Iran

IRAN se prema UNESCO-u nalazi među deset najzanimljivijih turističkih destinacija na planeti. Ova zemlja ima nevjerovatno istorijsko i kulturno nasleđe koje je usklađeno sa prosvijećenim, srdačnim i ljubaznim stanovništvom, pa je posjeta ovoj destinaciji isprepletena fantastičnom simbiozom dozivljaja istorijskih lokaliteta i ovog izuzetno gostoljubivog naroda. Istorija duga oko sedam hiljada godina izazov je za zaljubljenike u stare civilizacije ali i one putnike koji žele da dožive autentičan Orijent sa svim pustinjskim predjelima, karavanskim putevima i bazarima, sa karakterističnom atmosferom, hranom, začinima i mirisima. Pored glavnog grada Teherana posjetićemo i drevne prijestonice Persije: Pasargad, Persepolis, Širaz, Isfahan, Jazd,.. Bićete u prilici da uživate u remek djelima persijske i arapske arhitekture, ali i u istorijskim pričama uljepšanim brojnim legendama I bajkovitim opisima. Vodič na putovanju, fantastična Ana Kron.

1.dan – 11.10.2024.g. PODGORICA-ISTANBUL-TEHERAN Sastanak putnika na šalteru Oki Air-a (aerodrom Podgorica) u 07.00h. Polijetanje aviona za Istanbul u 09.20h (TK 1086). Dolazak u Istanbul u 12.05h.Nastavak putovanja letom za Teheran u 16.00h . Obroci u avionu. Nakon slijetanja u 19.35h na aerodrom Imam Khomeini internacional, transfer do hotela. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme.. Noćenje.

2.dan – 12.10. TEHERAN Doručak. Prvo ćemo posjetiti Melat Palas u kompleksu palate Saad Abad iz 19 vijeka.  U toj palati do 1920 godine živio je Šah Reza Pahlavi. Nakon toga obilazimo izuzetni Arheološki muzej i muzej Islamske umjetnosti. Slijedi posjeta Golestan kompleksu, sopektakularni lokalitet gdje su se krunisale poslednje vladarske porodice. Golestan će biti prvi lokalitzet koji je pod Unesco-vom zaštitom a takvih lokaliteta biće jako puno u nastavku putovanja. Golestan palata datira iz 18-vijeka i svakako je najznajčajnija kulturno istorijski spomenik u glavnom gradu države. Slobodno vrijeme.  Večera i noćenje.

3.dan – 13.10. TEHERAN-KAŠAN-ISFAHAN Doručak. Jutarnji polazak autobusom za Isfahan. Na putu za Isfahan posjetićemo Kašan, tokom vjekova poznata i čuvena prijestonica vrhunskog tekstila, somota, svile, tepiha, keramike i grnčarije. Sa velelepnim istorijskim kućama, tradicionalnim kupatilima, bajkovitim baštama sa fontanama i impozantnim palatama i džamijama, srce grada predsavlja ogledalo persijske kulture. Kašan je jedan od najstarijih gradova Irana i centar za proizvodnju ružine vode. Obićemo Fin baštu (jedan od 9 oepersijskih vrtova koji su pod zaštitom UNESCO-a), medresu i Aga Bozorg džamiju. Slobodno vrijeme za čaj ili kupovinu ružine vode. Nastavak puta za Isfahan. Smještaj u hotel sa 4*. Večera. Noćenje.

4.dan – 14.10. ISFAHAN Doručak. Obilazak Isfahana, jednog od najlepših gradova u Iranu, koji se nalazi na 1575 m nv. Očaraće Vas svojom ljepotom i značajem. To je “tirkiz” koji blista u zelenoj, plodnoj oazi u neposrednoj blizini velike Centralnoiranske pustinje. Njegove kupole sa prelepim mozaicima, otmeni minareti i drugi primerci u svijetu poznate arhitekture, pravi su vizuelni doživljaj. Današnje razgledanje obuhvatiće obilazak glavnog gradskog trga Nakše Džahan ili popularnije Imamovog trga koji se ubraja u najveće na svijetu. Izgrađen je u XVI vijeku, a zajedno sa Alihgapu palatom, džamijama i velikim bazarom, nosi reputaciju živog muzeja tradicionalne kulture, uvršten je na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Saznajte zašto se baš ovaj trg naziva “polovinom zemaljske kugle”.  Posjetićemo Imamovu i džamiju Šeika Lotfolaha i sjeverni dio bazara gdje i danas zanati rade na tradicionalan način. Obilazak završavamo sa mostovima Si-o-Se, koji ima 33 luka, i Hadžu most koji spaja obale rijeke Zajande-Ruda. Večera. Slobodno vrijeme Noćenje.

5.dan – 15.10. ISFAHAN  Doručak. Posjetićemo Jermensku četvrt Jolfa sa crkvom Vank i njenim muzejom. Brojne pravoslavne crkve smještene su u Jermenskom kvartu. Nakon toga posjeta džamiji Petak, Kuli Golubova, prelijepa palata Čehel Suton, jedan od najljepših spomenika u Iranu, Palata sa četrdeset stubova predstavlja spomenik vladavine Safavidskog perioda, fascinira posjetioce orginalnom i nevjerovatnom arhitekturom iz 17 vijeka. Sjajne muralne slike Čehel Sutona, samo su jedna od atrakcija. Slobodno vrijeme za individualno uživanje. Osim kulturnog bogatstva, Isfahan predstavlja centar trgovine tepisima, a kupovina je ovdje prava zabava uz neizostavno cjenkanje. Večera. Noćenje.

6.dan – 16.10. ISFAHAN-JAZD Doručak. Krećemo prema Jazdu, a na putu posjetićemo stare pustinjske gradove Naeinu I Medibodu. U Naeinu posjetićemo radionicu tepiha a u Meibodu bićete u prilici da vidite grnčarijske zanatlije. Nastavak puta ka Jazdu I posjeta Atletskoj kući. Smještaj u Hotel 4*.Slobodno vrijeme. Večera i noćenje.

7.dan – 17.10. JAZD Doručak. Fascinantni grad centralnog Irana, Jazd, ubraja se u najstarije na svijetu, i jedini je grad na svijetu koji je zaslužio tri mjesta na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine (staro gradsko jezgro, podzemni akvadukti i persijski vrtovi). Nastao je i razvio se između dvije pustinje pa je Jazd “vjerenica pustinje”. Grad se smatra centrom zoroastrijske kulture i religije koju je osnovao Zaratustra oko 550 g.pne i najstarija je monoteistička religija. Posebnost Jazda ogleda se u jedinstvenoj arhitekturi a o tepisima i svili iz Jazda pisao je i čuveni mletački trgovac i istraživač Marko Polo. Obilazimo Trg Amir Čakhmak, Duma džamija, najveća u Iranu i muzej Vode. Bićete u prilici da vidite i “kule tišine” i “hram vatre”, glavni spomenici i obilježja zoroasrijevske religije. Slobodno vrijeme za uživanje u “zemaljskom raju” u vrtovima Jazda. Večera. Noćenje.

8.dan – 18.10. JAZD-PASARGAD-ŠIRAZ Doručak. Polazak ka Širazu, vožnja kroz planinski pejzaž i posjeta još jednog starog grada koji je zbog istorijskog značaja dobio status zaštićenog grada,I nalazi se na listi UNESCO-ve baštine. Grad Pasargad je bio prva prijestonica Persijskog carstva, Onovao ga je čuveni Kir Veliki osnivač carstva i dinastije Ahemenida. Vidjećete i Kirovu grobnicu, koju Aleksandar Makedonski nije razrušio, već je ukazao poštovanje Kiru iako je zapalio i razrušio Persepolis. Prijesto iz Pasagrada u veličanstveni Persepolis prenosi Darije Veliki. Dolazak u Širaz. Smještaj u hotelu. Večera. Slobodno vrijeme. Noćenje.

9.dan – 19.10. ŠIRAZ-NEKROPOLIS-PERSEPOLIS-ŠIRAZ Doručak. Posjeta Nekropolisu, persijska dolina kraljeva, gdje ćemo vidjeti četiri grobnice Akamenijskih kraljeva, smještene visoko u liticama krečnjaka. Nakše Rostam I Nakše Rajab, izvanredni reljefi na stijenama koji ukrašavaju grobnice kraljeva. Nakon toga obilazimo Persepolis, čuvenu prijestonicu moćnog persijskog carstva (550. God prije Hrista) koji je još jedan UNESCO-v lokalitet. Persepolis je jedan od najatraktivnijih istorijskih gradova-spomenika Persijskog carstva i povod da se ispričaju priče o ratu i bitkama Darija III i Aleksandra Makedonskog, najvećih suparnika u istoriji civilizacije. Obilazak ovog fantastičnog lokaliteta. Povratak u Širaz. Večera. Slobodno vrijeme. Noćenje.

10.dan – 20.10. ŠIRAZ Doručak. Širaz je srce persijske kuture više od dvije hiljade godina i sinonim za obrazovanje, poeziju i vino. U ovom gradu se nalaze mauzoleji proslavljenih pjesnika Hafiza i Saadija. Jedinstvena arhitektura oslikava se u brojnim palatama i džamijama, od kojih se ističe Nasir-Ol-Molk, poznatija kao Roze džamija. Posjetićemo i Rajske vrtove, koji su izgrađeni sredinom 13. vijeka. Obilazak nastavljamo u Naranjestan vrtovima, zatim posjeta Nasir Ol Molk džamiji. Obilazak završavamo posjetom Arg Citadeli, Vakil Bazaru I najimpresivnijoj kolekciji ogledala u svetilištu Aliebnehamze. Slobodno vrijeme. Večera. Transfer do aerodroma u Širazu.

11.dan – 21.10.2024. ŠIRAZ-ISTANBUL-PODGORICA. Polijetanje aviona za Istanbul je u 02.00h. Dolazak u Istanbul u 05.35h. Nastavak leta za Podgoricu u 07.45h (TK 1085) sa konačnim slijetanjem u 08.30h (lokalne satnice letova). Kraj programa.

 

Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO

                              

U cijenu aranžmana je uračunato:

 • Avio karte na relaciji Podgorica- Istanbul- Teheran- Širaz- Istanbul- Podgorica,
 • kompletno svi autobuski transferí i vožnje obuhvaćene programom
 • troškovi organizovanja putovanja, troskovi međunarodnog osiguranja.
 • troškovi viziranja i troškovi vize u Iran, sve aero takse
 • hoteli sa 4* (8 noćenja na bazi polupansiona: doručak i večera)
 • ulaznice za lokalitete, čekirani kofer do 30 kg + 8 kg ručni prtljag

 

U cijenu aranžmana nije uračunato:

 • obavezan bakšiš za lokalnog vodiča i vozača autobusa (6€ po danu)

 

NAPOMENE:

 1. Dvokrevetne sobe sa pomoćnim ležajem ne preporučujemo za tri odrasle osobe, jer treći krevet ne odgovara standardnoj veličini i njihova rezervacija se vrši na upit.
 2. U ovo doba godine temperature su vrlo prijatne, dnevne temperature izmedu 20°C i 25°C /jutarnje i večernje nešto niže). Oktobar je period visoke sezone!
 3. Polisa koja je u cijeni aranžnmana ima pokriće na 15000€
 4. Za žene je obavezna marama na glavama preko cijelog dana, tunike koje prekrivaju bokove, bluze sa rukavima (mínimum 3/4) i dugačke suknje ili pantalone
 5. Za muškarce nisu dozvoljene kratke pantalone
 6. Unošenje i konzumiranje alkohola strogo je zabranjeno

 

Agencija Gallileo je realizovala dva aranžmana za Iran u oktobru 2023.g. Želimo da Vam prenesemo naše utiske. Iran je spektakularna destinacija i postala je naša omiljena zemlja. Impresioniraju istorijski I kulturni spomenici I civilizacijski dometi ali tu impresiju nadilazi doživljaj dobrote I poštenja iranskog naroda. Za 21 godinu postojanja agencije Gallileo nismo, do sada, naišli na narod koji, kao iranski, iskazuje dobrodošlicu i poštovanje turistima. Tu ljubaznost i neposrednost, turisti doživljavaju svakodnevno i u Iranu smo se osjećali izuzetno sigurno i spokojno.

SMATRAMO DA IRAN NE MOŽE RIJEČIMA DA SE OPIŠE, MOŽETE SAMO DA GA DOŽIVITE!! Zato je i preporučujemo od srca

 

VIZE: AGENCIJA GALLILEO POREDUJE U DOBIJANJU VIZA Državljanima CRNE GORE sa novim biometrijskim pasošima (važnost pasoša najmanje ó meseci od datuma povratka sa putovanja) potrebna je viza za Iran. Dobija se posredstvom naše agencije. Prilikom uplate rezervacije putnici su u obavezi da dostave skeniranu prvu stranicu važećeg pasoša, skeniranu fotografiju óx4cm, nanačićete zanimanje, majčino I očevo ime I prezime I kontakt podatke. Period dobijanja neophodnog odobrenja za dobijanje vize je 30 dana. Putnici koji u pasošu imaju izraelski pečat mogu imati problem pri ulasku u Iran.

 

Predlažemo

240,00 

230,00 

395,00