lefkada

ČAROBNA LEFKADA – MARIO RADIĆ 

Nazivaju je uspavanom  ljepoticom,  skrivenim biserom Jonskog mora, feniksom koji se rađa iz  pepela. Lefkada će u vama probuditi  protivrječne emocije – od opčinjenosti do iscrpljenosti. Malo ostrvo, koje je dom za samo 23.000 ljudi, od turista traži strpljenje i dobru kondiciju. Nudi, ipak, znatno više: neke od najljepših plaža, ne samo Grčke, već i Mediterana, priliku da hodate ulicama u kojima je utočište pronalazila operska diva Marija Kalas, šansu da razgovarate sa ljubaznim mještanima, koji ne zaboravljaju svoje dobrotvore, osjećaj spokoja koji je u drugim ljetovalištima nestao pod naletom masovnog turizma. 

Lefkada je četvrto po veličini ostrvo Jonskog  arhipelaga, poslije: Zakintosa, Krfa i Kefalonije. Nekada sastavni dio kopna,  sve dok Korićani u 7 vijeku p.n.e. nisu prokopali kanal kojim je i danas odvojena od kopna. Ime je dobila po svom najjužnijem rtu, koji je nosio ime Lefkos petra (bijeli kamen). Danas prefekturu Lefkade čine 24 mala i veća ostrva, a čitavo područje je bilo naseljeno još u praistoriji. U srednjem vijeku je pripadala Vizantiji, ostrvom su više puta vladali Turci i Mletačka republika, dok je od 1864 god. pripojena tadašnjoj kraljevini Grčkoj. Do ostrva ćete doći lako, jer je vrlo blizu kopna sa kojim je povezano 50 metara dugim pontonskim mostom. Prvi grad do kog dolazite je istoimena prijestonica. Grad koji odiše italijanskim duhom, zbog uticaja venecijanske arhitekture. Tu će vas dočekati živopisne drvene kuće, sa metalnim krovovima, između kojih se protežu uske ali ulice pune zelenila, uvjek živo šetalište sa buticima, marina u kojoj su usidrene jahte, drveni mostovi za pješake na moru. Iznenadiće vas podatak, da je sve to izgrađeno prije nešto više od pola vijeka, jer su razorni zemljotresi 1948. i 1953.godine, uništili najveći dio grada i ostrva. Stanovnici su uspjeli da obnove svoje kuće i da naprave grad kao iz bajke, čijoj magičnosti nisu odoljele ni najveće zvijezde tog doba. 

Razvoj Lefkade usko je povezan sa Onazisom, koji je naročito veliki trag ostavio u Nidriju, danas drugom po veličini naselju na ostrvu. Nidri je postao poznat 1962. godine kada je Onazis kupio obližnje ostrvo Skorpios, ali je često dolazio da uživa u lokalnim tavernama i ispriča se sa žiteljima. U znak zahvalnosti za razvoj grada, mještani ga nisu doživljavali kao bogataša, već kao jednog od svojih, te su mu podigli spomenik. Danas u luci stoji statua na kojoj je ucrtan Onazisov moto “Čovjek mora da skroji svoju sudbinu”.  Ovo su dva najveća naselja na ostrvu, međutim lijepo je obići i istražiti mala mjesta poput Sivote, u kom dominiraju porodične taverne i gdje se služe razni riblji specijaliteti. Selo Karija u unutrašnjosti ostrva, sa jednim trgom na kom se odvija čitav zivot sela, te probate specijalitet jaretinu u saftu, a za kraj dana odete do Exantije iz koje se pruža nezaboravan zalazak sunca. Sve  će to doprinjeti da zaboravite svaki kilometer koji ste do nje prešli.   

Upravo je dostupnost plaža, kao glavnog aduta  Lefkade, mala mana ostrva.  Odlazak do najboljih plaža, koje se nalaze na zapadnoj obali namučiće vas, ukoliko nemate automobile ili organizovan prevoz. Upravo iz tog razloga, agencija Gallileo za svoje putnike, svakodnevno organizuje prevoz  do najljepših plaža. Lefkada i danas živi priču, ostrva divlje ljepote, netaknute prirode na koju masovni turizam jos nije došao.  

Plaža Katizma – ogromna pješčana plaža sa jednim od najpoznatijih barova Copla pretvorit će dan kupanja ujedno i u dan zabave, sa brojnim svjetskim DJ imenima. Nemojte propuštiti plažu Milos, do koje ćete doći pješačenjem kroz šumu ili Galos prije koga ćete morati da savladate strm prilaz sa mnogo serpentina, ali pogled na plažu sa vrha ostavlja bez daha. 

Sa Lefkade ne možete otići dok ne vidite Porto Kaciki, Agiofili kao i po mnogima najlepšu plažu lefkade Egremni, koja je nekoliko puta proglašavana za najljepšu plažu Evrope.  

Porto Kaciki u prevodu znači zaliv koza, jer su nekada samo ove životinje mogle doći do nje. Plaža ima savršen  položaj u zalivu, te se sakrila u podnozju strme litice a otvorena prema tirkiznom moru.  

Agiofili – plaža ne toliko poznata i eksponirana ali svakako jedinstvena sa svojom zelenkastom bojom mora, jatima riba koje možete vidjeti i bez da zaronite, učiniće da pomislite da ste na nekoj drugoj destinaciji. 

Gledajući fotografije Egremni plaže, vjerovaćete da je realnost uljepšana. Ali, nije. Egremni izgleda baš kao na fotografiji. Nestvarno mliječno plavo more, bijeli pijesak i litice, uz dužinu od dva kilometra, što znači da je rijetko gužva, čine je biserom Lefkade. 

Znaju to svi turisti koji se godinama vraćaju Lefkadi, u želji da ponovo vide, tu nestvarnu boju mora, dovoljnu da okrijepi dušu do narednog ljetovanja. Sve ove plaže su vam dostupne kroz organizovano krstarenje od strane agencije Gallileo. 

Izlet krstarenje  “Najljepše plaže Lefkade”,  pored posjete plažama obuhvata vožnju između prelijepih ostva Jonskog arhipelaga: Skorpio, Meganisi Madouri, Arkoudi, Atokos, Fiskardo Kefalonija, Odisejeva Itaka, prolazak pored  pećine Papanikolis na Meganisiju, koja je poslužila kao skrovište za podmornice u Drugom svjetskom ratu, a onda dolazak do južne tačke ostrva na kojem se nalazi svetionik…oduzima dah!  

Prirodna komponenta sa lijepim plažama svakako dolazi na prvo mijesto, međutim ono što svakako treba spomenuti kao još jednu atraktivnost su i sakralni objekti. Na ostrvu se nalazi na desetine crkava i manastira, među kojima je svakako naj značajniji Panagia Feneromeni, udaljen svega 2 km od prijestonice, na prelijepom uzvišenju sa kog se pruža lijep pogled na cijeli grad. 

Jedna od velikih prednosti Lefkade, u odnosu na sva ostala ostrva  Jonskog  arhipelaga jesu cijene u Vanpansionskoj potrošnji. Uvjek su vam na raspolaganju brojni restorani kao i prodavnice brze hrane, gdje obavezno treba probati grčki specijalitet giros i suvlaki u razlicitim varijantama. Nakon dana provedenog na plaža, noćni život će upotpuniti brojni kafići i koktel barovi, koji poslije ponoći postaju mini diskoteke. 

Svakako ne propuštite doživljaj Grcke večeri, koju za vas organizuje agencija Gallileo, sa tradicionalnim melosom i bogatom trpezom. Za kraj ostaje da uživate u lomljenju tanjira, što predstavlja tradiciju grčkih taverni i provoda. 

Lefkadu je teško opisivati, teško dočarati, jednostavno morate dodirnuti jedan mali raj na zemlji.  

Vaš vodič na Lefkadi – Mario Radić ✍️

Puta vam ne falilo – Agencija Gallileo! 

Podijeli članak na :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Facebook aktivnosti

Više avantura

pariz

PARIZ – MIRKO MILIVOJEVIC

U nekoj bajci, vjerovatno, daleko od svih nijansi tamne, postoji samo jedan ‘Grad svjetlosti’. U njemu slobodno žive razlike, šareni ljudi sklopljeni iz pazle, skupi mirisi i fejk Luj. Tu život traje oduvjek i zauvjek, osim u periodu popodnevnog špica, kada sve staje. Tada se u podzemnoj, smjenjuju ovi što odradiše dug prema gradu, sa dolazećima da naprave novi…

ATINA

ATINA – TIJANA KRSTIĆ

Mnogo je razloga zbog kojih je Atina moj omiljeni grad. Vjerujem da nisam mogla da ostanem imuna na magiju grada u kojem bogovi još uvjek žive, gdje su mitovi i stvarnost toliko isprepleteni da nikada ne znate gdje prestaje mit a gdje počinje stvarnost. …