milano

MILANO – VLADISLAV STANOJEVIĆ

Dobro došli u grad mode, fudbala , muzike , novca, skupih automobila i još skupljih cipela (da da nekada su cipele skuplje i od automobila!). Grad gdje se vikendi mode organizuju svakim danom od 0 do 24h. Glavna “pista” gdje defiluje ogroman broj turista i lokalnog stanovništva, kreće se pravolinijski od zamka Sforca pa sve do milanske katedrale. Izgradnja zamka započeta je 1368. godine, pod pokroviteljstvom porodice Viskonti, jedne od najvažnijih porodica u istoriji Milana. Ono što je interesantno, jeste činjenica da je ovaj zamak početkom 20. Vijeka, služio kao kamenolom kućama koje su se gradile u okolini. Čovjek zaslužan za to što zamak nije srušen (što je prvobitno i bio plan) jeste Luka Beltrami, arhitekta koji je zamak potpuno obnovio po starim nacrtima, uključujući tu i nekada stari ulaz u zamak, takozvani Filaretov toranj, koji je izgoreo u velikoj eksploziji u 16. vijeku.

Nastavite li pravo Danteovom ulicom, jednom od glavnih pješačkih zona grada, sa mnoštvom kafića i prodavnica, stižete do jedne od najvećih i najljepših katedrali u cijeloj Evropi! Milanski duomo ili “pahuljica” kako je mnogi Italijani nazivaju zbog njenog čudnovatog izgleda! Zbog jako dugog vremenskog perioda, koliko je katedrala građena (od 1385. godine pa sve do 1804. godina kada je fasada završena) jedna od glavnih izreka u Milanu kada je za nešto potreban duži vremenski period, oni kažu “trajaće kao izgradnja naše katedrale”. Procijenjena vrijednost ove fascinantne građevine je 82 milijarde evra! Mada vjerujemo da je Italijani ne bi “prodali” ni za 100 milijardi! 🙂 Ako od Duoma, skrenete lijevo naći ćete se u prvom tržnom centru u Evropi! U pitanju je prolaz “Vitore Emanuele II” . Prolaz koji spaja trg Duomo sa trgom Leonarda da Vincija, smatra se najstarijim tržnim centrom u Evropi zbog niza skupocjenih prodavnica, koje se u njemu nalaze još od 1865. godine kada je prolaz napravljen. Ako vam se ne zavrti u glavi od visokih cijena u prodavnicama, pa promašite izlaz, nailazite na jednog od najvećih pronalazača i umjetnika u istoriji čovječanstva. Naravno , većina turista brzo prepozna ko je upitanju, po specifičnoj kapici i ogrtaču po kome je i bio poznat. Naravno, upitanju je Leonardo da Vinči, okružen sa 4 svoja najdraža učenika. Mirno i spokojno, posmatrajući jedan od najvećih hramova kulture u Evropu – Milansku skalu! Čuvenu opersku dvoranu, koja je ugostila neka od najvećih imena muzike ikada! Interesantna je činjenica, da kada je Milano bombardovan i gotovo bio sravnjen sa zemljom, stanovnici Milana su prvo obnovnili Milansku skalu, a tek onda svoje kuće. To dovoljno govori o neraskidivoj ljubavi izmedju Italije i muzike, zar ne? 🙂

Ako želite da na kratko odmorite, od velikih gužvi u samom centru grada, imamo 2 savjeta za vas. Brera distrikt u blizini centralnog dijela Milana, jedan je od najstarijih distrikta u gradu sa sjajnim antikvarnicama i divnim kaficima i restoranima. Naša preporuka za kratki predah – pub O’Connell u ulici Via Brera. Ipak, ako ste za malo dužu šetnju ili vožnju, definitivno preporučujemo Navigli kanale! Ovi kanali su nekada služili kao sabraćajna mreža u Milanu, a danas je mjesto najboljeg noćnog provoda u ovom gradu. Takođe važi i za jedno od najromantičnijih mjesta u gradu, tako da je i jutarnja kafa u ovom dijelu grada dobra odluka! Ako krenete pješke iz centra grada, trebaće vam oko 25 minuta da dođete do ovoga mjesta. Vrijedi!
Ako imate i malo više slobodnog vremena, da li ste za jednu kraću vožnju kolima? 🙂 Jezero Komo, je jedno od 3 najveća jezera u Italiji, i nalazi se na samo sat vremena vožnje od Milana. Mogli bismo satima da vam pričamo o ljepotama ovoga jezera, ali možda je efektnije da vam jednostavno kažemo da “vikendicu”(možda bi se prije reklo vilu) na ovom jezeru ima čuveni Džordž Kluni?! Naš predlog je vožnja uspinjačom do vidikovca iznad jezera.

Da li ste znali?
1. U Milanu većina taksi prevoznika, upali taksimetar kada dobije poziv da dodje na odredjenu adresu, a ne tek kada vi udjete u taksi.
2. Izgradnja Milanske katedrale započeta je 1385.godine iz kamenoloma porodice Viskonti. Kuriozitet je da se i dan danas ispravke ili zamjene na Katedrali rade materijalom iz istog tog kamenoloma… tradicija!
3. Sva prevozna stredstva u Milanu su objedinjena u jednoj službi, tako da vam ista karta važi za bilo koji transport u gradu (naravno, za jednu vožnju) .
4. Naziv fudbalske utakmice između Milana i Intera, odnosno gradskog derbija zove se “derbi de la Madonina” posvećen Devici Mariji u čast najpoznatije skulpture, koja se nalazi na vrhu Duoma. Nekada davno se Inter smatrao za klub srednje i više klase, dok je Milano oduvjek važio za klub radničke klase. Danas su naravno te razlike iznlijedjele i ostala je samo čisto rivalstvo.

NAŠE PREPORUKE
1. Ako želite da pojedete nešto specifično za Milano , preporučujemo vam pekaru Luini otvorenu 1949.godine, u ulici Radegonda broj 16 (u blizini Skale) gdje se i dan danas nalazi! Pancerote su naš predlog! P.S. Ako vam se učini da je red od 20 ljudi, suvište dug da bi ste čekali, sačekajte,jako su brzi i doći će te na red veoma bro! Vrijedi !
2. Za nešto povoljniji šoping sa pristupačnim cijenama, preporučujemo vam ulicu Corso Vittore Emanuele II, koja se nalazi tik uz katedralu. Neke od radnji koje vam mogu biti interesantne : Alcott, Mango, Bershka, Celio, Carpisa, Pull & Bear itd..
3. Ako ste ipak spremni da utrošite nešto više novca, svratite u ulicu Via Monte Napoleone. U najluksuznijoj ulici u gradu, susrećemo se sa onim skupocjenim dijelom Milana. Prada, Armani, Dior, Gucci, Louis Vuitton , zvuči zabavno, zar ne?

SPECIJAL : MILANO – NOVA GODINA !
Što se tiče ovog divnog grada i najluđe noći, Milano ima dosta toga da pruži. Od prelijepo okićenog grada, do sjajne novogodišnje pijace u samom centru grada i novogodišnjeg koncerta ispred katedrale. Za doček nove godine, na trgu Duomo uvjek gostuje neki poznati italijanski bend ili italijanski muzičar. Koncert traje negdje od 21h do 00:30h. Nažalost, zbog velikih problema koje Milano ima, zbog zagađenja po tradiciji u novu godinu ulazi se bez vatrometa. Ako ste ipak osoba, koja želi da najluđu noć provede u zatvorenom prostoru, u centru grada se nalazi nekoliko diskoteka, koje vam to mogu omogućiti! Obucite se lijepo, u Milanu je novogodisnja noć uvjek hladna! 🙂

 

VAŠ VODIČ – VLADISLAV STANOJEVIĆ ✍️

 

Podijeli članak na :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Facebook aktivnosti

Više avantura

pariz

PARIZ – MIRKO MILIVOJEVIC

U nekoj bajci, vjerovatno, daleko od svih nijansi tamne, postoji samo jedan ‘Grad svjetlosti’. U njemu slobodno žive razlike, šareni ljudi sklopljeni iz pazle, skupi mirisi i fejk Luj. Tu život traje oduvjek i zauvjek, osim u periodu popodnevnog špica, kada sve staje. Tada se u podzemnoj, smjenjuju ovi što odradiše dug prema gradu, sa dolazećima da naprave novi…

ATINA

ATINA – TIJANA KRSTIĆ

Mnogo je razloga zbog kojih je Atina moj omiljeni grad. Vjerujem da nisam mogla da ostanem imuna na magiju grada u kojem bogovi još uvjek žive, gdje su mitovi i stvarnost toliko isprepleteni da nikada ne znate gdje prestaje mit a gdje počinje stvarnost. …