22 GODINE PUTOVANJA I DRUŽENJA SA VAMA
JESEN 2024
PUTOVANJE KOJE PREPORUČUJEMO
N O R M A N D I J A
RUEN – ONFLER – DOVIL – CAEN – MONT SAINT MICHEL – SAINT MALO – RENNES – ANGERS – TOURS – AMBOISE…
6 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 06.10.2024.
CIJENA ARANŽMANA: 850€

 

Ove godine nudimo Vam putovanje za koje trvrdimo da je čarobno. Naše grupe putnika koji su putovale 2022. i 23. godine vratile su se oduševljene. Obilazimo najljepši dio Francuske, baš onaj dio koji je bio izabran, još u XV vijeku, od strane francuskog plemstva da bude njihovo stecište i prostor u kome će da se nadmeću stilom i ljepotom dvoraca i parkova. Vidjećete i fantasti;no lijepe i šarmantne francuske gradove od kojih se posebno izdvaja Sen Malo i Bloa. Posjetićemo i posebna mjesta hrišćanstva: katedrala u Šartru i možda najljepsi manastir na svijetu, Mon Sen Mišel. Sva ta ljepota ovog dijela Francuske je sačuvana i sada služi kao ukras koji je zanosan, šarmantan i nenadmašan. Poseban pečat putovanju daće vodič Dimitrije Nastić, autora knjige “Dvorci na Loari”.

1.dan 06.10.2024. TIVAT- PARIZ- ROUEN Sastanak grupe na aerodromu u Tivtu u 08.00h. Za putnike iz Podgorice biće organizovan transfer. Polijetanje aviona za Pariz u 09.55h. sa dolaskom na aerodrom Pariz-Orli u 12:30h. Odlazak za Ruan, prijestonicu Normandije. Smještaj u HOTEL Ibis Rouene Centre Champ de Mars 3* Address: 12 Av. Aristide Briand, Rouen. Nakon kraćeg odmora obilazak Ruana. Odlazak do čuvene katedrale, čija je fasada poslužila kao tema za impresionističke ideje u slavnoj seriji „Katedrala u Ruanu” (1892-1894), koju je naslikao Mone, sastavivši uzastopne sekvence od zore do sumraka, skandirane u pet dominantnih boja: bijeloj, plavoj, zlatnoj, sivoj i smeđoj i šetnja istorijskim jezgrom starog grada. Dolazak do istorijski važnog mjesta za Francusku istoriju i život, možda najslavnije ženske istorijske ličnostri, Jovanke Orleanske. Slobodno vrijeme za uživanje u ovom fantastičnom gradu. Noćenje..

2.dan 07.10.ROUEN- ONFLER- DOVIL- CAEN Doručak. Odlazak u Onfler. Ovaj grad na ušću Sene je predivno mjesto, prava poslastica. Njegova stara luka, crkva i ulice, predstavljaju vrlo originalan ansambl. Kao značajno utvrđeno mjesto sve do 15. vijeka, Onfler je stekao ugled učestvujući u pomorskim ekspedicijama koje su proslavile Normandiju. Slavu su kasnije pronijeli umjetnici, najviše slikari, među kojima su se istakli impresionisti. Odlazak u  Dovil – grad koji uživa svjetski ugled, još od vremena kada ga je gradio car Napoleon III, koji je u njemu i najradije boravio. Njegov zasljepljujući luksuz, kazino, marina i njegove birane razonode – konjske trke, regate, mitinzi, svečanosti, sportski turniri čine od grada jedno od najpoželjnijih ljetovališta internacionalne klijentele. Smještaj u gradu Caen. Hotel Zenith Caen 3*. Address: 98 boulevard Yves Guillou, 14000 Caen. Slobodno vrijeme za individualno uživanje. Noćenje.

3.dan  08.10. MONT SAINT MICHEL – SAINT MALO – RENNES  Doručak. Odlazak za opatiju Mont Saint Mišel (Unesko), koju je Gi de Mopasan opisao kao „najljepši gotski dom podignut za Boga na zemlji”, bez sumnje jedno od čuda koje nam je ostavila srednjovjekovna umjetnost i duhovnost. U srednjem vijeku, Mon Sen Mišel je bio jedan od najčuvenijih manastira Zapada i među najznačajnijim hodočasničkim mjestima hrišćanstva. Leži na granitnom ostrvcu opsega 900 metara i visokom 80 metara. Uzdiže se usred ogromnih nanosa pijeska od kojih je veliki dio pomičan. Ogroman zaliv u kome se uzdiže, predstavljao je granicu između vojvodstva Normandije i vojvodstva Bretanje. Amplituda plime u zalivu je ogromna i može dostići 14 metara razlike između nivoa osjeke i plime. To je rekord Francuske. Porijeklo opatije seže u početak 8. vijeka. Arhanđel Mihajlo pojavio se episkopu Avranša, koji je tada na ovoj stijeni osnovao oratorijum. Kasnije ga je zamijenila karolinška opatija. Na stijeni, posvećenoj arhanđelu, sve do 16. vijeka smjenjivala su se romanska i gotska zdanja čiji je sjaj neprestano rastao. Opatija, dobro utvrđena, nikada nije bila zauzeta. Izgradnja je pravo remek-djelo. Dovući granitne blokove izdaleka, katkada sa ostrva Šoze ili iz Bretanje, i popeti ih do gradilišta nije bilo ni malo lako. Pošto je vrh stijene bio jako uzan, trebalo je naći oslonac na padinama stijene. Slobodno vrijeme za šetnju i uživanje u čuvenom gradiću Saint Malo, zidinama opasanom starom gusarskom gnijezdu, burne prošlosti, bogate avanturama i jedinoj bretonskoj luci koja je specijalizovana za lov na bakalar. U muzeju grada predstavljena je istorija Sen Maloa, njegove pomorske tradicije i velikani, od moreplovca Žaka Kartijea i gusara Dige-Truena do književnika Šatobrijana i Lamnea. (lokalni specijalitet, na mnogim mjestima u gradu, bretonske palačinke – fr. galette, slatke ili slane, po izboru, a važe za najfinije i najukusnije na svijetu). Odlazak u Rennes, prijestonicu Bretanje koja je izgubila izgled mirnog grada pretežno administrativne uloge i postala grad u punom ekonomskom poletu. Centar grada odaje dostojanstven utisak svojim klasičnim stilom zdanja; ulice, kuće i široki trgovi obrazuju vrlo lijep arhitektonski ansambl. Smještaj u hotelu koji će naknadno biti objavljen Slobodno vrijeme i noćenje.

4.dan – 09.10. RENNES – ANGERS – VILLANDRY – AZAY LE RIDEAU – TOURS Doručak. Odlazak u dolinu rijeke Loare (Unesko), izuzetan kulturni pejzaž velike ljepote, koji sadrži istorijske gradove i sela, velike arhitektonske spomenike (dvorce) i obrađenu zemlju, uobličene tokom mnogih vjekova međusobnog djelovanja njenog stanovništva i fizičke okoline, uglavnom rijeke Loare. Nastavljamo odlaskom u Angers, grad niskih zgrada i visokih zvonika, plavih krovova i crvenih dimnjaka, živu i prijatnu prijestonicu Anžea i jedan od umjetničkih gradova Francuske. Njegov dvorac od sivog škriljca i bijelog peščara jedna je od najimpresivnijih tvrđava feudalne Evrope. Kule i zidovi skrivaju prijatne vrtove i najbogatiji muzej tapiserija na svijetu. Ogromnu tapiseriju Apokalipse, remek-djelo čudnovate svježine, poručio je u 14. vijeku Luj I Anžujski. U nastavku putovanja posjećujemo vrtove dvorca Vilandri (Villandry). Njegove divne bašte, slavne koliko i dvorac, privlače posjetioce iz cijelog svijeta. Rekonstruisane prema starim dokumentima, one su mozaik sačinjen od šišmira, tise i graba, trasirane konopcem i skulptovane makazama. Taj sređeni lavirint vegetacije nudi perspektive poetske geometrije, šum vodoskoka i cvrkt ptica koje žive u ovoj zelenoj palati. Popodne, posjeta dvorcu Aze le Rido. To je najženstveniji dvorac Loare, „brušeni dijamant s fasetama, optočen rijekom Indrom“, s kanalima kao ogledalima u vodi, ističe svoj bijeli kamen i plavičaste krovove na pozadini zelenog lišća i romantičnih proplanaka. Ovo remek-djelo renesansne italijanske inspiracije ostavlja utisak više po ljupkosti, skladu i eleganciji bez kaćiperstva, nego po svojim dimenzijama i zamahu. Dvorac je okružen parkom i sagrađen djelimično na šipovima u koritu rijeke Indre, koja se tu širi u jezero s labudovima. Dolazak u Tur, prijestonicu Turene, tradicionalni centar u oblasti dvoraca koji nudi brojne atrakcije. Njegova luminoznost, jasan raspored ulica, raznolika turistička bogatstva čine Tur skladnim i privlačnim gradom. Smještaj u hotel Le Grand hotel de Tours 4*. Address: 9 place du General Leclerc, 37000 Tours. Noćenje.

5.dan – 10.10.  TOURS – AMBOISE – CHENONCEAUX – BLOIS  Doručak. Odlazak u Amboaz čiji se dvorac ističe nad gradom koji izgleda kao bačen pod njegove noge, gomila malih oblutaka u podnožju neke stijene, kaže Flober. Posle razgledanja dvorca i kapele sv. Huberta prošetaćemo vrtovima na ogromnoj terasi sa koje se širi veličanstven pogled na rijeku Loaru. Na 500 metara od dvorca nalazi se Klo Lise, velika gospodska kuća od cigle i kamena, u italijanskom renesansnom vrtu punom ruža. Tu je Leonardo da Vinči, na poziv kralja Fransoa, proveo svoje poslednje dane. Sada je to muzej posvećen fascinantnim izumima genijalnog slikara. Zatim odlazimo u Chenonceaux (Šenonso). Širina plana i skladan sadržaj zelenila i vode uvećali su ljepotu i prednost njegovog prirodnog kadra. Flober, koji je prošao kroz Šenonso, vidio je dvorac kakav je i danas, „u dnu velike aleje drveća, okružen šumom i uokviren širokim parkom s travnjakom… Ne znam šta to od posebne miline i aristokratskog spokojstva izbija iz dvorca Šenonso“. Ljupkošću renesanse i rađajućeg klasicizma, dvorac se cijeli čeznutljivo ispružio preko korita Šera, na blagoj okuki rijeke koja luta između polja i šume. Zovu ga „dvorcem šest žena”, po ulozi koju su one odigrale u njegovoj istoriji. Kralj Anri II poklonio ga je svojoj slavnoj ljubavnici Dijani od Poatjea, ali ga je Katarina Mediči, žena Anrija II, bezobzirno oduzela Dijani posle smrti svog muža (u dvorcu se nalazi slika Kosovski boj, krajnje rijetka tema na evropskom Zapadu). Vožnja za grad koji je biser Normandije, grad Blois (Bloa). Po dolasku smještaj u hotel Hotel de France et de Guise 3*. Address: 3, Rue Gallois, 41000 Blois. Bloa duguje svoju sudbinu pojasu šuma koje ga okružuju, jer su kraljevi Francuske, veliki lovci, rado boravili blizu lovišta. Slavan po svom stilski neujednačenom dvorcu, koji sažima više vjekova istorije i arhitekture, ovaj „grad-balkon nad Loarom“, hirovito je raširen na padinama prema rijeci i njegovo srce veselo kuca i dalje u krivudavim ulicama i stepenicama. U njegovom dvorcu odigrao se jedan od najdramatičnijih trenutaka francuske istorije – ubistvo kraljevskog namjesnika i vojvode od Giza, tokom druge skupštine staleža (1588). Poslije razgledanja dvorca, slobodno vrijeme noćenje.

6.dan – 11.10.  BLOIS – CHAMBORD – CHARTRES – PARIZ – DUBROVNIK –  PODGORICA    Doručak. Odlazak u Chambord (Šambor). Ovo grandiozno ostvarenje Fransoa I i najveći dvorac Loare, stoji na ogromnom proplanku velike šume veprova i jelena. „Ne možete da zamislite kako je čudesno lijep“, kaže Viktor Igo. „Sva magija, poezija, pa i ludilo prisutni su u ovoj divnoj i neobičnoj palati iz bajke i viteških romana“. S terasom od kulica, zabata, zvonika i dimnjaka, za Šatobrijana „liči na ženu kojoj je vjetar podigao kosu“. Već svojom veličinom i blještavom bjelinom, izaziva dubok utisak. On je prava manifestacija arhitektonske megalomanije i u svom gigantizmu najavljuje Versaj. Tu je 1539. Fransoa I primio cara Karla V, kome su djevojke, u ruhu grčkih boginja, bacale cvijeće pred noge. Opčinjen dočekom i oduševljen zdanjem, gost je povjerio domaćinu: „Šambor je rezime ljudskog umijeća“. Odlazak u Chartres (Šartr) i posjeta katedrali (Unesko), jednom od najautentičnijih i najkompletnijih djela vjerske arhitekture u ranom 13. vijeku. Ona je bila među najpopularnijim hodočasničkim mjestima posvećenim Presvetoj Bogorodici u cijelom zapadnom hrišćanskom svijetu. Zbog njene jedinstvene arhitekture i dekoracije, koja je rezultat istraživanja na početku gotike, njenog ogromnog uticaja na srednjovjekovnu hrišćansku umjetnost, katedrala u Šartru javlja se kao glavno obilježje u istoriji srednjovjekovne arhitekture. Zahvaljujući izuzetnom ansamblu vitraža, spomenika iz 12. i 13. vijeka i čudesno očuvanih oslikanih dekoracija, Šartr je jedan od najpoštovanijih primjera gotske umjetnosti. Polazak na aerodrom. Polijetanje aviona za Dubrovnik u 17.10h i dolazak u 19.35h. Nakon slijetanja transfer do Podgorice.

 

                                                                                       Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

  1. avio karte relaciji TIVAT-PARIZ-TIVAT, sa pripadajućim avio taksama i koferom do 15kg
  2. svi navedeni transferi opisani programom, Pariz-Normandija-Bretanja-Loara-Pariz
  3. smještaj u navedenim hotelima i gradovima na bazi noćenja sa doručkom
  4. usluge vodiča, nenadmašnog Dimitrija Nastića,
  5. međunarodno zdravstveno osiguranje.

 

U cijenu aranžmana nije uračunato:

  1. ulaznice za lokalitete (muzeje, dvorce, katedrale),
  2. troškovi izleta za Sen Mišel,
  3. obavezan bakšiš.
  4. hotelske takse

Predlažemo

240,00 

230,00 

395,00