao se u terasama, a konfiguracija tla i veliko arhitektonsko umijeće u skladnom stapanju zdanja učinili su ga jedinstvenom monumentalnom građevinom, jednim od najljepših gradova svijeta. Na samom vrhu tog orlovskog gnijezda, Rim je dodao svoj carski hram, krunu od bijelog mermera koja je nedavno bljesnula zahvaljujući strpljivom radu arheologa (pozorište, Dionisov hram, Atinin hram, Zevsov žrtvenik, Trajanov hram i dr.) U podnožju akropoljara razgledamo zagonetni Serapisov hram i čuveni pergamski Asklepion, antički lječilišni centar, gde su bolesni liječeni između kupatila, masaža i pozorišnih predstava. Po povratku u Izmir, slobodno vrijeme. Večera

6.dan 22.05. IZMIR Doručak. Slobodan dan za relaksaciju, uživanje, šoping u po mnogima najljepšem turskom gradu. Ovaj mediteranski grad očaraće Vas tradicionalnim bazarima, ali i modernim kvartovima, restoranima, trgovima i bulevarima. Vecera. Noćenje

8.dan 23.05. IZMIR – ISTANBUL – PODGORICA Dorucak. Slobodno vrijeme za individiualni obilazak Izmira i šoping. Oko 12.00h transfer na aerodrom. Let za Istanbul u 14:50h. Dolazak u Istanbul u 16:05h.  Nastavak za Podgoricu u 18:55h  i dolazak u Podgoricu u 19:40h.

           

Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO

U cijenu aranžmana je uračunato:

 • prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul-Kayseri i Izmir-Istanbul-Podgorica,
 • transferi autobusom prema programu, obilasci prema programu,
 • smještaj u hotelima 4* na bazi polupansiona (dorucak-vecera),
 • usluge vodiča Damir Skopljak
 • međunarodno zdravstveno osiguranje, aerodromske takse,

U cijenu aranžmana nije uračunato:

 • ulaznice za sve lokalitete koji su predviđeni programom, ukupna cijena 95 eura.
 • fakultativni izlet za Pergamon, vožnja balonima I obavezan bakšiš   
 • Doplata za 1/1 sobu : 220 eur   

Rezervacija mjesta

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš Email (obavezno)

  Broj telefona

  Detalji o vašem putovanju (broj polaznika, specijalni zahtjevi)

  Predlažemo