21 GODINA PUTOVANJA I DRUŽENJA SA VAMA
8.MART
U VRTOVIMA ANDALUZIJE
SEVILJA – KORDOBA – MALAGA – GRANADA – RONDA – MADRID …
8 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 08.03.2024.
CIJENA ARANŽMANA: 1150€ (uračunati svi izleti)

 

Andaluzija je najegzotičnija i najveća španska regija sa prelijepim gradovima i živopisnim bijelim selima. Sa oko 8 miliona stanovnika i 87.268 km2 površine, prostranija je i mnogoljudnija od polovine evropskih zemalja. Asocijacija je na najupečatljivije slike vezane za Španiju: flamenko, borbe bikova, jarke boje i strast. Ljepotom je inspirisala mnoge čuvene pisce, pjesnike i slikare. Zavičaj je slikara velikana, Pabla Pikasa i Velaskeza. Jedinstveno je mjesto gde se susreću istok i zapad u egzotičnoj mješavini hrišćanske, mavarske, jevrejske i ciganske kulture. Vodič na putovanju, fantastična, Ana Kron.

1.dan 08.03.2024. PODGORICA-MADRID . Sastanak putnika na parkingu kod hrama Hristovog vaskrsenja u 10:00h. Polazak ka Tirani. Polijetanje aviona za Madrid u 17.40h. Dolazak u Madrid u 21:15h. Nakone pasoške kraća vožnja prema Kordobi i smještaj u hotel Posadas de Espana Pinto 3*. Noćenje.

2.dan 09.03. KORDOBA-SEVILJA Doručak. Polazak za Kordobu grad koji je bio svjetski centar nauke i kulture u jedanaestom vijeku. Po dolasku slijedi obilazak ovog fantastičnog grada, na obali reke Gvadalkivir. Ovo je grad koji je sačuvao arhitektonske bisere kao što su stari rimski most, Meskita džamija i jevrejska četvrt. Obilazak Meskite (najveće džamije zapadnog Islama srednjeg vijeka – poznata i kao Muzej 1.000 stubova), dvorišta narandži. Meskitu su posle skoro pet vjekova, krajem XII hrišćani pretvorili u crkvu. Danas je muzej na listi UNESCO svjetske kulturne baštine. Sagrađena je između VIII i X vijeka a ono najlepše u njoj je nepregledni niz od preko 850 stubova sa crveno belim lukovima od cigle, kamena, jaspisa i granita. Slijedi šetnja starim dijelom grada. Kao i u Sevilji i u Kordobi je postojala velika jevrejska četvrt, jedna od najvećih u Evropi (La Huderija), koju je 1984. UNESCO proglasio svetskom kulturnom baštinom. U jevrejskoj četvrti nalazi se i stara Sinagoga, diskretno smještena usred Jervejske ulice, sagrađene u mudehar stilu u XIV vijeku. Potvrda je prosperiteta jevrejske zajednice u doba Kordobskog kalifata. Ispred Sinagoge se nalazi i statua Ben Maimonidesa, jednog od najčuvenijih filozofa svog vremena. Ovo je i grad Hulija Romera, slikara kome su lokalne cigančice bile modeli za lik Bogorodice, ali i grad čuvenog toreadora El Kordobesa, grad uskih ulica i kuća sa karakterističnim  unutrašnjim dvorištem (patio). Nakon kraće pauze nastavak putovanja kroz žitnicu Španije i nepregledne zasade maslina do Sevilje, grada koji je osim po svojoj burnoj istoriji poznat i po festivalskoj atmosferi. Sevilja je najveći grad južne Španije, četvrti po veličini u državi i svakako jedan od najraskošnijih gradova Iberijskog poluostrva. Ona je i grad Don Huana i Karmen i Seviljskog berberina i flamenka. Smještaj u hotel Novotel Sevilla 4*. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.dan 10.03. SEVILJA Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje grada: Ostaci nekadašnjih mavarskih zidina, Korida Real Maestansa, kula “Torre del Oro”, vrtovi Muriljo, zdanje Univerziteta koje je nekada bilo Fabrika duvana, parkovi i velelepne zgrade sagrađene 1929. godine za Svetsku izložbu u okviru kojih se nalaze pavijoni nekoliko latinoameričkih zemalja. Trg Španije–polukružno zdanje sa mostovima i fontanama koje je 1929, za vrijeme Svetske izložbe, bilo glavni paviljon za izlaganje, obilazak parkova Marije Luize. Nastavak obilaska Sevilje šetnjom do kvarta Santa Kruz i obilazak treće po veličini Katedrale na svetum, a koja je veličinom, skoro hiljadu godnina kasnije, nadvisila nenadmašnu Aja Sofiju iz Konstantinopolja. U katedrali vidjećete Klumbov grob, kraljevske kapele, oltar… i fantastičnu La Girald-u, tornj smešten tik uz katedralu. Ovaj, nekada, minaret džamije pretvoren je u crkveni toranj do čijeg vrha se stiže pješke strmom stazom. Sa vrha tornja pruža se božanstveni pogled na Sevilju. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.dan 11.03. SEVILJA. Doručak. Slobodan dan u Sevilji. Preporučujemo da posjetite Kraljevsku palatu i vrtove Alkazara, Muzej Lijepih umjetnosti, Bolnicu milosrđa, Pilatovu kuću i mnoge divne barokne crkve. Sevilja je svakako najljepši grad na ovom putovanju. Cilj nam je da ga doživite na najbolji način, a u ovom danu možete da uživate onako kako Vi želite,… Noćenje.

5.dan 12.03. SEVILJA-RONDA-MALAGA Doručak. Odlazak do Setenila, bajkovitog mjesta gdje su posebno interesantne kuće koje su rađene uz stijene. Obilazak i nastavak vožnje planinskim predjelima ka Rondi koja se uzdiže na 750 m nadmorske visine i čiji se pejzaž može svrstati u svojevrsno čudo prirode. Naime, grad je smešten na vrhu dvije ogromne krečnjačke stijene između kojih je provalija visine od oko 120 m i veliki most Puente Nuevo, glavna atrakcija Ronde. Obilazak Ronde, grada koji je poznat i kao mjesto rođenja koride i u kome se nalazi jedna od najstarijih i najljepših kružnih arena u Španiji, izgrađena 1785. godine. Otac i sin Francisko i Pedro Romero su sredinom XVIII vijeka propisali pravila borbe sa bikovima koja su uz manje dopune ostala nepromijenjena do danas. Veliki ljubitelji koride, Hemingvej i Orson Vels, bili su česti posetioci Ronde. Nastavak putovanja prema planinskom vijencu putem sa serpentinama odakle se pruža predivan pogled na udaljena, bijela španska sela,…. Nastavak puta prema Malagi, i smještaj u hotel Soho Boutique Las Vegas 3* hotel sa fantastičnom lokacijom, na plaži u gradu. Noćenje.

6.dan 13.03. MALAGA Doručak. Cjelodnevni obilazak Malage. Panoramsko razgledanje Malage, španskog lučkog grada, smještenog na obalama Mediterana, s brojnim tragovima istorije ali i pulsirajućeg modernog života. Malaga je rodno mjesto slikara Pabla Pikasa i jedan od muzeja je posvećen upravo njegovom opusu. Osim po širokim avenijama sa drvoredima palmi i po parkovima sa tropskim rastinjem, grad je prepoznatljiv i po mavarskoj tvrđavi Gibralfaro i palati Alkasaba za koju kažu da je bila ravna Alhambri ali je tokom vjekova ostavljena nebrizi. Panoramski obilazak grada: Plasa de la Mersed, Plasa de Toros, La Malageta, Katedrala, stara gradska četvrt, Plasa de la Konstitusion… Slobodno vrijeme za uživanje u jednom od najljepših mediteranskih gradova. Noćenje.

7.dan 14.03. GRANADA Doručak. Polazak za Granadu, putovanje od 130 km. dolazak u najposećeniji grad Španije zahvaljujući veličanstvenoj Alhambri i mnoštvu kulturno-istorijskih spomenika nastalih pod uticajem različitih civilizacija i kultura. Obilazak ovog egzotičnog grada, i šetnja po centru grada jkoju zacvršavamo na brdu Albasin, odakle se opruža najljepši pogled na najposjećeniju turističku atrakciju Španije, tvrđavu Alhambru. Slobodno vrijeme. Ili fakultativni izlet za Alhambru. Obilazak Alhambre, najznačajnijeg mavarskog kulturno-istorijskog spomenika Andaluzije. Alhambra (što na arapskom znači crvena tvrđava) izgrađena je u IX vijeku kao otmena palata mavarskih kalifa. Razgledanje mešuara (sudnice), šetnja kroz kraljevsku salu, dvorište mirti. Razgledanje privatnih odaja kalifa: Dvorište lavova, sala dvije sestre, sala Abenseraha… fontana mudrosti, šetnja parkovima Heneralife. Nakon obilaska odlazak u hotel. Gran hotel Luna de Granada 4*.  Slobodno vrijeme. Noćenje.

8.dan 15.03.2024. GRANADA-MADRID-PODGORICA. Doručak. Polazak za Madrid. Vožnja sa kraćim pauzama za odmor. Po dolasku napravićemo šetnju po centralnim trgovima jednog od najljepših gradova svijeta. Trg Espanja, trg Orijente, trg Real i trg Puerta del Sol, slobodno vrijeme. Polazak na aerodrom. Polijetanje iz Madrida za Tiranu u 21.50h. Po slijetanju u 01.10h (16.03.2024.), nastavak putovanja do Podgorice. Kraj programa

 

Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

– avionske karte na relaciji Tirana-Madrid-Tirana sa aerodromskim taksama i koferom do 20 kg

– transferi autobusom Podgorica-Aerodrom Tirana-Podgorica

– svi opisani tranferi Madrid-Andaluzija-Madrid – međunarodno zdravstveno osiguranje

– svi opisani obilasci gradova i loaliteta- troškovi organizacije putovanja

– hotelski smještaj u navedenim hotelima sa 3* i 4* (noćenje sa doručkom)

– usluge vodiča Ane Kron- lokalni vodiči u gradovima Španije

– ulaznice za Meskitu u Granadi, katedralu u Sevilji – ulaznice i kompletan obilazak Alhambre

 

U cijenu aranžmana nije uračunato:

-hotelske takse i obavezan bakšiš za vozača i vodiče

 

Rezervacija mjesta

    Vaše ime (obavezno)

    Vaš Email (obavezno)

    Broj telefona

    Detalji o vašem putovanju (broj polaznika, specijalni zahtjevi)

    Predlažemo