Mi ćemo našu priču započeti ispred crkve Santa Maria Novela. Mjesta gdje se po legendi udala čuvena Đokonda! Ako vam to ime ne znači mnogo, onda ćemo pokušati ponovo. Mona Liza? Sad je već malo bolje zar ne! Po nekim predanjima preteča svih svjetskih fotomodela , i glavna inspiracija za pomenutu sliku Leonarda da Vinčija, svoje sudbonosno DA izgovorila je upravo na ovom mjestu.

Ispred crkve, se vjekovima unazad održavala trka dvokolica, jedna od glavnih atrakcija i izvora uzbuđenja stanovnika Firence. Naravno, na stubovima oko staze se i dan danas može vidjeti jedan od najvećih simbola ovoga grada – ljiljan!

Šta i gdje pojesti u Firenci ? Ako želite da pojedete kvalitetan tradicionalni italijanski sendvič naša preporuka je „ All’ antico Vinaio’“ u ulici „Via dei Neri“. Cijena sendviča je oko 5 evra.

Dok bezuspješno pokušavate da nađete parče hlada na ovom trgu, pogled će vam sigurno uhvatiti krajičak krstionice glavne katedrale grada. Nastavite li nakon pogleda, tu krstionicu da ispratite i koracima, nailazite na prelijepi  trg „Duomo“.  A na trgu, spektakl!  Krstionica je bila samo mamac za ono što tek slijedi. Prelijepa  crkva Santa Maria de la Fiori . Glavna katedrala grada iliti fiorentinski  Duomo. Gradnja crkve je započeta još davne 1294 godine ali je završena tek 2 vijeka kasnije. Glavni razlog za tako dugu izgradnju katedrale krio se u njenoj veličini.  Firenca je željela da njena glavna vjerska građevina, zasijeni posjetioce prije svega svojom veličinom.  Ipak, kada je red došao na izgradnju kupole, shvatili su da ni jedan majstor ne može da napravi kupolu te veličine, a da se ona ne sruši! Nakon dugog niza godina, neuspjelog traganja za arhitektom koji će taj problem riješiti , gradske vlasti prihvataju projekat lokalnog arhitekte i velikog ekscentrika Filipa Brunoleskija. I pored ogromne sumnje, da će on to uspjeti da izvede, i velikog broja tehničkih problema koje je morao da riješi , Filipo uspijeva da završi kupolu! Kako? Uz pomoć jajeta! Za detalje ovog slučaja obratite se vašem vodiču , sigurni smo da će vam otkriti tu Brunoleskijevu tajnu.

???? DA LI STE ZNALI ? Na vrhu kupole katedrale, nalazi se laterna, a na vrhu laterne nalazi se velika bronzana kugla, djelo Đorđa Vazarija. Tokom jedne velike oluje, grom je pogodio direktno u centar te bronzane kugle. Kugla je pala na trg, a ako obratite dobro pažnju naići ćete na na bijelom bojom obojen krug , mjesto gde je kugla pala.

Na par minuta hoda od katedrale, nalazi se crkva sa rustičnom fasadom po imenu San Lorenco. Crkva je poznata kao grobno mjesto najpoznatije porodice u istoriji Firence  i jedne od najpoznatijih porodica u istoriji Italije, porodice Mediči. Bogatstvo ove porodice potiče od trgovine, a u narodu su ih još nazivali i „božiji bankari“ jer su novac često pozajmljivali i Vatikanu. Neki od najznačajnijih članova ove porodice bili su Đovani Mediči, Kozimo Stariji , Lorenco „Veličanstveni“ i prvi vojvoda Toskane Kozimo Prvi.  Pored mnnogih uticajnih ličnosti i vladara, porodica je iznjedrila i dvojicu papa. „Lea X i Klementa VII“.

???? DA LI STE ZNALI? Ispred crkve San Lorenco nalazi se spomenik  Đovanija dele Bande Nere, koji će ostati  upamćen kao jedna od prvih žrtvi vatrenog oružija.

Ako želite da u jednom dahu upoznate ogroman broj poznatih ličnosti iz Firence, a da pritom budu svi na istom mjestu i na „dohvat ruke“, uputite se ka crkvi Santa Kroče, tamo vas svi čekaju. Postoji samo jedna začkoljica… nisu više među živima!  Svoj vječni mir u crkvi Santa Kroče, pronašli su Galileo Galilej, jedan od najvećih naučnika koji je ikada boravio i radio u Firenci, Nikola Makijaveli čuveni politički mislilac i pisac djela „Vladalac“, Mikelanđelo Bonaroti umjetnički genije i mnogi drugi. Politika, umjetnost, nauka. Sve na jednom mjestu. Ipak, najinteresantniji detalj crkve Santa Kroče jeste grob Dantea Aligijerija, jednog od tvoraca Italijanskog jezika. Grobno mjesto je interesantno iz jednostavnog razloga – prazno je!  I pored toga što se unutar crkve nalazi spomenik sa njegovim imenom, Dante ne počiva u Firenci već u Raveni. Kada su gradske vlasti tražile da se mošti Dantea koji je za života protjeran iz Firence , vrate u ovaj grad, dobili su kratak odgovor. „Kada vam nije valjao dok je bio živ, ne treba vam ni sad“ .

Gdje kupovati u Firenci? Što se tiče centra Firence, mini šoping zona nalazi se u ulici „Via Calimala“ tik uz glavnu pješačku zonu i blizu glavnih turističkih atrakcija. Ako ste ipak za neku ozbiljniju kupovinu, naša preporuka je tržni centar „ il Giglio“ u blizini Firence.

Ako smo na početku rekli da je cijela Firenca veliki muzej na otvorenom, onda bi definitivno u tom muzeju, glavna sala bila na trgu Sinjorija! Veliki broj prelijepih skulptura iz 16-og vijeka stvorenih od strane sjajnih umjetnika, kao što su Đovani Đan Bolonja, Amanti, Čelini i mnogo drugi. Ipak, status prve zvijezde trga, definitivno odlazi maestralnoj statui  Davida, isklesanoj od strane Mikelanđela. Sjajni umjetnik je tvrdio da mu se David obratio iz mermernog bloka, a da ga je on samo oslobodio! David čuva ulaz u „Palazzo Vecchio“ iliti Staru palatu, upravnu zgradu gradske vlasti. Na vrhu ove građevine se nalazi kula, gdje je nekada bio smješten zatvor.

???? DA LI STE ZNALI? Mikelanđelov David je po planu trebao da stoji na jednoj od kupola Duoma. Ipak, nakon što je skulptura završena , zbog svoje ljepote nisu željeli da bude tako visoko, pa je premještena ispred Stare palate.

U produžetku Stare palate nalazi se najpoznatija galerija u Evropi, naravno, govorimo o galeriji Ufici. Prostor u kojem se danas nalazi galerija, nekada je za vrijeme porodice Medičijevih služio kao administrativni centar grada.

Naš zajednički obilazak završavamo na najromantičnijem mjestu u gradu. „Ponte Vecchio“ , iliti Stari most. Najstariji most u gradu, i jedini most u Firenci koji je preživio II Svjetski rat. Na centralnom dijelu mosta nalazi se skulptura Benvenuta Čelinija , zlatara porijeklom iz Firence. Razlog zašto se njegova statua nalazi ovdje, datira iz vremena porodice Mediči. Nekada su se u okolini mosta i na samom mostu nalazile mesare. Iznutrice, životinjska krv i slično su veoma često završavali u rijeci. Zbog toga se često oko mosta širio veoma neprijatan miris i porodica Mediči je riješila da tome stane na put. Sve mesare su premjestili sa Ponte Vekia , dok su na mostu dozvolili otvaranje isključivo zlatari. Upravo iz tog razloga statua Benvenuta Čelinija stoji na sredini mosta. 

I pored ogromnog broja prelijepih umjetničkih dela , status jedne od najposećenijih skulptura u Firenci pripada jednom… prasencetu! Da, dobro ste čuli. Porćelino kako ga stanovnici Firence zovu je simpatična fontana koja se nalazi tih uz šoping ulicu o kojoj sam  već govorio ( Via Calimala“ ) . Tradicija nalaže da u usta prasenceta ubacite novčić i pomazite ga po njušci. Ako novčić propadne kroz rešetke koje se nalaze pri dnu fontane vratićete se u ovaj prelijepi grad.  Mada.. i ako ne prođe kroz rešetke, vratićete se opet, evo ja vam to obećavam 🙂 .

 

VAŠ VODIČ – VLADISLAV STANOJEVIĆ ✍️