22 GODINA PUTOVANJA I DRUŽENJA SA VAMA
JESEN 2024
VELIKA PORTUGALSKA TURA
PORTO – LISABON – BRAGA – GIMARAEŠ – BATALJA – FATIMA – SINTRA – KAŠKAIŠ – SALAMANKA
8 DANA AVIONOM, POLAZAK: 17.10.2024.
CIJENA ARANŽMANA: 990€

 

Portugalija i Španija zauzimaju najveći dio Iberijskog poluostrva i kao zemlje koje su bile keltske, grčke, rimske i gotske, arapske i na kraju hrišćanske uspjele su da iskoriste uticaje raznih kultura i tradicija i tako stvore veliku i značajnu kulturu. Bogata istorija, velelepni spomenici kulture i sačuvani srednjovjekovni gradovi, koji pripadaju svjetskoj kulturnoj baštini, tradicija, specifičnosti i kontrasti čine najznačajnija obilježja Iberijskog poluostva.

Neodoljivost Portugalije ogleda se u njenom tradicionalnom šarmu, elegantnim gradićima  s bogato ukrašenim palatama, uspavanim selima. Lisabon, Porto i Batalja u Portugalii, kao i španske pokrajine Kastilja i Leon sa gradovima Salamankom I Avilom, istorijski su najznačajnija odredišta Iberijskog poluostrva.

Španska pokrajina Kastilja i Leon, po malo skrajnuta sa turističkih mapa, predstavlja dušu Španije. Neki od najljepših gradova nalaze se u ovoj pokrajni uzdižući se iz usamljenih polja centralne Španije. Renesansna Salamanka, srednjovjekovna Avila i na kraju pulsirajući Madrid, svojim kulturno-istorijskim spomenicima uvrštenim u svjetsku kulturnu baštinu, samo su dio bogate zaostavštine Iberijskog poluostrva.

1.dan četvrtak 17.10.2024. PODGORICA – TIRANA – MADRID – SALAMANKA Sastanak putnika na parkingu kod hrama Hristovog vaskrsenja u 09.30h. Polazak ka Tirani. Polijetanje aviona za Madrid u 16.20h. Dolazak u Madrid u 19.55h. Po slijetanju, odlazak autobusom za Salamanku, stari i šarmantni univerzitetski grad. Smještaj u hotel. Noćenje.

2.dan 18.10. SALAMANKA – PORTO Doručak. U lijepoj Salamanki, koja je na listi svjetske baštine Uneska, rođen je jedan od prvih univerziteta Evrope čiji je ugled gradu donio nadimak „Zapadna Atina”. Bila je intelektualni i doktrinalni oslonac rekonkiste, napredan i kosmopolitski grad koji je privlačio studente i van Kastilje. Proći ćemo kroz Plaza Mayor, najljepši trg u baroknom stilu u Španiji. Posjetićemo Novu katedralu, grandiozno zdanje u mješavini gotskog, renesansnog i baroknog stila, zatim Staru katedralu, iz 13. vijeka, između gotike i romanike, koja je sačuvala značajne zidne slike. Posetićemo takođe univerzitet, osnovan 1218, s plateresknim portalom, salama za predavanja, kapelom i bibliotekom, kao i patio de las Escuelas Menores, u renesansnom i baroknom stilu. Odlazak za Porto, dolazak u popodnevnim satima. Panoramsko razgledanje grada, vožnja gradskim bulevarima, trg Ribeira, Klerigoš kula, Kristalna palata, Trg Umberta Delgada, Berza,….. slijedi pješačka tura po centru grada i slobodno vrijeme. Polazak do hotela i smještaj u hotel Park Hotel porto Gaia 3*. Noćenje.

3.dan 19,10. PORTO- GIMARAEŠ- BRAGA- PORTO Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet za Gimaraeš i Bragu, portugalski gradovi biseri. Prvo obilazimo Gimaraeš, prvu prijestonicu portugalske kraljevine. Šetnja srednjovjekovnim centrom grada. Obilazak nastavljamo posjetom Brage, Bragu najvažniji centar barokne umjetnosti u Portugalu. Razgledanje grada: Trg Republike, katedrala, gradska vijećnica, brdo Bom Žezus, odakle se pruža predivan pogled na cijeli grad. Polzimo za Porto. Slobodno vrijeme u centru grada. Porto je jedan od najstarijih gradova na Iberijskom poluostrvu, po kome je Portugal dobio ime. Uživanje u pješačkoj zoni. Slobodno vrijeme. Odlayak do hotela. Noćenje.

4.dan 20.10.2024. PORTO- BATALJA-FATIMA-LISABON  Doručak. Vožnja do Batalje i upoznavanje sa istorijatom nastanka i arhitekturom dominikanskog manastira iz XIV veka, čuvenom po raskošnom manuelinskom stilu sa osobenostima prelaza gotske u renesansnu umjetnost. Ovaj manastir dio je UNESCO kulturne baštine. Nastavak putovanja do Fatime, gde se Bogorodica ukazala 1917. Ove godine je 100 godina proslave. Posjeta ogromnoj katedrali na jednom od najposećenijih hodočasničkih mjesta na planeti. Nasatavak puta do Lisabona. Smještaj u hotel VIP Executive Zurique 3*. Slobodno vrijeme. Noćenje.

5.dan 21.10. LISABON Doručak. Razgledanje grada: Trg Markes de Pombal, Avenija slobode, Trg obnovitelja (Restauradores), Rosio, Trg Komersio, kula Belem, Spomenik otkrićima, manastir Svetog Žeronima, panorama tvrdjave svetog Ðorda… Poslijepodne, obilazak glavnih gradskih trgova pješice, u pratnji vodiča: Trgovi Markes de Pombal, Restauradores, Rosio, Komersio, stara gradska cetvrt Alfama. Individualni povratak u hotel… Slobodno popodne. Uveče mogućnost fakultativnog odlaska u Fado klub, u restoranu Café Luso. Noćenje.

6.dan 22.10. LISABON – SINTRA – KABO DA ROKA – KAŠKAIŠ Doručak. Slobodan dan ili fakultativni izlet za Sintru i Lisabonsku rivijeru. Sintra je slikoviti gradic na tridesetak kilometara od Lisabona, opasan šumovitim brdima. Vjekovima je bio ljetnja rezidencija portugalskih kraljeva. Njena Nacionalna palata zidana je na temeljima iz 15. vijeka i nosi obilježja mavarskog, gotskog, baroknog i manuelskog stila. Kabo da Roka je najzapadnija tačka Evrope čije su geografske koordinate simbolicno upisane na kameni obelisk na stjenovitoj litici visokoj 140 metara, rt u Atlantskom okeanu. Nastavak ka Kaškaišu, starom ribarskom selu sa brojnim restoranima, gdje je pauza za ručak.  Povratak u Lisabon. Noćenje.

7.dan 23.10. LISABON Doručak. Slobodan dan za individualne obilaske, uživanje i šoping. Preporučujemo da posjetite tvrđavu Svetog Đorđa, odakle je panorama na grad fenomenalna, Ili da karakterističnim žutim tramvajem pođete do vrta S Pedro de Alcantara odakle opet imate fantastičan pogled na Portugalsku prijestonicu. Za ljubitelje muzeja preporučujemo posjetu Pomorskog muzeja i muzeja kočija. Za ljubitelje gastronomije preporučujemo Vam brojne riblje restorane, a za šoping radnje u bulevaru Slobode. Noćenje.

8.dan 24.10.2024. LISABON-PODGORICA Doručak. Polazak za Madrid. Vožnja sa kraćim pauzama za odmor. Dolazak na aerodrom. Polijetanje iz Madrida za Tiranu u 21:55h. Po slijetanju u 01:10h, nastavak putovanja do Podgorice. Dolazak u Podgoricu.

 

Uz ovaj program vaze Opsti uslovi putovanja Agencije GALLILEO

 

U cijenu aranžmana je uračunato:

 1. prevoz avionom na relaciji Tirana-Madrid-Tirana sa aerodromskim taksama
 2. kofer do 20 kg
 3. transferi autobusom Podgorica-Aerodrom Tirana-Podgorica
 4. transfer Madrid-Portugal-Madrid
 5. smještaj u navedenim hotelima sa 3* (noćenje sa doručkom)
 6. obilasci prema programu, usluge vodiča, fenomenalne Ane Kron
 7. troškovi međunarodnog osiguranja,

U cijenu aranžmana nije uračunato:

 1. ulaznice za lokalitete i fakultativne izlete
 2. hotelske takse

 

KORISNE INFORMACIJE

 • Lokalno vrijeme je -1 sat u odnosu na vrijeme u Crnoj Gori.
 • Agencija zadržava pravo izmejene redosleda izleta
 • Za realizaciju fakultativnog izleta potrebno je 20 učesnika.
 • Novac- €. Najrasprostranjenije kreditne kartice su Visa i MasterCard.
 • Struja je 220 volti. Utičnice su iste kao u CG.
 • Telefon. Mreže 069, 068 I 067 imaju roming. Pozivni broj za PORTUGAL je +351

Predlažemo

240,00 

230,00 

395,00