ISTANBUL
22 GODINE PUTOVANJA I DRŽENJA SA VAMA
JESEN 2024
I S T A N B U L
4 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 24.10.2024.
CIJENA ARANŽMANA: 485€

 

ISTANBULGrad cara Konstantina, prijestonica careva Istočnog Rimskog carstva i centar velike Osmanske imperije, danas broji preko 15 miliona stanovnika i svrstava se u najveće gradove svijeta. Jedinstven grad jer se prostire na dva kontinenta. Svjedok je svih važnih istorijskih epoha i imperija koje su gradu ostavile svoje pečate. Sve vojske (persijske, grčke, rimske, otomanske, krstaške…) prošle su ovim gradom. Na čuvenom Bosforu, Istanbul danas predstavlja spoj Orijenta i Evrope, savremenog i tradicionalnog, poznatog i misterioznog… Poseban kvalitet aranžmanu daće vodič Damir Skopljak, najbolji vodič u Turskoj, po našem a i po mišljenju dosadašnjih putnika.


1.dan – 24.10.2024.g. PODGORICA – ISTANBUL Sastanak putnika na aerodromu u Podgorici na šalteru Oki Air-a u 07:00h. Polijetanje za Istanbul u 09:15h (prevoznik je Turkiš Airlines). Po slijetanju u 12:05h (po lokalnom vremenu) na novi istanbulski aerodrom, slijedi panoramsko upoznavanje sa gradom, uz korisne i zanimljive informacije, koje ćete imati priliku da čujete od vodiča. Smještaj u hotelu Grand Washington 4*. Nakon kraćeg odmora, očekuje Vas odlazak do trga Taksim metroom, šetnja centralnim trgom I glavnom šetališnom ulicom Ištiklal do Galate, slobodno vrijeme. Noćenje.

2.dan – 25.10. ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti ili polazak na fakultativni izlet koji obuhvata najznačajnije istorijske lokalitete Istanbula Topkapi palata, Aja Sofija, Hipodrom, i Plava Džamija. Šetnja centralnom ulicom starog dijela grada i prolazak pored Kapali čaršije, Konstantinovog stuba,.. i dolazak do centralnih lokaliteta. Topkapi palata je dvor Turskih sultana od XV do XIX vijeka odakle su upravljali carstvom. Topkapi je srce Otomanskog cartstva, koje je nastalo odmah nakon osvajanja Istanbula 1453 godine na zahtjev Sultana Mehmeda II Osvajača. Palata je nevjerovatno bogata različitim istorijskim eksponatima ali i najznačajnijim religijskim svetim predmetima jer Osmanski sultani su, od vladavine Selima prvog, pored svetovne vlasti bili i kalifi, duhovni vladari islamske vjere. U tom odjeljku palate, potred ličnih Muhamedovih stvari, nalazi se i Davidov mač, Mojsijev štap, ruka Svetog Jovana Krstitelja (i za ruku na Cetinju tvrdi se isto). Nakon obilaska Palate slijedi obilazak nenadmašne Aja Sofije. Aja Sofija, hram božije mudrosti, remek-djelo Vizantijske arhitekture i umjetnosti, građena je 6 godina  od 532 do 537 kao hrišćanska crkva. Ovo velelepno zdanje skoro hiljadu godina bila je najveća crkva i saborni hram  na svijetu. (dimenzije Aja Sofije nadmašuje Seviljska katedrala 1506 godine, a koja je građena devedeset godina) Nakon osvajanja Istanbula 1453 od strane Turaka, Aja Sofija postaje, glavna, Velika dzamija. Otac Turske nacije Mustafa Kemal Ataturk 1935.g. pretvara Aja Sofiju u muzej i mjesto koje spaja hrišnjane i muslimane. A 2020 godine 24. jula Aja Sofija opet postaje džamija a prvoj molitvi prisustvuje I turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Nakon obilaska Aja Sofije odlazimo do hipodroma gdje ćemo čuti priču o obelisku Tutmesa trećeg, zmijskom stubu sa Delfa  a bićete u prilici da uživate u pogledu na Plavu džamiju, džamija Sultana Ahmeda sa šest minareta, jedna je od najljepših i najpoznatijih na svijetu  trenutno se renovira. Slobodno vrijeme. Noćenje.

3.dan – 26.10. ISTANBUL Doručak. Slobodan dan, ili fakultativni odlazak odlazak do Vaseljenske patrijaršije gdje boravi i Vaseljenski Patrijah od 1600.godine. Obilazimo crkvu Sv.Đordja, gdje vrlo često službu drži i sam patrijah Vartolomej. Crkva ima izuzetne relikvije hrišćanstva možda I najznačajnije, dio stuba na koji je razapet Isus Hrist, mošti Svetog Vasilija Velikog, Svetog Jovana Zlatoustog, svetog Jovana Bogoslova,… Izlet nastavljamo fantastičnim krstarenjem po Bosforu. Devedeset minutna uživanje u ambijentu najopjevanijeg moreuza na svijetu. Bajkovito i romantično krstarenje po Bosforu, sa detaljnim opisima dvoraca, palata, tvrđava i vila uticajnih stanovnika ovog grada kroz vjekove. Slobodno vrijeme ili fakultativni obilazak palate Dolmabahče. Dvorac Dolmabahče sa haremom  podignut je u XIX vijeku I mjesto odakle su sultani nastavili da vladaju sa već oslabljenim carstvom. Dolmabahče predstavlja raskošan dvorac u evropskom stilu, a posebna draž obilaska predstavlja posjeta harema. Ono što je turcima posebnio važno je činjenica da je baš u prostorijama harema poslednje dane zivota I sam trenutak smrti dočekao Kemal Mustafa Ataturk, otac moderne turske koji je reformisao tursku državu, ukinuo šerijat a brak je postao građanska institucija. Povratak u hotel. Ko želi još da istražuje I uživa preporučujemo da posjetite nadaleko poznatu pijacu začina, Egipatski bazaar, kupite najpoznatiju tursku kafu Mustafa Efendi ili predlažemo da pođete do restorana koji se nalaze ispod mosta Galata na kafu ili ručak I uzivate u pogledu na Istanbul sa Zlatnog roga. Kad pređete most, dolazite do metro stanice i imate priliku da se vozite najstarijom linijom metroa, dugačkom 573 metra, koja je otvorena u Istanbulu davne 1875 godine. Tada je bila druga metro linija, najstarija poslije Londonske na svijetu. Metro Vas dovodi do dijela grada, kod kule Galata, koji ima najljepšu boemsku atmosferu, sa  puno lokala, butika. Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.dan – 27.10.2024. ISTANBUL Doručak. Slobodno vrijeme za šetnju i šoping. (za šoping preporučujemo Kapali čaršiju gdje imate preko 4000 radnji ili neki od tržnih centara kao što su Forum, Istinia, Akmerkez, Kanyon i Dževahir, koji su trenutno najatraktivniji šoping centri u Evropi). Ko bude želio I u ovom danu da mu ponudimo fakultativni izlet napravićemo obilazak Sulejmanove džamije, remek djelo velikog Sinana Neimara, najvećeg graditelja Osmanske imperije. Bićete u prilici da posjetite mauzoleje velikog sultana Sulejmana ali I mauzolej njegove velike ljubavi Hurem. Zatim prelazimo prvi napravljeni most preko Bosfora I prećićemo u Aziju, popeti se na brdo vidikovac Čamlidžu gdje ćemo posjetiti potpuno novu, sada najveću džamiju u Turskoj. Za kraj izleta osjetićete atmosferu otmenog kvarta Kadikoj. Slobodno vrijeme. Organizovani transfer do aerodroma. Let iz Istanbula u 19:35h. Dolazak u Podgoricu u 19:25h.

 

Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

 1. prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul-Podgorica
 2. transfer aerodrom-hotel-aerodrom
 3. panoramski obilazak grada
 4. hotelski smještaj u Istanbulu, Hotel Grand Washington 4* (3 noćenja sa doručkom)
 5. troškovi organizovanja putovanja, usluge vodiča
 6. troskovi međunarodnog osiguranjam, aerodromske takse

U cijenu aranžmana nije uračunato:

 1. fakultativne izlete, doplata za jednokrevetnu sobu 90€

 

KORISNE INFORMACIJE

 • Lokalno vrijeme je nije isto kao u Crnoj Gori, Istanbul je +2h.
 • Turska lira. Najrasprostranjenije kreditne kartice su Visa i Master Card.
 • Struja je 220 volti. Utičnice su iste kao u CG.
 • Mreže 069, 067 i 068 imaju roming. Pozivni broj za Tursku je +90

 

Vječni grad – Novi Rim, Konstantinopolj i Carigrad na kulturnoj baštini staroj preko 2600 godina pruža vam nevjerovatnu priliku da upoznate najveća dostignuća najvećih civilizacija: helenske, rimske, vizantijsko-hrišćanske i otomanske.

“Grad gradova” – na dva kontinenta, spoj Evrope i Azije na Bosforskom moreuzu sa navažnijim i najljepšim građevinama: Đenovljanska kula Galata Unkapani mostom povezana sa desnom obalom Zlatnog roga. Rimski Aquadukt i Justinijanova Cisterna, sa Aja Sofijom i hipodromom pričaju nam o najdugovečnijoj Imperiji, grčkog jezika, rimskog prava i hrišćanske religije… Pripovijedanje se nastavlja i posle 29. maja 1453.godine. Sultanat prerasta u Imperiju, savršeno državno uređenje koje izgrađuje Kanuni sultan Sulejman, dostižući možda ideal Platonove države, stvoriće Veliku silu, koja je trajala do 1918.g.

Predlažemo

850,00 

1.500,00