20 GODINA PUTOVANJA I DRUŽENJA SA VAMA
M A R O K O 
MARAKEŠ – FES – RABAT – KAZABLANKA – MEKNES…
8 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 04.04.2023.
CIJENA ARANŽMANA: 1430€

 

Kraljevina Maroko je najzapadnija država sjeverne Afrike. Na sjeveru je okružuje Sredozemno more, od Evropskog kontinenta razdvaja je Gibraltarski moreuz, na zapadu je zapljuskuje Atlanski okean, na jugu se prostire Sahara, dok na istoku obronci planine Atlas prave granicu sa Alžirom i Mauritanijom. Priroda ove zemlje Magreba je puna kontrasta: Maroko odlikuju visoke planine i prostrane plaže, pustinje, ski centri poput onih u Alpima, oaze, vinogradi i cvjetna polja izrazitih kolirita. U ovoj afričkoj zemlji danas vlada mladi kralj Mohamed VI po ugledu na moderne evropske monarhije. Carski gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prestonica Rabat najveće su blago ove zemlje. U njihovim medinama se vjekovima ništa ne menja. Unutar njih, u lavirintu uskih sukova, život sitnih zanatlija i trgovaca odvija u potpuno drugom vrtlogu vremena, a samo nekoliko koraka dalje, nalaze se raskošni bulevari, zgrade moderne arhitekture i luksuzni hoteli.

1.dan, utorak  04.04.2023. PODGORICA-ISTANBUL-MARAKEŠ Sastanak putnika kod šaltera  Oki air-a na aerodromu u Podgorici u 06.00h. Polijetanje aviona za Istanbul u 09.20h. Dolazak u 12.05h. Slobodno vrijeme na jednom od najvećih aerodroma na svijetu do čekiranja za sledeći let ka Marakešu. Polijetanje u 18.40h. Obroci u avionu. Dolazak u Maroko, u drugi grad po veličini, Marakeš, u  21.55h. Transfer do hotela. Noćenje.

2.dan, srijeda 05.04.2023. MARAKEŠ Doručak. Obilazak grada autobusom i pješice: džamija Kutubija iz XII vijeka, ljetnji paviljon Menara, grobnice dinastije Sa’adi, palata Bahija i ostaci palate Badi i ogromni trg Džema-el-Fna, samo srce starog grada, gdje se mogu videti krotitelji zmija, ulični svirači, prodavci najrazličitije robe. Šetnja kroz sukove u pratnji vodiča. Odlazak do čuvenog vrta Mažorel. Slobodno vrijeme. Večera I noćenje.

Marakeš je drugi po veličini grad u Maroku i nalazi se u podnožju planinskog masiva Atlas. Osnovan je pod berberskom dinastijom Almoravida u XI veku. Palate, kupatila, džamije i podzemni vodovod gradili su i ukrašavali graditelji i zanatlije iz Kordobe. Dugo je Marakeš bio politički, ekonomski i kulturni centar. Uticaj ovog grada prostirao se po cijelom zapadnom islamskom svijetu i dopirao je do Evrope. Naročito jak uticaj bio je u Andaluziji. Nadaleko čuven zbog svojih sukova, najvećih u Maroku, i veštih zanatlija, Marakeš je i danas prestonica marokanskog juga. Kao i mnogi marokanski gradovi, Marakeš ima stari dio grada opasan gradskim zidinama, medinu i noviji dio sagrađen za vrijeme francuske dominacije. Medina Marakeša je dio Svetske kulturne baštine (UNESCO). U Marakešu je vrijeme rado provodio francuski modni kreator Iv Sen Loran. 1980. godine, zajedno sa Pjerom Beržeom, kupuje i obnavlja čuveni vrt Mažorel. Kada je Sen Loran umro, 2008. godine, kremiran je, a njegov pepeo je rasut po ovom vrtu.

3.dan, četvrtak 06.04.2023. MARAKEŠ Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti I obilaske. Večera. Noćenje.

4.dan, petak 07.04.2023. MARAKEŠ – FES Doručak. Napuštanje hotela. Polazak autobusom ka Fesu. Putovanje preko planinskog vijenca Srednjeg Atlasa kroz živopisne predjele, sa usputnim zadržavanjima radi odmora. Dolazak u Fes u kasnim popodnevnim časovima. Smještaj u hotel. Večera I noćenje.

5.dan, subota 08.04.2023. FES Doručak. Cjelodnevno razgledanje medine Fesa, starog, utvrđenog grada pješice. Obilazak Trga Alauita, jevrejske i arapske četvrti iz vremena dinastije Merinida, medrese Bu Inanija, fontane Nezarin, andaluzijske četvrti… Večera I noćenje.

Fes koji je osnovan neposredno po doseljavanju Arapa na teritoriju Sjeverne Afrike i Španije, Medina Fes el-Bali (Stari Fes) je najveći islamski srednjevekovni grad na svijetu. Ma koliko se pripremali za posjetu ovom mjestu, sigurno ćete biti iznenađeni. Uske, krivudave uličice, bazari, prodavnice na svakom koraku, restorani, radionice, džamije, teološke škole, veliki broj radionica za bojenje i štavljenje kože, znamenitosti, zvuci i mirisi. Fes je kulturna i duhovna prestonica Maroka. Osnovao ga je u VIII veku Idris I i najstariji je od marokanskih “ Carskih gradova” (preostali “ Carski gradovi” su Marakeš, Meknes i Rabat). U Fesu se nalazi aktivni univerzitet osnovan još 859. godine, jedan od razloga da neki Fes nazivaju “Atinom Afrike” i “Mekom Zapada”. Glavna atrakcija ovog grada je njegov stari dio, Medina, koja je neprekidno naseljena još od X veka. Medina Fesa je najkompletniji živi srednjovjekovni grad. Vjeruje se da je ona i najveća urbana zona bez automobila na svijetu. Ova ogromna medina dio je UNESCO-a.

6.dan, nedjelja 09.04.2023. FES – VOLUBILIS – MULAJ IDIRS – MEKNES Doručak. Odlazak autobusom do Volubilisa (oko 85 km), nekadašnje prestonice rimske provincije, razgledanje očuvanih spomenika (slavoluk, kapitol, forum, kupatila, bazilika, podni mozaici rimskih vila). Posjeta obližnjem izuzetno lijepom i živopisnom gradiću Mulaj Idris, gde je rođena prva arapska dinastija u zemlji. Pauza za ručak. Nastavak putovanja za Meknes i dolazak u večernjim časovima. Smještaj u hotel. Večera i noćenje. (Vožnja u ovom danu oko 130 km).

Meknes je ime dobio po berberskom plemenu Miknasa. Osnovala ga je berberska dinastija Almoravida kao vojno utvrđenje, a postao je prestonica u XVII veku, za vreme sultana Mulaj Ismaila, rodonačelnika dinastije Alauita koja i danas vlada Marokom. Sultan je od Meknesa napravio impresivni carski grad u špansko-mavarskom stilu i opasao ga visokim zidinama dugim 40 km. Iza ovih zidina sa devet monumentalnih gradskih kapija nalaze se dvadest i pet džamija, deset hamama, palate, skladišta, karavan saraji i privatne kuće, svedoci iz prošlosti marokanskih dinastija Almoravida, Merinida i Alauita. Meknes je manji i mirniji od svog poznatijeg susjeda, Fesa, pa ga mnogi turisti previde. Upravo zbog toga uspio je da sačuva autentičnost. Medina Meknesa je na listi Svjetske kulturne baštine. (UNESCO)

7.dan, ponedjeljak 10.04.2023. MEKNES – RABAT – KAZABLANKA Doručak. Odlazak za Rabat. Grad koji su Francuzi početkom vijeka odabrali za administrativni centar zemlje i ukrasili ga trgovima, parkovim i građevinama po ugledu na francuske gradove. Po dolasku razgledanje marokanske prestonice  Kapija Bab Ruah (Kapija vjetrova), kraljevska palata i diplomatska četvrt Mešuar, posjeta mauzoleju Muhameda V sa ostacima Mansurove džamije i čuvene Kule Hasaniz 12. vijeka; zatim poseta kazbi Udaja, gusarskoj republici u 17. veku, šetnja kroz njenu staru četvrt i pauza za čaj ili kafu kraj Andaluskog vrta i bedema tvrđave, s pogledom na ušće reke Bu Regreg u okean.Odlazak za Kazablanku.Smještaj u hotel, večera I noćenje.(Vožnja u ovom danu oko 240 km)

Kazablanka je najveći marokanski grad i glavna luka, takođe je najveća luka Magreba. Dok je Rabat politički, Kazablanka je ekonomski centar Maroka. Kazablanku su u X vijeku p.n.e. osnovali Berberi, a koristili su je Feničani, Rimljani i marokanska dinastija Merinida kao stratešku luku zvanu Anfa. Ime Kazablanka ili “bijela kuća” dobila je tek u XVIII vijeku. Današnja Kazablanka je najliberalniji i najprogresivniji grad Maroka, ali istovremeno i mješavina najboljih i najlošijih stvari koje se mogu vidjeti u ovoj zemlji. U Kazablanki je rođen francuski glumac Žan Reno.

8.dan, utorak 11.04.2023. KAZABLANKA – MARAKES – ISTANBUL – PODGORICA  Doručak, organizovan obilazak čuvene Kazablanke, panoramsko razgledanje grada autobusom: Trg Muhameda V, Park Arapske lige, katedrala Sakre Ker, Palata Pravde, Stara prefektura, Državna banka; četvrt Ain Diab uz šetnju pored okeana; posjeta Velikoj džamiji Hasana II. Slobodno vrijeme i polazak ka aerodromu Marakeš. Polijetanje aviona u 22:45h. Obroci u avionu. Dolazak u prijestonicu Turske u 05.35h (12.04.) Let iz Istanbula za Podgoricu kreće u 07.45h, dolazak u 08.30h (lokalne satnice letova). Kraj putovanja.

 

Uz ovaj program vaze Opšti uslovi putovanja Agencije GALLILEO 

  Minimum za realizaciju programa 15 prijavljenih putnika

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

 1. prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul-Marekeš-Istanbul-Podgorica, kompanija Turkish Airlines
 2. svi navedeni transferi autobusom u Maroku
 3. hotelski smještaj sa 4* (usluga noćenje sa doručkom i večerom).
 4. obilasci prema programu
 5. usluge vodiča i lokalnog vodiča u Maroku.
 6. ukupni troškovi izdavanja vize 50€ (viza, međ.z.osiguranje i troškovi posredovanja)
 7. aerodromske takse

U cijenu aranžmana nije uračunato:

 • ulaznice za lokalitete (džamija Hasana II u Kazablanki – 14€, vrtovi Mažorel u Marakešu – 16€ – plaćaju se na licu mjesta.
 • napojnice za lokalne vodiče i vozače – 20€ po osobi (za sve dane boravka). Vodič putovanja će naplatiti taj iznos od putnika po slijetanju u Marakeš.

Potrebna dokumentacija za pribavljanje marokanske vize: – Pasoš i fotokopija prve strane pasoša. – Jedna fotografija malog formata, ne starija od šest mjeseci. – Popunjen i potpisan formular, potpis kao u pasošu. – Potvrda o zaposlenju, školovanju ili penziji.

 

Dobro je znati: Glavni grad: Rabat Kralj: Mohammed VI Površina: ukupno 446.550 km2 Stanovništvo: 33.304.400 (popis iz 2014. god.) Valuta: Dirham, MAD Jezik: Arapski i Francuski Religija: Islam Vremenska zona : Podgorica – 1 Pozivni broj: + 212 Električni napon: 220 V Napomena: U Maroku je neophodno davati napojnice, obicno 3 USD po osobi, dnevno.

 

Rezervacija mjesta

  Vaše ime (obavezno)

  Vaš Email (obavezno)

  Broj telefona

  Detalji o vašem putovanju (broj polaznika, specijalni zahtjevi)

  Predlažemo