pariz

PARIZ – MIRKO MILIVOJEVIC

U nekoj bajci, vjerovatno, daleko od svih nijansi tamne, postoji samo jedan ‘Grad svjetlosti’.

U njemu slobodno žive razlike, šareni ljudi sklopljeni iz pazle, skupi mirisi i fejk Luj. Tu život traje oduvjek i zauvjek, osim u periodu popodnevnog špica, kada sve staje.

Tada se u podzemnoj, smjenjuju ovi što odradiše dug prema gradu, sa dolazećima da naprave novi… A lijep je i sada siguran sam, dok ovo pišem, biće blistav uvjek, tako nekako ogroman, možda i najljepši ikada, hajdemo tamo.

Rijetko ko će reći da mu je omiljen, on jednostavno nije taj tip grada. Nije na prvu, a ni na poslednju, rekao bih.

Nikad ga previše, upijati što češće, diviti mu se slobodno, šta više od vas se to i očekuje, zato je tako i napravljen! Pariz će vas umoriti, oznojiti, natjerati da zavolite svoju najudobniju obuću.

Šetaće vas ponosno svojim nestvarnim avenijama, zavodoti nevaljalim bistroima, maziti čelikom. Pariz će vas šarmirati svojom opuštenom strogošću, zanijeti gipkošću sjenki iz kabarea, našamarati jakim drskim parfemom, omekšaće vas svojim rafiniranim stilom. Kada tako raskuvani stignete do Luvra, već kod njenog visočanstva Mona Lize, bićete solidno zapečeni.

Pariz će vas vozati kroz istoriju dok ne poludite, servirati vam svoje prohladno arhitektonsko blago, kupiće vas jeftinim suvenirima, opiti golicajućim vinima i mamiti šetnjama po keju, uz Senu.

Zaplovite tim brodom kada više ne može pješke, sa rijeke se sve čini nekako logično, sjedite a razgledate…

Uđete kroz modernu Trijumfalnu, a ono izađete kroz Staru, Zvijezda Šarla de Gola i dalje sija na vrhu prestižnog Šanzelizea, u vanvremenoj šetnji na putu ka Konkordu, ka tački ključanja. Tu u Latinskoj, gdje Luksemburški vrtovi cvjetaju, tu gdje na Sorboni se pametni kale, odmah blizu se tanjiri i čaše konstantno tresu, cvokoću, vesele. Ako vam nisu mile krčme, a vi razvucite tu mušemu po Marsovin poljima, uz čaše sa štiklom.

Kao lokalci dabome, uz kakav pate brusket hrskav, topli kroasan iz pekare preko puta, uvjek je pekara preko puta.

Nigdje na svijetu toliko betona, a toliko srca. Nigdje na svijetu gargojle tako odvratne, a sa toliko stila. Nigdje na svijetu knjige tako lijepo ne ukrašavaju kej, kao što štandovi bukinista ukrasiše ovaj i to potraja. Nigde toliko lijepih stvari za vidjeti, nisu se štedjeli, niti su štedjeli.

Divno je biti u Parizu, taj osjećaj kada sa kolosalnog Monparnasa vidite čitav grad pod nogama, a kraj mu se ni ne nazire… Sa koje god strane da mu priđete, kompleksan je i neuhvatljiv, gord u svojoj grandioznosti, ukrašće vas, volšebno odžepariti, zalutaće vas. Tako izgubljeni i ludi, možda ćete se čak i zaljubiti. Ne recite da niste upozoreni. Ne odolite, sa druge strane…

Ispijeni poput najlošijeg skupog vina svijeta što tu se gaji, grogirani i švorc stižete do Monmartra. Jedino što možete da priuštite još, je da zamislite u glavi portret, trgnete absint, poput mnogih prije vas na ovom mjestu i poklonite se Presvetom srcu. Tada će vam iza leđa pući pogled na čudo, onaj pogled od kojeg vam klecaju koljena, vjerujem da su i Napoleonova tako drhtala.

Osvrnite se, udahnite lagano parisko predvečerje, okolo miriše na vino i sir, pod vama šansona u slici, mali će biti Pariz u odnosu na taj osjećaj. Ima gradova dražih i priča lakših, al nema grada posebnijeg od ovog. A nisam ni spomenuo Notr Dam, Ajfelovu kulu ili Diznilend… O tome ću vam sa zadovoljstvom pričati, kada zajedno budemo šetali ulicama Pariza.

VAŠ VODIČ – MIRKO MILIVOJEVIĆ ✍️

Podijeli članak na :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Facebook aktivnosti

Više avantura

ATINA

ATINA – TIJANA KRSTIĆ

Mnogo je razloga zbog kojih je Atina moj omiljeni grad. Vjerujem da nisam mogla da ostanem imuna na magiju grada u kojem bogovi još uvjek žive, gdje su mitovi i stvarnost toliko isprepleteni da nikada ne znate gdje prestaje mit a gdje počinje stvarnost. …

bavarska

DVORCI BAVARSKE – SRDJAN POPOVIĆ

Bavarska, najjužnija pokrajina SR Njemačke. Kada razmišljam o njoj, prvo na šta pomislim je BMW, pivo, oktoberfest, pereci, kobasice…… Zbog svega navedenog, jedna je od najpoznatijih pokrajina, ali ujedno.