22 GODINE PUTOVANJA I DRUŽENJA SA VAMA
JESEN 2024
BISERI PROVANSE
AVINJON – NIM – ORANŽ – SEN REMI DE PROVANS – LE BO DE PROVANS – ARL – EKS AN PROVANS – LION
6 DANA – AVIONOM, POLAZAK: 12.10.2024.
CIJENA ARANŽMANA: 850€

 

Provansa je prava suština mediteranske Francuske, čuvena po svojim prirodnim ljepotama i slikarima koji su otkrivali svjetlost francuskog Juga, ali ipo bogatstvu preživjelih rimskih i srednjovjekovnih spomenika. Ova oblast je procvjetala u poznom antičkom periodu i zatim postalanajznačajniji ranohrišćanski centar Galije. Široka lepeza njenih atrakcija obuhvata slavoluk i rimsko pozorište u Oranžu, amfiteatar i hram posvećen caru Avgustu u Nimu, rimsku arenu u Arlu, spektakularni most i akvedukt Pon di Gar, veliku papsku palatu u Avinjonu,kao i izuzetne romanske crkve i fontane u Eks an Provansu, rodnom gradu slikara Sezana.

1.dan – 12.10.2024. Podgorica – Lion  Sastanak grupe na aerodromu Podgorica u 13:30h na šalteru “Air Montenegra-a”. Polijetanje aviona za Lion u 15:35h.Slijetanje na aerodrom u Lionu u 17.35 sati. Smještaj u hotel  IBIS LYON PART DIEU LES HALLES 3*,(adresa : 78 rue de Bonnel 69003 LYON). Panoramska šetnja kroz grad uz komentare vodiča, s polazištem s najvećeg trga Belkur, na ostrvu između rijeka Saone i Rone, uz pogled na baziliku Notr Dam de Furvijer, zatim do gotske katedrale sv. Jovana iz 12. vijeka, pa kroz najživlju ulicu starog Liona do Muzeja Lijepih umjetnosti i veličanstvene Bartoldijeve fontane, kao i Opere s neobičnom kupolom i drugo.Nocenje.

2.dan – 13.10. Lion – Oranž – Avinjon Doručak. Polazak za Oranž, koji je prije dvije hiljade godina bio minijaturni Rim, kompletiran mnogim javnim zdanjima koja bi i danas bila poznata građanima Rimskog carstva. Zaustavljanje kod očuvanog trolučnog slavoluka iz doba cara Avgusta i poseta najimpresivnijem antičkom pozorištu na evropskom zapadu. Posle pauze za ručak, odlazak u Avinjon.Smještaj u hotel IBIS AVIGNON CENTRE PONT EUROPE 3*, (adresa:  12, boulevard Saint Dominique Avignon) i slobodno vrijeme za odmor, šetnje i večeru. Noćenje.

3.dan – 14.10. Avinjon Doručak. Tokom „papskog ropstva” (1309-1376),kada je pod pritiskom francuskog kralja Filipa IV papsko sjedište premješteno iz Rima u Avinjon,grad je postao vjersko, političko i kulturno sjedište zapadnog hrišćanstva. Opasan je bedemima i kulama,nikle su mnoge impozantne građevine, danas dio svjetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska. Šetnja kroz istorijsko jezgro s komentarima vodiča – katedrala Notr Dam, zatim „Mala palata” i čuveni most sv. Benezeta na Roni. Posjeta veličanstvenoj Papskoj palati (1335) u gotskom stilu.Slobodno vrijeme. Noćenje.

4.dan – 15.10.  Avinjon – Nim – Sen Remi de Provans – Le Bo de Provans – Arl – Eks an Provans Doručak. Odlazak u Nim, jedan od najvažnijih galsko-rimskih gradova i razgledanje njegovih znamenitosti – rimski hram posvećen caru Avgustu i vrlo dobro očuvani amfiteatar, biser rimske arhitekture koji je sagrađen po uzoru na Koloseum. U nastavku programa, posjeta provansalskim selima Sen Remi de Provans (pauza za kafu i kupovinu provansalskih proizvoda), rodnom mjestu Nostradamusa, gdje je Van Gog naslikao neka svoja najslavnija platna.Zatim dolazak u bajkoviti srednjovjekovni gradić Le Bo de Provans,koji se ugnijezdio na stenovitim izdancima tvrđave iz 10. veka. Slobodno vrijeme za istorijsku šetnju strmim kamenitim ulicama ili posjeta tvrđavi. Odlazak u Arl i poseta istorijskom centru – crkva sv. Trofima, gradska vjećnica iz 17. vijeka, rimska arena, antičko pozorište, Trg Forum (gdje se nalazi poznata kafana s terasom sa slavne Van Gogove slike „Le Café de Nuit” (on je najproduktivniji dio svog života proveo u Arlu). Odlazak u Eks an Provans, smještaj u hotel ADONIS AIX ARC HOTEL 3* , (adresa:   40 Av. Henri Malacrida, 13100 Aix-en-Provence). Slobodno vrijeme za individualne aktivnosti. Noćenje.

 

5.dan – 16.10.  Eks an Provans  Doručak. Razgledanje„grada hiljadu fontana” i istorijske prijestonice vojvodstva Provanse,kao i otmenog centra sa brojnim palatama i fontanama, sjenovitom avenijom Kur Mirabo, oivičenom platanima, kafeterijama, restoranima i prodavnicama, trga s gradskom vjećnicom i katedrale sv. Spasa. To je grad u kome se rodio poznati slikar Pol Sezan. Nocenje.

6.dan  – 17.10. Eks an Provans Doručak. Odlazak na aerodrom u Nici i let za Tiranu, u 13.45 h. Dolazak na aerodrom Tirana u 1540h.Transfer do Podgorice.

                                                        

Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

  1. avio karte relaciji Podgorica-Lion//Nica-Tirana, sa pripadajućim avio taksama i koferom do 20 kg
  2. svi navedeni transferi opisani programom,
  3. smještaj u navedenim hotelima i gradovima na bazi noćenja sa doručkom
  4. usluge vodiča, nenadmašnog Dimitrija Nastića,
  5. međunarodno zdravstveno osiguranje.

 

U cijenu aranžmana nije uračunato:

  1. ulaznice za lokalitete (muzeje, dvorce, katedrale),
  2. obavezan bakšiš.
  3. hotelske takse

Predlažemo

850,00 

1.500,00