22 GODINE PUTOVANJA I DRUŽENJA SA VAMA
JESEN 2024
PUTOVANJE KOJE PREPORUČUJEMO
M A R O K O
MARAKEŠ – FES – RABAT – KAZABLANKA – TANŽIR – ESAUIRA – ŠEFŠAUEN
AVIONOM – 11 DANA, POLAZAK: 04.11.2024.
CIJENA ARANŽMANA: 1500€

 

Kraljevina Maroko je najzapadnija država sjeverne Afrike. Na sjeveru je okružuje Sredozemno more, od Evropskog kontinenta razdvaja je Gibraltarski moreuz, na zapadu je zapljuskuje Atlanski okean, na jugu se prostire Sahara, dok na istoku obronci planine Atlas prave granicu sa Alžirom i Mauritanijom. Priroda ove zemlje Magreba je puna kontrasta: Maroko odlikuju visoke planine i prostran eplaže, pustinje, ski centri poput onih u Alpima, oaze, vinogradi i cvjetna polja iz razitih kolorita. U ovoj afričkoj zemlji danas vlada mladi kralj Mohamed VI, po ugledu na moderne evropske monarhije. Carski gradovi Marakeš, Fes i prijestonica Rabat najveće su blago ove zemlje. U njihovim medinama se vjekovima ništa ne mijenja. Unutar njih, u lavirintu uskih sukova, život sitnih zanatlija i trgovaca odvija u potpuno drugom vrtlogu vremena, a samo nekoliko koraka dalje, nalaze se raskošni bulevari, zgrade moderne arhitekture i luksuzni hoteli. Na ovoj turi posjetićemo I “skriveni” plavi grad, a doživjećete i mediteranski Tanžir i raspjevanu i atlatsku Esauiru. Vodič na putovanju, fantastična Ana Kron.

1.dan,ponedeljak 04.11.2024. PODGORICA-ISTANBUL-MARAKEŠSastanakputnikakodšaltera  Okiair-anaaerodromu u Podgorici u 18.15h. PolijetanjeavionazaIstanbul u 20.15h. Dolazak u 00.05h. transfer do hotela i noćenje.

2.dan, utorak 05.11.ISTANBUL-KAZABLANKADoručak. Odlazaknaaerodrom i polijetanjezaKazablanku u 11.55.hdolazak u 14.50h. Obroci u avionu. Dolazak u Maroko, nakonaerodromskihformalnostiodlazak u hotel. Večera. Slobodnovrijeme.

3.dan, srijeda06.11. KAZABLANKA-FES.Doručak. Slijedi organizovan obilaza kčuvene Kazablanke, panoramsko razgledanje grada autobusom: Trg Muhameda V, Park Arapskelige, katedrala Sakre Ker, Palata Pravde, Stara prefektura, Državna banka; četvrt Ain Diab uzšetnju pored okeana; posjeta Velikoj džamiji Hasana II. Slobodno vrijeme. Polazak za Fesu. Smještaj u hotelu. Noćenje.

Kazablanka je najveći marokanski grad i glavna luka. Takođe je najveća luka Magreba. Dok je Rabat politički, Kazablanka je ekonomski centar Maroka. Kazablanku su u X vijekup.n.e. osnovali Berberi, a koristilisu je Feničani, Rimljani i marokanska dinastija Merinida, kao stratešku luku zvanu Anfa. Ime Kazablankaili “bijelakuća” dobila je tek u XVIII vijeku. Današnja Kazablanka je najliberalniji i najprogresivniji grad Maroka, ali istovremeno i mješavina najboljih i najlošijih stvari koje se mogu vidjeti u ovoj zemlji. U Kazablanki je rođen francuski glumac Žan Reno.

4.dan, četvrtak07.11. FES Doručak. Cjelodnevno razgledanje medine Fesa, starog, utvrđenog grada,pješice. Obilazak Trga Alauita, jevrejske i arapske četvrti iz vremena dinastije Merinida, medrese Bu Inanija, fontane Nezarin, andaluzijske četvrti…Večera I noćenje.

Fes, koji je osnovanneposredno po doseljavanjuArapanateritorijuSjeverneAfrikeiŠpanije, Medina Fes el-Bali (Stari Fes) je najvećiislamskisrednjevekovni grad nasvijetu. Ma koliko se pripremali za posjetuovommjestu, sigurnoćetebitiiznenađeni. Uske, krivudaveuličice, bazari, prodavnicenasvakomkoraku, restorani, radionice, džamije, teološkeškole, velikibrojradionica za bojenjeištavljenjekože, znamenitosti, zvuciimirisi. Fes je kulturnaiduhovnaprestonica Maroka. Osnovao ga je u VIII veku Idris I inajstariji je od marokanskih“ Carskihgradova” (preostali “ Carskigradovi” suMarakeš, Meknes i Rabat). U Fesu se nalaziaktivniuniverzitetosnovanjoš 859. godine, jedan od razloga da neki Fes nazivaju “AtinomAfrike” i “MekomZapada”. Glavnaatrakcijaovoggrada je njegovstaridio, Medina, koja je neprekidnonaseljenajoš od X veka. Medina Fesa je najkompletnijiživisrednjovjekovni grad. Vjeruje se da je onainajvećaurbana zona bez automobilanasvijetu. Ova ogromnaMedina dio je UNESCO-a.

5.dan.petak 08.11. FES –ŠEFŠAUEN-TANŽIR  Doručak. Vožnja do najegzotičnijeg i najposebnijeg grada u Maroku, Šefšauena. Obilazak starog grada, slobodno vrijeme za individualno uživanje i nastavak vožnje do Tanžira. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje

Na sjeverozapadu Maroka, na planini Rif nalazi se veoma neobičan grad – Šefšauen. Ipak, poznatiji je pod nazivom Plavi grad, upravo zbog plave boje koja dominira ovim gradom. Naime, ovdje je sve obojeno u plavo – fasade, prozori, pa čak i ulice. Osim po boji, ovaj grad je poznati po zanimljivoj španskoj i maorskoj arhitekturi, brojnim prodavnicama rukotvorina. Šefšauen je grad bogatog istorijskog i religijskog nasljeđa zbog kojega je i zaslužio titulu El-Madina Es-Saliha, odnosno Svetog Grada. U njemu su se kroz istoriju miješali razni uticaji- zbog toga ćete na ulicama grada čuti francuski, španski i arapski jezik. Ovo mjesto nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Svojim izgledom očarava, pa ne čudi što sve više ljudi želi da ga posjeti. Ovaj grad je spoj andaluzijskog i marokanskog svijeta. Postoji više teorija o tome zbog čega je Šefšauen – ili skraćeno: Šauen, postao “plavi grad”, i to ostaosve do danas. Po jednoj teorijifarbanje kuća uvele su jevrejske izbjeglice iz Španije, koje su vjerovale da što više gledaš u plavoto češće misliš o raju i Bogu. Tradicija se „primila“ i postala nadaleko prepoznatljiv pečat grada.

6.dan.subota 09.11. TANŽIR- RABAT Doručak.Obilazak ovog posebnog grada koji ima fantastičnu istoriju i geografsku poziciju. Grad koji spaja kontinente, civilizacije, narode i istrorijske epohe. Slobodno vrijeme. Vožnja prema Rabatu. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje

Tanžir je grad gdje se razdvajaju dva kontinenta, a spajaju istorija i legenda.
Grad sa dugom I bogatom istorijom, koji su osnovali kartaginski kolonisti na početku petog vijeka prije nove ere. Grad oko kojeg su se sukobljavale velike Evropske sile. Grad koji zapljuskuju Atlantski okean I Sredozemno more. Tanžir je kosmopolitski grad na sjeveru Maroka, na zapadnom ulazu u Gibraltarski moreuz. Zovu ga I “vrataAfrike”. Nalik Kartagini I Tunisu, I Tanžir su osnovali Feničani, u njemu živjeli starosjedioci Berberi, a zatim njime vladali antički Grci I Rimljani. Na berberskom jeziku ime grada je bilo je Tandžaili Tindža, po antičkoj legend o boginji Tingis, kćerki Atlasa (koji je u ovim krajevima pokušavao da pridržava nebeski svod), a koja je bila u ljubavnoj vezi sa Herkulom( odatle I postojanje Herkulovih pećina u neposrednoj blizini grada). Od XV do XVII grad je bio u rukama Portugalaca, a godine 1661.godine kada je Čarls II oženio portugalsku princezu, grad kao dio vjenčanog miraza postaje dioengleske krune. Nakon više pokušaja da povrate teritoriju od Engleza, godine 1684. Tanžir konačno postaje dio Maroka. Tanžir je bio kulturna veza na Mediteranu hiljadama godina, gdje su i Jevreji i Muslimani živjeli u miru. Ipak, na Zapadu se najviše govori o međuratnom periodu u 20.vijeku kada je grad bio raj za hedoniste.

7.dan. nedelja10.11. RABAT-MARAKEŠ Doručak. Grad koji suFrancuzi početkom vijeka odabrali za administrativni centar zemlje i ukrasili ga trgovima, parkovima i građevinama po ugledu na francuske gradove. Razgledanje marokanske prijestonice Kapija Bab Ruah (Kapija vjetrova), kraljevske palate i diplomatske četvrti Mešuar, posjeta mauzoleju,,Muhameda  V,,sa ostacima Mansurove džamije i čuvene Kule Hasaniz 12. vijeka; zatim posjeta kazbi Udaja, gusarskoj republici u 17. veku, šetnja kroz njenu staru četvrt i pauza za čaj ili kafu kraj Andaluskog vrta i bedema tvrđave, s pogledom na ušće rijeke Bu Regreg u okean. Odlazak za Marakeš. Smještaj u hotel, večera i noćenje

8.dan. ponedeljak 11.11. MARAKEŠDoručak. Obilazak grada autobusom i pješice: džamija Kutubija iz XII vijeka, ljetnji paviljon Menara, grobnice dinastije Sa’adi, palata Bahija i ostaci palate Badi i ogromni trg Džema-el-Fna, samo srce starog grada, gdje se mogu vidjeti krotitelji zmija, ulični svirači, prodavci najrazličitije robe. Šetnja kroz sukove u pratnji vodiča. Odlazak do čuvenog vrta Mažorel. Slobodno vrijeme. Večera i noćenje.

Marakeš je drugi po veličini grad u Maroku i nalazi se u podnožju planinskog masiva Atlas. Osnovan je pod berberskom dinastijom Almoravida u XI veku. Palate, kupatila, džamije i podzemni vodovod gradili su i ukrašavali graditelji i zanatlije iz Kordobe. Dugo je Marakeš bio politički, ekonomski i kulturni centar. Uticaj ovog grada prostirao se po cijelom zapadnom islamskom svijetu i dopirao je do Evrope. Naročito jak uticaj bio je u Andaluziji. Nadaleko čuven zbog svojih sukova, najvećih u Maroku, i vještih zanatlija, Marakeš je i danas prijestonica marokanskog juga. Kao i mnogi marokanski gradovi, Marakeš ima stari dio grada opasan gradskim zidinama, medinu i noviji dio sagrađen za vrijeme francuske dominacije. Medina Marakeša je dio Svetske kulturne baštine (UNESCO). U Marakešu je vrijeme rado provodio francuski modni kreator Iv Sen Loran. 1980. godine, zajedno sa Pjerom Beržeom, kupuje i obnavlja čuveni vrt Mažorel. Kada je Sen Loran umro, 2008. godine, kremiran je, a njegov pepeo je rasut po ovom vrtu.

9.dan, utorak12.11.MARAKEŠ  Doručak. Slobodan dan iliodlazakza Esauiru. Večera. Noćenje.

Esauira je opušten, prozračan grad, sa širokom plažom, veoma upečatljivom i slikarskom ribarskom lukom, živopisnom plavom i bijelom Medinom i bogatom istorijom. Kao grad pun izuzetnih umjetnosti i uzbudljivog načina života, Esauira je prepoznatljiva po Gnaoua  festivalu svjetske muzike Esauira je izuzetan primjer utvrđenog grada iz kasnog 18. vijeka, izgrađenog po principima savremene evropske vojne arhitekture u sjevernoafričkom kontekstu. Od svog osnivanja, ona je bila glavna međunarodna trgovačka luka, povezujući Maroko i njegovo saharsko zaleđe, sa Evropom i ostatkom svijeta. Medina u Esauiri, ranije nazvana Mogador (ime potiče od feničanske riječi Migdol štoznači «mala tvrđava»), izuzetan je primjer utvrđenog grada iz sredine osamnaestog vijeka, okruženog zidom. Grad je takođe primjer multikulturalnog centra što dokazuje koegzistencija, od svog osnivanja, različitih etničkih grupa, poput Amaziga, Arapa, Afrikanaca i Evropljana, kao i multikonfesionalnih (muslimana, hrišćana i jevreja).

10.dan, srijedaMARAKEŠ – ISTANBUL – PODGORICA  Doručak, slobodno vrijeme do polaska na aerodrom. Polijetanje aviona u 16:15h. Obroci u avionu. Dolazak u Istanbul 23.20h. Odlazak do hotela. Smještaj I noćenje

11.dan, četvrtak ISTANBUL – PODGORICA Doručak, odlazak na aerodrom. Polijetanjea viona za Podgoricu u 13.55h I slijetanje u 13,50h. Kraj putovanja

 

Uz ovaj program vaze Opšti uslovi putovanja Agencije GALLILEO 

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

  1. prevoz avionom na relaciji Podgorica-Istanbul-Kazablanka; Marakeš-Istanbul-Podgorica, kompanija Turkish Airlines – kofer do 23 kg+ 8 kg ručnog prtljaga i Aerodromske takse
  2. svi navedeni transferi autobusom u Maroku – obilasci prema programu
  3. hotelski smještaj sa 4*(usluga noćenje sa doručkom i večerom).
  4. usluge vodiča Ane Kron i lokalnog vodiča u Maroku.
  5. ukupni troškovi izdavanja vize (viza, međ.z.osiguranje i troškovi posredovanja)

 

U cijenu aranžmana nije uračunato: ulaznice za lokalitete

  • napojnice za lokalne vodiče i vozače– 20€ po osobi (za sve dane boravka).

Potrebna dokumentacija za pribavljanje marokanske vize: – Pasoš i fotokopija prve strane pasoša. – Jedna fotografija malog formata, ne starija od šest mjeseci. – Popunjen i potpisan formular, potpiskao u pasošu. – Potvrda o zaposlenju, školovanju ili penziji.

 

Dobro je znati: Glavni grad: Rabat Kralj: Mohammed VI Površina: ukupno 446.550 km2 Stanovništvo: 33.304.400 (popisiz 2014. god.) Valuta: Dirham, MAD Jezik: Arapski i Francuski; Religija: Islam, Vremenska zona:Podgorica – 1 Pozivni broj: + 212 Električni napon: 220 V Napomena: U Maroku je neophodno davati napojnice, obicno 3 USD po osobi, dnevno.

 

Predlažemo

850,00 

1.500,00